Nyitólap Maradj egészséges! Fognövesztés házilag? Nem sci-fi, már tesztelik a gyógyszert
HIRDETÉS

Fognövesztés házilag? Nem sci-fi, már tesztelik a gyógyszert

fognövesztés házilag
fognövesztés házilag

Elindult a történelmi kísérlet, embereken is kipróbálják a fognövesztő gyógyszert – számol be a HVG a New Atlas nyomán. Fognövesztés házilag? Nincs az olyan messze, néhány éven belül akár már forgalomba is kerülhet a készítmény.

HIRDETÉS

A tervek szerint már idén szeptemberben megkezdik a világ első fognövesztő gyógyszerének klinikai vizsgálatait a japán Kyoto Egyetemi Kórházban – jelentették be a kutatók. Úgy tűnik, minden jól ment: a készítmény idén szeptemberben tényleg megkaphatják az első páciensek. 

Fognövesztés házilag? Néhány éven belül valóság lehet

A vizsgálat 2025 augusztusáig tart majd, és 30 olyan, 30 és 64 év közötti páciens fogja megkapni az intravénásan beadott készítményt, akinek legalább egy őrlőfoga hiányzik – írjaNew Atlas nyomán a HVG.

Állatkísérletek során már bizonyított a gyógyszer, egereken és görényeken próbálták ki, sikeresen: jelentősebb mellékhatások nélkül nőttek új fogak. A készítmény az USAG-1 nevű fehérjét deaktiválja. Ez a protein gátolja a fognövekedést, így ha ezt kiveszik a képletből, elkezdhetnek nőni a fogak.

A kísérlet második fázisában olyan, 2 és 7 év közötti páciensek esetében vizsgálják majd a gyógyszert, akik veleszületett foghiányban szenvednek, és legalább négy foguk hiányzik.

HIRDETÉS

A kutatók abban bíznak, hogy a készítmény akár 2030-ra kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Addig azonban még hosszú út vezet, és minden esetben eredményesnek kell lennie a kísérleteknek, érdemi mellékhatások nélkül. Bár a hír kecsegtető, nem érdemes erre feltenni mindent: itt írtunk arról, hogyan tarthatjuk meg fogainkat, itt pedig arról, hogyan előzhetjük meg a fogínysorvadást.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version