Sokan nem tudják, hogy van egy mód arra, hogy elkerüljék a hosszú várólistákat szakrendeléseknél. Nem kell más, csak írja az orvos a beutalóra a Statim jelzést, azaz, hogy sürgős. Így lesz a beutalóból sürgősségi beutaló, más néven soron kívüli beutaló. Persze ennek vannak feltételei.

Soron kívüli szakorvosi vizsgálatot akkor lehet kérni, ha a háziorvos úgy ítéli meg, gyors kivizsgálást igényel valamilyen komoly panasza. Ilyenkor a háziorvos a beutalóra írja a Statim, azaz sürgős (S) jelzést.

Nem kell időpontot kérni

Ha ilyen beutalót kap valaki a háziorvosától, talán nem is tudja, hogy nem kell a szakrendelőt felkeresni és időpontot kérni. Elég egy olyan időpontban bemenni a szakrendelőbe, amikor rendel a felkeresni kívánt szakorvos. A recepción már látni fogják, hogy sürgősségi a beutaló, így fogadni fognak.

A Szigetszentmiklósi Rendelőintézet weboldalán részletesen leírják, mi a soron kívüli beutaló kiállításának menetrendje:

Amennyiben beutaló orvos soron kívüli ellátását" kér, meg kell indokolnia a vizsgálat soron kívül történő elvégzésének szükségességét. Ezen a beutalón fel kell tüntetnie az „S"= „Soron kívüli" jelzést. Valamint aláírásával, orvosi bélyegzőjének lenyomatával azt el kell látnia.

A soron kívüli beutaló szükségességéről a háziorvos dönthet, nem a beteg!

Fontos, hogy a soron kívüli vizsgálat szükségességéről a beutaló orvos dönt, és nem a páciens/beteg!

Mint írják, a soron kívüli ellátás annyit jelent, hogy a jelentkezés napján a beutalt beteg vizsgálatra kerül annak ellenére, hogy nincsen előjegyzési időpontja. De kiemelik azt is, hogy a soron kívüli ellátás nem egyenlő az azonnali, az érkezése pillanatában történő ellátással.

A soron kívüli ellátás nem egyenlő a „sürgős“ ellátással sem! Jogszabályi előírás tartalmazza a sürgős szükség körébe tartozó, életet veszélyeztető állapotokat és betegségeket 52/2006. (XII. 28.) EüM rendelet)!

A soron kívüli ellátás szükségességéről, indokoltságáról a beteg vizsgálata után az adott szakrendelés orvosa dönt a jogszabályban meghatározott szempontok figyelembevételével.

Amennyiben az adott szakrendelés orvosa a vizsgálat után nem találja indokoltnak a beutalt beteg soron kívüli ellátását, vagy visszairányítja a beutaló orvoshoz, vagy ha további, de nem soron kívül elvégzendő vizsgálatot/vizsgálatokat tart indokoltnak, előjegyzési időponttal fogja ellátni a beteget.

NEM BEUTALÓKÖTELES SZAKRENDELÉSEK
A járóbeteg-szakellátás igénybe vehető a háziorvos, a járóbeteg-szakellátás és a külön jogszabályban meghatározott egyéb orvos beutalása alapján, továbbá orvos beutalása nélkül is, amennyiben a beteg egészségi állapota az azonnali ellátását indokolja.

Nem szükséges beutaló a szakorvosi rendelő által nyújtott: bőrgyógyászati,fül-, orr-, gégészeti,nőgyógyászati,általános sebészeti és baleseti sebészeti,szemészeti,onkológiai,urológiai,pszichiátriaiszakellátás igénybe vételéhez, valamint az ideggondozó, a bőr- és nemibeteg-gondozó, a tüdőgondozó, az onkológiai gondozó és az addiktológiai gondozó keretében nyújtott orvosi ellátáshoz.
Kérdésed van? Információra lenne szükséged? Ügyfélszolgálatunk segít, keress minket!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...