Makacs köhögés elleni szirup házilag: gyorsan enyhíti a torokfájást is

Ha torokkaparás vagy makacs, elhúzódó köhögés keseríti meg a mindennapokat, megér egy próbát ez a köhögés elleni szirup házilag elkészítve mézből és kakukkfűből. Egy megfázás is több tízezer forintot vehet ki a családi kasszából, így érdemes lehet a legegyszerűbb, ám annál hatásosabb szereket bevetni. Köhögés és megfázás esetén bárki kapásból megmondja, hogy a hagymatea a legjobb, más kérdés, hogy ki az, aki szívesen fogyasztja. Az alábbi recepttel viszont nem lesz ilyen probléma, olyan, mintha folyékony gyógynövényes cukrot innánk gyógyszer helyett.
A legfinomabb köhögés elleni szirup házilag
A köhögés elleni szirup házilag készítve csupán 3 összetevőből áll, ezért – tartósítószer híján- érdemes minél hamarabb elfogyasztani. Egyik fő összetevője a kakukkfű, ami a legtöbb köhögés elleni szirupban megtalálható. Nem véletlen: erős fertőtlenítő hatással bír, ami bevethető a szájüregi és torokban lévő baktériumok ellen. Emellett kitűnő nyákoldó, könnyíti a légzést. Ráadásul a kakukkfű gyulladáscsökkentő is, tehetünk kakukkfüvet a fürdővízbe is, plusz segítség lehet a gyógyuláshoz és gyerekek esetén is alkalmazható.
A szirup másik összetevője a méz. Nagyon hatásos a fokhagymás méz is, azt akár megelőzéshez is lehet használni.
A méz számos gyógyhatással rendelkezik, többek között enyhíti a köhögést, a felső légúti betegséggel kapcsolatos panaszokat és támogatja az immunrendszert. Minden benne van, ami egy nátha kezeléséhez szükséges.
Fontos azonban, hogy a mézet 1 éves kor alatt nem szabad fogyasztani! 1 éves kor alatt a gyerek immunrendszere és emésztőrendszere még nincs teljesen kifejlődve, így jobban ki van téve a botulizmus kockázatának. Ilyen korban használjuk a gyermekorvos által javasolt készítményeket. Az alábbi kakukkfüves szirupot pedig két éves kor felett szabad gyermekeknek fogyasztani!
Hogyan készül a köhögés elleni szirup házilag?
Gyorsan és egyszerűen, 3 összetevőből, a gyógyhatás megőrzése miatt azonban oda kell figyelni a készítésre és a tárolásra is. Mutatjuk!

Összetevők:
- 50 gramm szárított vagy friss kakukkfű
- 1 egész citrom
- 250 ml méz
- 250 ml víz
- egy jól zárható, steril üveg (befőttes)
Elkészítés:
- Tegyük a kakukkfüvet egy edénybe, és öntsük fel 250 ml vízzel.
- Forraljuk fel a keveréket, és lassú tűzön pároljuk 20-30 percig, fedő nélkül.
- Facsarjuk ki a citrom levét.
- A kakukkfű főzetet át kell szűrni egy nagyon finom szitán vagy anyagon (harisnya pl.). Tiszta edénybe öntsük és hagyjuk kihűlni.
- A hideg vagy maximum szobahőmérsékletű kakukkfű főzethez keverjük hozzá a citromlevet és a mézet.
- Öntsük sterilizált, jól zárható üvegekbe.
Ami nagyon fontos, hogy a mézet nem szabad a forró kakukkfűhöz önteni, mert a magas hőmérséklet károsítja a méz tápanyagtartalmát. A méhek 32-35 fokon tartják a kaptár hőmérsékletét, ennél melegebb folyadékba nem szabad keverni a mézet.
A köhögés elleni szirup jól záródó üvegben, hűtőszekrényben 2 hétig tartható el. Köhögés, torokkaparás esetén egy teáskanállal érdemes fogyasztani belőle.
Hasznosnak találtad ezt a cikket?
Küldd el másoknak is: