Vérszegénység ellen ez az 5 legjobb filléres étel: turbózd fel a vasszintedet

A vérszegénység általában akkor jelentkezik, amikor a szervezetben nem áll rendelkezésre elegendő vörösvérsejt, vagy a hemoglobinszint túl alacsony, így a sejtek nem jutnak megfelelő mennyiségű oxigénhez és tápanyaghoz. Az állapot hátterében leggyakrabban vashiány áll, de szerepet játszhat benne a B12-vitamin és a folsav hiánya is. A gyógyszeres kezelés (étrendkiegészítők vagy vastabletták szedése) mellett a megfelelő étrend is sokat segíthet az állapot javításában. Cikkünkben mutatunk öt tápláló és pénztárcabarát élelmiszert, amely segít a vérszegénység ellen, valamint annak megelőzésében.
Vérszegénység ellen: miért fontos a megfelelő vasbevitel?
A vashiányos vérszegénység az egyik leggyakoribb hiánybetegség, amely sok esetben megfelelő étrenddel megelőzhető. Ha a vasraktáraink kiürülnek, eleinte nagyobb mennyiségű vasra van szükségünk a pótláshoz, majd a későbbiekben elegendő, ha folyamatosan szinten tartjuk a bevitelét. Ha a vashiány súlyos, akkor szükség lehet étrendkiegészítők szedésére is, de ezt mindig érdemes előbb orvossal egyeztetni.
1. Vörös húsok
A vörös húsok, különösen a marha- és sertéshús, kiváló vasforrások. Ezen haszonállatok legvasgazdagabb része mégis a máj. A marha, illetve a sertés máj nemcsak jelentős vastartalommal bír, hanem A- és B-vitaminokban is bővelkedik.

2. Hüvelyesek
A babfélék, a lencse és borsó mind gazdagok vasban, különösen kiemelkedő közülük a szójabab. Egyetlen csészényi szójabab adagban a napi vasszükséglet akár felét is megtalálhatjuk. Emellett magas fehérjetartalmának és alacsony zsírtartalmának köszönhetően is egészséges választás, ha az a kérdés milyen élelmiszert rendszeresítsünk a mindennapi étrendünkben. Fontos azonban tudni, hogy a hüvelyesekben található egy sav, amely akadályozhatja a vas felszívódását. Ennek csökkentése érdekében érdemes a babféléket főzés előtt körülbelül egy éjszakán át vízben áztatni.
3. Sötétzöld leveles zöldségek
A spenót, kelkáposzta és vízitorma nemcsak vasforrások, hanem A-, C-, B9- és E-vitamint, béta-karotint, folsavat és rostokat is tartalmaznak. Egy fél csésze spenót akár a napi vasszükséglet 30%-át is fedezheti, azonban a spenótban is találhatók olyan anyagok, amelyek meggátolhatják a vas hatékony felszívódását. Ezek a leveles zöldségek sokféleképpen elkészíthetők: főzelékként, levesként, tésztaételekben vagy akár turmixokban is fogyaszthatók – és hatékony megoldást jelentenek a vérszegénység ellen.

4. Tojás
A tojás amellett, hogy fehérjében és esszenciális zsírsavakban gazdag, vas is található benne, mégpedig nem is kis mennyiségben, A napi szükséglet körülbelül 7-11%-át képes fedezni. A tojást a vas hatékonyabb felszívódása érdekében érdemes C-vitaminban gazdag ételekkel – például friss zöldségekkel vagy gyümölcsökkel például egy pohár narancslével – együtt fogyasztani.
5. Cékla és kaliforniai paprika
A cékla és a kaliforniai paprika szintén kiváló vasforrások, emellett rengeteg egyéb fontos ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak. A cékla gazdag kalciumban, káliumban, kénben és rostokban, míg a kaliforniai paprika különösen sok C-vitamint tartalmaz, amely segíti a vas felszívódását. Mindkét zöldség fogyasztható frissen, salátákban, főzve vagy turmixként is.
Vas felszívódásának támogatása grapefruittal
A grapefruit nemcsak magas C-vitamin-tartalma miatt segítheti a vas hasznosulását, hanem olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek segítenek a nehézfémek eltávolításában a szervezetből. Érdemes naponta inni belőle egy pohár frissen facsart levet, de fontos figyelembe venni, hogy egyes gyógyszerek hatását befolyásolhatja. Emiatt ha szedünk rendszeresen gyógyszereket, akkor előbb konzultáljunk szakemberrel.