Gaznak nézik, pedig aranyat ér a porcsin: az érrendszernek is jó, és tényleg nagyon finom

A kövér porcsin felhasználása sokkal több lehetőséget rejt, mint amit elsőre gondolnánk. Bár a legtöbb kertben gyomként irtják, valójában egy tápanyagban gazdag, sokoldalú növény, amely mind az egészségünk, mind a konyhánk számára értékes kincs lehet.
Egy makacs gyom, ami valójában szuperélelmiszer
A kövér porcsin különleges képessége, hogy a legnagyobb nyári hőségben is képes megélni, ráadásul pozsgás leveleivel és szétterülő hajtásaival védi a talajt a kiszáradástól. Ez a tulajdonság évszázadok óta hasznosítja a természet, hiszen a porcsin ott is túlél, ahol más növények elpusztulnak. Míg sokan bosszankodva húzzák ki a veteményesből, addig más kultúrákban régóta ételként és gyógynövényként becsülik.
Ázsiából származik, de mára az egész világon elterjedt. Régi feljegyzések tanúsága szerint ínséges időkben gyakran fogyasztották, hiszen szinte bárhol megterem, és tápláló leveleivel segített átvészelni a nehéz időszakokat. A népi orvoslás különböző formákban alkalmazta: Kínában láz- és gyulladáscsökkentőként, Indiában és Észak-Amerikában sebek, égési sérülések és bőrproblémák kezelésére, más vidékeken pedig vértisztítóként és skorbut ellen.
Mitől egészséges a porcsin?
A modern táplálkozástudomány is felfedezte, hogy ez a sokak által lebecsült növény rendkívül gazdag tápanyagokban. Húsos levelei és szárai tele vannak vitaminokkal (B-, C- és E-vitamin), valamint ásványi anyagokkal, mint a kalcium, a magnézium, a foszfor, a vas és a cink. Emellett fehérjéket, esszenciális aminosavakat és rostokat is tartalmaz, így hozzájárul az emésztés egészséges működéséhez.
A porcsin igazi különlegessége azonban az omega-3 zsírsav, amely a legtöbb zöldségben alig található meg. Ez a vegyület bizonyítottan csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, segíti a koleszterinszint szabályozását, és gyulladáscsökkentő hatással is bír. Ráadásul a növény erős antioxidánsokat tartalmaz, amelyek lassítják az öregedési folyamatokat és védik a sejteket az oxidatív stressztől.
Tudományos vizsgálatok szerint a porcsin poliszacharidjai a vércukorszint szabályozásában is szerepet játszhatnak, így a cukorbetegség megelőzésében és kiegészítő kezelésében is hasznos lehet. Kivonata antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, emellett rákmegelőző hatásáról is beszámoltak.
Kövér porcsin felhasználása a konyhában
Ízvilága enyhén savanykás, frissítő, ami miatt nyersen salátákba is tehető. Egy kevés hagyma, metélőhagyma vagy fokhagyma remekül kiegészíti, és feldobja az étel ízét. A mediterrán konyhában gyakran használják salátákhoz, joghurtos mártásokhoz, de főzve is nagyon finom.
Levesekben, főzelékekben, sőt mártásokban is megállja a helyét, mivel főzés közben enyhül a savanykás karaktere. Savanyúságként eltéve pedig télen is felhasználható: az üvegbe rétegezett levelekre sót szórnak, majd almaecettel öntik fel, így egy különleges, vitaminban gazdag csemege készíthető belőle.

Porcsinfőzelék recept
Hozzávalók:
- kb. 300 g friss porcsin
- 5 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 liter tej (vagy növényi/laktózmentes változat)
- 2 evőkanál kukoricakeményítő
- só ízlés szerint
Elkészítés:
- A friss porcsin leveleit átválogatjuk, alaposan megmossuk, majd lecsepegtetjük.
- Az olívaolajon megfuttatjuk az összezúzott fokhagymát, vigyázva, hogy ne égjen meg.
- Rátesszük a porcsint, átkeverjük, majd felöntjük a tejjel.
- Sózzuk, és ha felforrt, botmixerrel krémesítjük.
- A keményítőt kevés hideg tejben elkeverjük, majd a főzelékhez adjuk, és besűrítjük.
- Friss kenyérrel, pirítóssal vagy akár sült húsok mellé köretként is tálalhatjuk.
Gyógyászati alkalmazásai régen és ma
A népi gyógyászat sokrétűen hasznosította. Kínában lázcsillapítóként, húgyúti fertőzések kezelésére és méregtelenítésre adták. Az indián törzsek pépesített leveleit sebekre, fekélyekre és égési sérülésekre kenték. Nepálban ma is használják skorbut ellen, illetve vértisztítóként.
Borogatásként alkalmazva gyorsítja a sebgyógyulást, enyhíti az izomgörcsöket, és nyugtatja a bőrt. Egyes beszámolók szerint a porcsin főzete alvászavarokra is kedvező hatású lehet, valamint asztmás tünetek enyhítésében is segíthet.
Ha van még kérdésed a témával kapcsolatban, akkor keresd bátran kollégánkat az ingyenesen elérhető Ügyfélszolgálatunkon!
Hogyan szedjük és gondozzuk?
A porcsin a napos, meleg helyeket kedveli, és szinte semmilyen különösebb gondozást nem igényel. Legjobb még a virágzása előtt gyűjteni, amikor levelei zsengék és húsosak. Frissen is fogyasztható, de szárítva vagy ecetben eltéve hosszabb ideig is eltartható.