Jó, ha tudjuk: széles azon gyógyászati segédeszközök köre, amelyeket orvosi vény ellenében töredékáron vásárolhatunk meg. Lehet, hogy eddig nem tudtuk, hogy az egyébként gyógyászati segédeszköz üzletben bárki számára elérhető termékek nagy részét akár féláron is megkaphatjuk. Elmondjuk, hogyan történik a gyógyászati segédeszköz felírása és milyen plusz támogatásokat vehetünk igénybe.

A gyógyászati segédeszköz felírása mellett még számos kedvezmény érhető el a termékek kölcsönzéséhez vagy javíttatásához is. Ráadásul a gyógyászati segédeszközök beszerzéséhez még utazási költségtérítést is igényelhetünk. Ezek a támogatások mindenki számára elérhetőek, nem szükséges hozzá közgyógyellátást igényelni.

Mi tartozik a gyógyászati segédeszközök körébe?

Gyógyászati segédeszköz minden olyan eszköz, amely alkalmas az átmeneti vagy végleges egészségkárosodással, fogyatékossággal élő személy állapotának javítására vagy további egészségügyi károsodás megelőzésére. Hozzájárulnak a betegek gyógyulásához, vagy megelőzik a betegségek súlyosbodását.

Használatuk nem igényli egészségügyi szakképesítéssel rendelkező személy (szakápoló, orvos) jelenlétét, a gyógyászati segédeszközöket az érintettek saját maguk alkalmazhatják, más ember segítsége nélkül.

A gyógyászati segédeszközök csoportjába tartozik minden olyan orvostechnikai eszköz, amelyet a beteg saját maga is használhat. Továbbá minden olyan eszköz, amely nem orvostechnikai eszköz, de a betegellátásban használatos, például az ápolási eszközök.

Néhány példa a mindennapok során leggyakrabban használt gyógyászati segédeszközökre:

 • felhelyezhetők a testfelszínre (kötszerek, fej-, térd- és lábvédő segédeszközök);
 • alkalmasak a test megtámasztására (ortézisek, protézisek) vagy mozgatására (járóbot, mankók, kerekesszékek, emelő segédeszközök);
 • segítséget nyújtanak a tájékozódásban (tapogatóbotok, tapogatópálcák);
 • hallást javító (hallójárati készülékek, fül mögötti készülékek, hallásjavító készülékek tartozékai) vagy látást elősegítő eszközök (szemüveglencsék, szemüvegkeretek, kontaklencsék);
 • evést és ivást elősegítő eszközök (gyomorszondák, tápszondák, leszívókatéterek);
 • valamilyen természetes vagy műtét során kialakított testüreggel állnak összeköttetésben (vizeletelvezető katéter, sztómazsák);
 • légzéssegítő eszközök (inhalátorok, lélegeztetők);
 • gyógyszer beadásához szükséges eszköz (gyógyszerpumpa, fecskendő);
 • a mosdást és a zuhanyzást segítő eszközök (fürdő- és zuhanyzószékek);
 • bútorok és egyéb közlekedést segítő eszközök a lakásban (ülőbútorok, felfekvés elleni ágymatracok, járókorlátok).

A gyógyászati segédeszközök teljes listája itt található.

Gyógyászati segédeszköz felírása

Gyógyászati segédeszköz megvásárlásához nincs szükség orvosi vényre, teljes áron bárki bármikor megveheti. Ha azonban valakinek az egészségügyi állapota indokolja, a kezelőorvosa felírhat vényt gyógyászati segédeszközökre, így támogatás jár az eszközre, a teljes árnak csak egy részét kell kifizetnie a betegnek.

A támogatás feltétele, hogy szakorvos írja fel vényre a gyógyászati segédeszközt, illetve az utazási költségtérítéshez is a kezelőorvos orvos ad igazolást. Az utazási költségtérítés csak akkor vehető igénybe, ha a beteg a tartózkodási helyéhez legközelebb eső és az egészségbiztosítóval szerződött helyről szerzi be az eszközt.

Milyen típusú támogatások vannak?

A gyógyászati segédeszköz felírása esetén kétféle ártámogatást kaphatunk.

Százalékos vagy fix támogatási forma: A támogatás mértéke összefügg a betegség súlyosságával. Minél súlyosabb egy betegség, annál többet engednek el az eszköz árából.

Keretösszegben megállapítható támogatási forma: Ebben az esetben nem számít a betegség mértéke, a támogatás nagysága előre meghatározott. A NEAK határozza meg, hogy adott idő alatt mennyi támogatást lehet igényelni adott mennyiségű gyógyászati segédeszközre. 

Támogatások javításhoz, kölcsönzéshez gyógyászati segédeszköz felírása esetén.

Gyógyászati segédeszköz javítása: az eszköznek van egy kihordási ideje.  Ha egy támogatással vásárolt segédeszköz meghibásodik a kihordási időn belül, akkor a javításához is igényelhető TB támogatás. Ezt szintén a kezelőorvos vagy a háziorvos rendelheti el vényen. Javítás esetében a támogatás mértéke úgy épül fel, hogy annál nagyobb mértékű, minél nagyobb TB támogatás járt az adott segédeszköz megvásárlásakor.

Gyógyászati segédeszköz kölcsönzés: Szükség esetén szintén a háziorvos vagy kezelőorvos rendelheti el. A kölcsönzés időtartama gyógyászati segédeszközök esetén általánosságban az 1 évet nem haladhatja meg. Olyan gyógyászati segédeszközök esetén, amelyek a betegek ápolását szolgálják, a kölcsönzés időtartama 12 hónapon belül minimum 2 hét, maximum 3 hónap, ami egy alkalommal további 3 hónappal meghosszabbítható.

Gyógyászati segédeszköz felírása: utazási költségtérítés

Amennyiben az üzlet, ahol meg tudjuk vásárolni a gyógyászati segédeszközt távol esik a lakóhelyünktől, úgy utazási támogatást igényelhetünk hozzá. Például lakóhelyünkön nincs gyógyászat segédeszköz üzlet, ezért egy távolabbi városba kell utaznunk. Ilyenkor igazolni kell az utazás költségét (buszjegy, vonatjegy), valamint meg kell adni a kísérő nevét is, hogy támogatást kaphasson az utazás költségére.

A támogatás feltétele, hogy a gyógyászati segédeszközt a lakóhelyünkhöz/tartózkodási helyünkhöz legközelebb eső, a területi ellátásra kötelezett gyógyszertárban vagy üzletben szerezzük be.

Az utazási költségtérítési támogatás iránti kérelmet benyújthatjuk:

 • Személyesen vagy postai úton a Magyar Államkincstár oldalán elérhető űrlapon keresztül
 • Elektronikus úton az Ügyfélkapun keresztül, az Egészségügy/ Egészségbiztosítás pénzbeli ellátásai menüponton keresztül az “Utazási költségtérítési támogatás iránti kérelem” nyomtatványon.

Az ügyintézés bármely formáját választjuk, az utazási költségtérítési támogatás iránti kérelmet a lakóhely szerint illetékes kormányhivatalhoz kell benyújtani. 

A kormányhivatalok elérhetőségeit itt találjuk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Megbízható utazási irodát keresel? Rémálom lehet a nyaralás, ha ezt az 5 dolgot nem tisztázod előre

Sok ember – főleg a családosok – számára felszabadító lehet, ha a nyaralást nem saját időnk és energiánk kárára szervezzük meg, hanem megbízunk ezzel...

A HBO Maxból Max lett: hogyan befolyásolja az előfizetői díjakat?

Május 21-től az HBO Maxból Max lett. Akik előfizettek a streamingszolgáltatásra, azok az elmúlt pár napban tapasztalhattak apróbb hibákat, és ha megnézzük a Max...

Mi az adóstárs és a kezes közötti különbség? Kétszer is gondold meg, mit vállalsz

Ha kölcsönt felvevő ismerősük, rokonunk felkér minket, hogy segítsük ki őket és legyünk az adóstársuk vagy kezesük, jól fontoljuk meg, mit lépünk. Az adóstárs...