Gyakran tapasztalja, hogy egyik napról a másikra nehezebben veszi az akadályokat, fejfájást, levertséget, hirtelen fáradtságot érzékel? Ezek az erős frontérzékenység tünetei is lehetnek, amelyek viszont rámutathatnak más, már meglévő problémákra is. Cikkünkből kiderül, hogyan befolyásolják a frontok az emberi szervezetet és milyen tünetek erősödnek fel miattuk.  

A légköri frontok és hatásaik

Amikor két ellentétes páratartalmú és légnyomású légtömeg találkozik, akkor kialakul köztük egy határfelület ,amit légköri frontnak nevezünk. Ezek hazánkban általában ciklonok miatt jönnek létre. Habár határfelületről beszélünk, mégis akár ezer kilométerre is elnyúlhat egy frontvonal, ami szelet, felhőátvonulást, esőt és légnyomás ingadozást okoz. (Ezeket érzékeli az emberi szervezet). A két leggyakoribb típusa a hideg- és a melegfront.

Erős frontérzékenység tünetei

A hidegfront tulajdonsága, hogy a légköri nyomás csökken, majd hirtelen nő. Ezt pedig szél kíséri. Emiatt tapasztalhatnak az emberek magasabb vérnyomást, ízületi vagy reumás fájdalmakat, alvászavart, gyomor- és emésztési problémákat, nyugtalanságot. Nagyobb veszélynek vannak kitéve az asztmások és epilepsziások, mert a rohamok gyakoribbá válhatnak.

A melegfront ezzel ellentétben légnyomás- és páratartalom-ingadozást okoz, illetve a hőmérséklet is változik mellette. Szaporább pulzust, alacsonyabb vérnyomást, fejfájást (ami a vérnyomás ingadozása miatt alakul ki), szédülést okoz. Aki érzékeny rá, az tapasztalhat levertséget, nyugtalanságot de akár ingerlékenységet is. Az allergiás panaszok is felerősödhetnek és az infarktusok, balesetveszélyes helyzetek kockázata megemelkedhet.

Leginkább a kisgyermekeket, gyengébb fizikumúakat, érrendszeri betegséggel küzdőket, immunproblémásokat, túlsúlyosokat és az 50 év felettieket érheti a legtöbb kellemetlenség a frontok jelenléte miatt. Ha valakinek régi sérülései, ízületi gyulladásai vannak, akkor felerősödhetnek a panaszai. Illetve, amikor stresszesebbek, kimerültebbek az emberek, még intenzívebbé válhatnak a tünetek. Sajnos megesik, hogy a frontérzékenyek életminőségét és munkaképességét is befolyásolják a légköri változások.

Mit tehetünk ellene? Van valamilyen kezelési módszer?

A tünetek enyhítésének érdekében a lehető legegészségesebben kell élni. Figyelni kell a megfelelő folyadékbevitelre, kiegyensúlyozott táplálkozásra. Fontos a rendszeres mozgás, hogy csökkenjen a stressz, a szorongás, és hogy javuljon a vérkeringés, valamint az agy oxigénellátása. Elegendő és minőségi alvásra is szükség van. Aki igazán elhivatott, próbálja ki a váltózuhanyt, a hideg és meleg vízsugár váltogatását tusoláskor, mert az serkenti a vérkeringést és fokozza a változástűrő képességet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...