A társadalombiztosítás csak olyan műtéteket támogat, amelyek orvosilag indokoltak, vagyis szakorvosi vélemény alapján szükségesek. Kizárólag esztétikai célú beavatkozások tehát nem végezhetőek el az Egészségbiztosítási Alap terhére, csakis gyógyító célúak. A szemhéjplasztika tb támogatással is igénybe vehető bizonyos esetekben. Mutatjuk, hogyan.

Az életkor előrehaladtával a szemhéj bőre megereszkedik, megnyúlik, ezáltal szűkül a látótér, az arcnak pedig fáradt, szomorú benyomást kölcsönöz. Megoldás lehet a plasztikai műtét, azonban a magánklinikákon több százezer forintba (250-300 000-től felfelé) kerül egy ilyen beavatkozás. A jó hír, hogy szemhéj felvarrás társadalombiztosítási támogatással is elvégezhető, de csak akkor, ha az orvosi szakvéleménnyel alaposan megindokolt.

Szemhéjplasztika tb támogatással, avagy ezt kell tudni méltányossági térítésekről

A beteg ember életminőségének javítása érdekében lehetőség van méltányosságon alapuló támogatást nyújtani. A Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) méltányosságból egyes orvosi ellátásokért fizetendő díjat, vagy annak egy részét átvállalhatja. Erre csak akkor van lehetőség, ha a térítést az ellátás előtt kérik (méltányossági kérelemmel), és az ellátást finanszírozott egészségügyi szolgáltatónál kívánják igénybe venni.

Milyen beavatkozásokat támogathat a NEAK?

Az orvosilag indokolt beavatkozásokat: a mellkisebbítő műtétre pl. indok lehet a gerincbántalom, hátfájás; a baleseti sérülések, hegek helyreállító műtétei, szemhéjmegereszkedés korrekciója, de az anyajegy-eltávolítások is ide tartoznak. Nem finanszírozható viszont a nem gyógyító célú, kizárólag esztétikai vagy rekreációs célból nyújtott egészségügyi szolgáltatás – tehát pl. a mellnaggyobbítás vagy a ráncfelvarrás.

Hogyan történik az ügyintézés?

Ha olyan beavatkozást szeretnénk elvégeztetni, amely gyógyító célú, megelőzi az egészségromlást, vagy javítja az életminőséget, akkor érdemes szakorvossal konzultálni. Az orvosi vélemény lesz döntő abban, finanszírozza-e a műtétet a tb, NEAK.

Célszerű előbb a háziorvossal egyeztetni, hiszen ő adhat beutalót ahhoz az orvoshoz, aki majd a szükséges igazolásokat kiadja. Ki kell tölteni továbbá a méltányossági kérelmet, amit innen lehet letölteni. A kérelemben benne van, milyen egyéb kötelező mellékleteket kell csatolni, ezeket fogja az illetékes orvos kiállítani.

A beavatkozást a NEAK-kal szerződött intézmény végezheti. Az intézménytől szükséges árajánlatot és orvosi dokumentációt kérni, ezeket is csatolni kell a kérelemhez. Kérjük háziorvosunk segítséget, ő tudhatja, hogy melyik kórházban végezhető el a műtét! (A szerződött szolgáltatók listája itt található.)

A kérelmet a mellékletekkel együtt a személyesen, postai (1139 Budapest, Váci út 73/A., postacím: 1565 Budapest) vagy elektronikus úton (egyedifinanszirozas@neak.gov.hu) lehet eljuttatni a NEAK-hoz. A méltányossági alapon történő térítésekről szóló tájékoztatás itt található.

Ezeket az egészségügyi szűrővizsgálatokat csináltasd meg

Kinek jár ingyenes fogpótlás és fogszabályozás?

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...