Többféle gyógynövény is található a természetben, amelyek gyógyhatását hosszú virágzásuknak köszönhetően ősszel is élvezhetjük. Szép idő van a kiránduláshoz, ráadásul a napos, száraz idő kedvez leginkább a gyógynövények begyűjtéséhez. Összegyűjtöttünk 5 vadon termő gyógynövényt, amelyek számos egészségügyi problémára használhatóak. Azt is elmondjuk, hogyan őrizhető meg legtovább a gyógynövények hatóanyaga.

5 vadontermő gyógynövény ősszel

Erdei szeder

Az erdei szeder (rubus fruticosus) még szeptemberben is szedhető, termése és levelei is egyaránt széleskörűen felhasználhatóak. Gyümölcse nyersen fogyasztva a legegészségesebb, az egyik legmagasabb antioxidáns tartalmú gyümölcs, ami kiváló öregedésgátló és rákmegelőző. A leveléből készített főzetet külsőleg használhatjuk bőrproblémák, gyulladások esetén. Teaként fogyasztva ízületi betegségekre, cukorbetegségre használható, de összehúzó hatása miatt hasmenés esetén is segíthet.

Közönséges gyújtoványfű

A közönséges gyújtoványfű (linaria vulgaris) képről valószínűleg inkább ismerős, mint névről. Ezt a szép vadon termő gyógynövényt árokparton, utak mentén és réteken tudjuk begyűjteni. Hosszan virágzik, még októberben is bőven szedhetjük. Teaként fogyasztva epeproblémák esetén hatásos, használhatjuk béltisztításra és vizelethajtóként. Aranyér esetén ülőfürdőt is készíthetünk belőle.

Fekete nadálytő

A fekete nadálytő (symphytum officinale) gyűjtésére szintén kiváló időszak a szeptember, de még októberben is hoz virágokat. Árkokban, folyók mentén, nyirkos helyek közeléből gyűjthetjük be, egészen pontosan ki kell ásnunk a földből. A fekete nadálytő gyökeréből készíthetünk gyógyhatású pakolást vagy kenőcsöt. Nagyon fontos, hogy csak külsőleg szabad alkalmazni, belsőleg májkárosító hatású. Erős hatóanyagai miatt külsőleg is elég csak kúraszerűen alkalmazni. A gyökerét mossuk meg, vágjuk fel és ezután szárítsuk ki. A gyökérből készített krém, pakolás vagy lemosó segít bőrgyulladások, visszérgyulladás  esetén. Emellett ízületi gyulladás, köszvény esetén is használható.

Galagonya

A galagonya (crataegus monogyna) igen elterjedt és könnyen begyűjthető vadon termő gyógynövény. Erdőkben, erdőszéleken  és füves lejtőkön is megtalálhatjuk. Felhasználása nem igényel körültekintést, mivel nincsenek mérgező részei, sem mellékhatásai. Terméséből és leveléből is készíthetünk gyógyteát, ami kiváló mindenfajta szívbetegség esetén. Gyümölcsét nyersen is fogyaszthatjuk, de lekvár és bor is készíthető belőle. Levelét is ehetjük nyersen, tehetjük például salátába.

Fekete bodza

A fekete bodza (sambucus nigra) tavaszi virágzását követően bogyói mostanra érnek be. Sok helyen megtalálható, utak mentén, erdők szélén és réteken is. Figyeljünk arra, hogy csak az érett, fekete bogyókat szedjük le, az éretlen, zöld termést hagyjuk a bokron. Éretlenül hányást, hasmenést okoz. A fekete bodza nyersen mérgező, megfőzve szörpnek vagy lekvárnak viszont rendkívül jótékony hatású. Kiváló hatással van az immunrendszerre, hatásos vírusfertőzések esetén, valamint hashajtóként és vízhajtóként is.

Hogyan tudjuk a hatóanyagot minél tovább megőrizni?

Ahhoz, hogy a gyógynövények begyűjtés közben se veszítsenek hatóanyagaikból, elég csupán néhány dologra odafigyelni. A növényeket napos időben a legjobb begyűjteni, esőt követően várjuk meg a második, harmadik napot. Figyeljünk oda, hogy a növényeket, virágokat tiszta helyről szedjük, ne útmenti fákról, bokrokról vagy szennyezett helyről. A gyűjtéshez vászonzsákot, papírzacskót vagy kosarat használjunk, a műanyag nem jó erre a célra. A begyűjtött növényeket minél hamarabb, szárítást követően tegyük el vagy kezdjük felhasználni. Így elkerüljük a penészedést, és a növények sem veszítenek hatóanyag tartalmukból. Gyógytea és főzet készítésénél figyeljünk arra, hogy ne használjunk fém eszközöket, a legjobb a porcelán bögre és a műanyag teaszűrő.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...