Menopauza kezelése diétával: csökkenti a hasi zsírt, támogatja a hormonális egyensúlyt, ha így eszel
Nemcsak az elhízás megelőzésében, hanem a változókorral járó kellemetlen tünetek – például hőhullámok, hangulatingadozások vagy alvászavarok – enyhítésében is segíthet egy jól összeállított étrend. Erre jutottak a Semmelweis Egyetem kutatói, nőgyógyászai és dietetikusai, akik a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségével (MDOSZ), a Magyar Menopauza Társasággal és a Magyar Szülészeti és Nőgyógyászati Endokrinológiai Társasággal együttműködve vizsgálták a menopauzában lévő nők táplálkozási szükségleteit.
Eredményeiket a Nutrients című nemzetközi szakfolyóiratban publikálták, itt lehet olvasni az eredeti írást. A kutatók becslése szerint 2030-ra világszerte 1,2 milliárd nő léphet a menopauza időszakába.
A klimax általában 45 és 55 éves kor között következik be, és a hormonális változások már évekkel korábban – a perimenopauza során – elkezdődnek.
A nők ilyenkor nemcsak hőhullámokat és testsúlygyarapodást tapasztalnak, hanem fokozottan veszélyeztetettek a szív- és érrendszeri betegségek, a csontritkulás, a cukorbetegség és a hormonérzékeny daganatok szempontjából is.

Ketogén diéta: mit lehet enni, ami enyhíti a tüneteket?
A Semmelweis Egyetem és az MDOSZ szakemberei 1639 nemzetközi kutatást elemeztek, és 134 tudományos cikk alapján állították össze azt a táplálkozási ajánlást, amely a legjobban támogatja a menopauza idején lévő nőket.
Ez alapján az alábbi táplálkozási irányelveket érdemes betartani, amellett, hogy a dohányzás és az alkoholfogyasztás eleve kerülendő és a rendszeres testmozgást beillesztjük a mindennapokba.
- Zöldség és gyümölcs: napi legalább 300 g zöldség és 200 g gyümölcs, öt étkezésre elosztva
- Fehérje: napi 1–1,2 g/testsúlykilogramm, ennek fele növényi eredetű (szója, lencse, bab, diófélék)
- Vörös hús: legfeljebb 350–500 g hetente
- Hal: legalább két alkalommal hetente (100–120 g/alkalom), főként zsíros tengeri halak
- Feldolgozott húskészítmények: csak ritkán, kis mennyiségben, de inkább nem javasolt
- Hüvelyesek: hetente legalább egyszer
- Olajos magvak: napi 30 g sótlan dió, mandula, mogyoró
- Húsmentes nap: hetente legalább egyszer
- Rostbevitel: napi 30–45 g, főként teljes kiőrlésű gabonákból
- Zsiradék: a növényi olajok előnyben részesítése (olíva-, repce-, lenmag-, szójaolaj)
- Folyadékbevitel: napi 33 ml/testsúlykilogramm víz
- Vitaminok és ásványi anyagok: megfelelő kalcium-, D-, C-, B-vitamin- és omega-3 zsírsavbevitel
- Tejtermékek: napi fél liter tejnek megfelelő mennyiség a kalcium miatt
Mindenkit érint az elhízás a menopauza során?
A nők 50 és 60 éves koruk között átlagosan 6–7 kilót híznak, függetlenül a testalkattól.
Ennek fő oka a menopauza miatti ösztrogéntermelés csökkenése, amely befolyásolja az anyagcserét és a testzsír eloszlását. A zsír ilyenkor jellemzően a has és a belső szervek köré rakódik (zsigeri zsír), ami növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.
Dr. Pálfi Erzsébet, a Semmelweis Egyetem Dietetikai és Táplálkozástudományi Tanszékének docense elmondta:
„Az ösztrogénszint csökkenése az étvágy- és hangulatszabályozásban is szerepet játszik. Emiatt a változókorban a nők gyakrabban kívánják a cukros, zsíros ételeket, miközben a szervezet kevesebb kalóriát éget el.”
Ezzel kapcsolatban jó hír, hogy „Már 5 kilogramm súlycsökkenés is 30%-kal enyhítheti a hőhullámokat. A rendszeres testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend nemcsak a közérzetet javítja, hanem csökkenti a szív- és érrendszeri kockázatokat is.”- összegezte Erdélyi Alíz, az MDOSZ főtitkára és a tanulmány első szerzője.
Mi a baj a zsigeri zsírral?
A zsigeri zsírszövet gyarapodása gyulladásos folyamatokat indíthat el a szervezetben, ami idővel érkárosodást, inzulinrezisztenciát vagy hormonális zavarokat okozhat.
A megfelelő étrend és életmód ezzel szemben késlelteti a kóros elváltozásokat, és javítja a menopauzában lévő nők életminőségét.
Ehhez lehet megfelelő étrend a ketogén diéta alapelveit szem előtt tartó étrend, de nagyon fontos minden esetben szakemberrel konzultálni!
Ketogén diéta: mit lehet enni és mit nem?
A ketogén diétában leegyszerűsítve kerülni kell a feldolgozott ételeket és a természetes összetevőket ajánlott fogyasztani, ezek jó hatással vannak a hormonrendszerre. De azért a dolog nem ilyen egyszerű, mert vannak olyan alapanyagok, amelyeket a ketogén diéta eleve kizár, mert megzavarhatják a hormonrendszer működését.
Nem ajánlott fogyasztani:
- gyümölcsök, gyümölcslevek, sütemények, fagylalt stb.;
- gabona alapú termékek: pl. tészták;
- hüvelyesek (bab, borsó, lencse stb.);
- gyökérzöldségek (pl. burgonya, sárgarépa stb.);
- majonéz, ketchup;
- alkohol;
- feldolgozott élelmiszerek.
Javasolt ételek:
- húsok (pl. sonka, csirke, steak, szalonna, kolbász),
- zsíros halak (pl. tonhal, lazac, makréla stb.),
- tojás,
- vaj,
- tejszín,
- sajtok,
- diófélék, olajos magvak (pl. chiamag, lenmag, mogyoró, dió stb.),
- egészséges olajok (pl. kókuszolaj, olívaolaj, szőlőmag olaj stb.),
- avokádó,
- paradicsom,
- paprika,
- hagyma,
- fűszerek.
Fontos, hogy ebben nincs egyetértés a szakemberek között, bizonyos szakemberek javasolják, míg mások a diéta veszélyeire hívják fel a figyelmet.
Ha további kérdésed van a ketogén diétával vagy az egészségeddel kapcsolatban, keresd bizalommal Ügyfélszolgálatunkat!



