Testsúly-szabályozó ételek: 7 szuperélelmiszer, amit fontos enni menopauza alatt

Menopauza idején a hormonális változások miatt többféle testi és lelki tünetet észlelhetünk magunkon. A menopauza tüneteinek enyhítése összetett feladat, de szerencsére a táplálkozás minősége kulcsszerepet játszik a tünetek enyhítésében. Milyen ételek alkotják a menopauza étrend alapjait és mit együnk, hogy jobban legyünk?
Az agy legfőbb üzemanyaga a glükóz, amelyhez az ösztrogén hormon segíti hozzá az idegsejteket. Menopauza idején az ösztrogénszint hirtelen leesik, így az agy kevesebb energiához jut. Fontos tudni, hogy az agy legfőbb üzemanyaga a glükóz, amelyhez az ösztrogén hormon segíti hozzá az idegsejteket. Ilyenkor jelenhetnek meg a feledékenység, a koncentrációs nehézségek, az „agyi köd”, és hosszú távon ez növeli az Alzheimer-kór kockázatát.
Emellett a menopauza tünetei széles skálán mozognak, jönnek a hőhullámok, alvászavar, a hormonszintek csökkenése miatti hangulatingadozás, hízás, a koleszterinszint emelkedése és a csonttömeg csökkenése, amely csontritkuláshoz vezet.
Amennyiben további kérdések merültek fel benned a témával kapcsolatban, keresd bizalommal Ügyfélszolgálatunkat!
A menopauza tüneteinek enyhítése
Először is nagyon fontos szakemberrel konzultálni, mindig vannak egyéni tényezők és eltérések, minden nő esetében más lehet a menopauza, tehát nem lehet egy általános megoldóképletet ráhúzni mindenkire. Nem beszélve arról, ha valaki krónikus betegséggel küzd, akkor annak megfelelően kell beállítani az étrendi ajánlásokat is.
Amit általánosan tudni lehet a menopauza tüneteinek enyhítéséről, annak 3 pillére van. Fontos a táplálkozás, a mozgás, illetve stresszkezelés és bizonyos esetekben gyógyszerekre is szükség lehet.
Az agyunk az alábbi ételeket szereti nagyon. Az omega-3 zsírsavakban gazdag halak, dió, lenmag, avokádó. Jöhetnek az antioxidánsokban bővelkedő zöldségek, például áfonya, spenót, brokkoli és az alacsony cukortartalmú, lassan felszívódó szénhidrátok, úgymint teljes kiőrlésű gabonák és zöldségek.
Emellett a rendszeres testmozgás fokozza a véráramlást és az idegsejtek működését. A stressz egyértelműen rontja a hormonális egyensúlyt, ezen segíthet a jóga, meditáció és a relaxáció.
Bizonyos esetekben szükség lehet hormonpótlásra, terápia, illetve bizonyos növényi eredetű készítmények (például szója izoflavonok, vöröshere). Ezek alkalmazása azonban mindig orvosi konzultációt igényel.
Mit tartalmazzon a menopauza étrend?
Szója és más fitoösztrogénben gazdag ételek
Ide tartozik a tofu, tempeh, szójatej, lenmag és a csicseriborsó. Ezek az ételek természetes növényi ösztrogéneket (izoflavonokat) tartalmaznak, amelyek enyhíthetik a hőhullámokat és a hangulatingadozásokat. Emellett segíthetnek a csontok védelmében és a koleszterinszint csökkentésében.

Keresztesvirágú zöldségek
Például a brokkoli, káposzta, karfiol és a kelbimbó. Ezek a zöldségek támogatják a hormonháztartás kiegyensúlyozását és a máj ösztrogén-anyagcseréjét. Plusz a magas rosttartalmuk segíti a testsúlykontrollt és a bélműködést.
Kalciumban és D-vitaminban gazdag ételek
Például a sötétzöld leveles zöldségek, mandula és a halak. A csontritkulás nagyobb esélye miatt fontos a kalcium pótlás, a D-vitamin pedig segíti a kalcium felszívódását és az immunrendszer működését is támogatja.
Omega-3-ban gazdag halak
A lazac, makréla, hering, szardínia kifejezetten magas omega-3 tartalmú halak. Az omega-3 gyulladáscsökkentő hatású, hozzájárul a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséhez.
Olajos magvak
A lenmag, chia, dió, mandula és szezámmag jó növényi ösztrogén forrás, amelyek egészséges zsírokat és fehérjét tartalmaznak.

Bogyós gyümölcsök
Az áfonya, málna, eper és a ribizli magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően védenek a sejtkárosodás ellen. A rostok pedig jót tesznek a bélrendszernek.
Teljes kiőrlésű gabonák
Ide tartozik a zab, quinoa, barna rizs, köles, hajdina. Stabilizálják a vércukorszintet és így csökkentik a hirtelen éhségrohamokat. Szintén rostban gazdagok, ezzel segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.