Ha a tél beköszönte előtt szeretnénk megerősíteni az immunrendszerünk, akkor mindenképp menjünk el egy erdei sétára mostanában. Az ősszel gyűjthető gyógynövények listája igencsak széleskörű. Tavaly már bemutattunk ebben a cikkünkben öt vadontermő gyógynövényt, és most újabb öttel jelentkezünk. Gyűjtsd be őket és készíts finom gyógyteát vagy egyéb gyógykészítményt te is!
Fekete áfonya termése
A fekete áfonya termését már augusztusban is lehet gyűjteni, de igazán szeptemberre érik be. Bár a hazai időjárás nem mindig ideális számára, a közép- és magashegységekben érzi magát a legjobban. A begyűjtött áfonyát érdemes minél hamarabb feldolgozni, mivel érett állapotában nagyon érzékeny a nyomásra. Aszalva és befőttként is fogyasztható, mindkét formában megőrzi magas antioxidáns-tartalmát, sőt aszalás során ez az érték jelentősen megnő. A fekete áfonya mérsékelt fogyasztása ajánlott, mivel cukortartalma magas: napi 20-30 szem aszalt áfonya vagy 2 evőkanál befőtt elegendő. A fekete áfonya jótékony hatásai közé tartozik a vércukorszint csökkentése, a köhögés és láz csillapítása, valamint az erek tisztítása. Emellett enyhe vérnyomáscsökkentő hatása van, segíthet vese- és epekőbántalmak esetén, és rendszeres fogyasztása javíthatja a látást, különösen farkasvakság esetén.
Csipkerózsa áltermés
A csipkerózsa élénk piros áltermését teafű készítéséhez az első fagyok előtt érdemes begyűjteni. Gyógybor, lekvár vagy szörp készítéséhez megvárhatjuk az első dércsípést is. A vadrózsa áltermése az egyik legbiztonságosabb gyógynövényünk, amelyet egyéves kortól bárki fogyaszthat. Magas C-vitamin tartalmáról ismert, de emellett A-, B1-, B2-, K- és P-vitaminokat is tartalmaz. Teája alapos szűrést igényel, hogy eltávolítsuk a benne maradt szöszös részeket. Gyógyborból napi 1,5 dl ajánlott. Lekvárját és szörpjét pedig mértékkel fogyasszuk, mivel a főzés során C-vitamin tartalmuk csökken. A csipkerózsa készítményei enyhe vízhajtó hatásúak, segítik az érszűkület és érelmeszesedés kezelését. Ez az ősszel gyűjthető gyógynövény cukorbetegek számára is ajánlott, erősíti az immunrendszert, javítja az emésztést, és gyulladáscsökkentő hatása révén ízületi problémákra is hasznos lehet.
Kökény
A kökény termését leginkább az első fagyok után érdemes gyűjteni, amikor a bogyók már megpuhulnak és enyhén édeskéssé válnak. Gyógyhatásai sokrétűek: hashajtó, vizelethajtó, vértisztító és salaktalanító tulajdonságokkal rendelkezik, emellett segít a magas vérnyomás csökkentésében. A kökény terméséből készült főzet és lekvár hatékony lehet hasmenés és bélhurut kezelésében is, mivel nyugtatja az emésztőrendszert és segít helyreállítani a bélflóra egyensúlyát. Rendszeres fogyasztása támogatja a szervezet méregtelenítését és a vérkeringés javítását.
Gyermekláncfű gyökere
A gyermekláncfű gyökerét ősszel érdemes gyűjteni, amikor a növény tápanyagokat raktároz el benne, így ilyenkor a legmagasabb a hatóanyagtartalma. Tavasszal is gyűjthető, de ekkor a gyökerek már kevesebb inulint tartalmaznak, mivel a növény a tápanyagokat a hajtások növesztésére használja fel. Az őszi gyökerek akár 40% inulint is tartalmazhatnak, ami édeskés ízt kölcsönöz nekik, és különösen hasznos cukorbetegek számára, mivel nem emeli a vércukorszintet. Tea vagy pótkávé is készíthető belőlük, de akár gyökérzöldségként is fogyaszthatók. A gyűjtés után alaposan meg kell tisztítani, majd szárításhoz hasábokra vagy karikákra vágva, langyos sütőben vagy aszalógépben kell szárítani. Pótkávéhoz a gyökereket pörköléssel lehet előkészíteni, amihez sütőben vagy serpenyőben egyenletesen át kell keverni, hogy ne égjenek meg.
Komló termése
A komló termését ősszel, szeptember környékén érdemes begyűjteni, amikor a tobozok már teljesen kifejlődtek, de még nem kezdtek el barnulni. A frissen gyűjtött komló tobozai jellegzetes aromájukkal ideálisak különféle felhasználásra. Gyógyhatásaik közé tartozik a nyugtató és enyhe altató hatás, így gyakran alkalmazzák alvászavarok kezelésére teákban. Ezen kívül a komló fontos alapanyaga a sörgyártásnak, ahol kesernyés ízéért és tartósító hatásáért felelős, valamint kenyérsütéshez is használják, ahol különleges ízt kölcsönöz a tésztának.
Maradt még kérdésed? Más témában kérnél segítséget? Keresd ügyfélszolgálatunkat!