Nem jó belegondolni, de fontos, hogy fel legyünk rá készülve. Mit tegyünk, ha megráz az áram minket vagy valakit a környezetünkben? Miért olyan veszélyes az emberre? Több szinten is okozhat károsodást a szervezetben, mivel az folyadéktartalma miatt jó vezető. Égési sérüléseket, szívritmuszavart okozhat, megzavarhatja az agy működését. Még személyiségváltozást, depressziót és szorongást is generálhat. Cikkünkben leírjuk, hogy hogyan kerülhetjük el a bajt és mi a teendő, ha mégis bekövetkezik.

Mi okozhat áramütést?

Először tekintsük át, mi az, amire oda kell figyelni, bármerre járunk. Hiszen a megelőzés a legfontosabb. Olyan helyeken kell jobban ügyelnünk, ahol az elektromos kábelek könnyen elérhetők. A házilag összebarkácsolt gépek vagy bekötött háztartási berendezések és eszközök könnyen okozhatnak balesetet. A kiálló konnektorok mellett is fokozottan ügyeljünk. Természetesen a víz jelenléte is veszélyforrás egy elektromos készülék közelében.

Előzzük meg a bajt és győződjünk meg az elektromos vezetékek állapotáról! Hívjunk ki szakembert, ha nem vagyunk 100%-ig biztosak magunkban.

Mit tegyünk, ha megráz az áram?

Ha minket ért áramütés, de nem ájultunk el, végezzünk önvizsgálatot. Fontos, hogy maradjunk nyugodtak. Ha van valaki a közelünkben, akkor szóljunk neki. Az alábbi tüneteket tapasztalhatjuk:

 • égési sérülés
 • áramjegy
 • izomgörcs
 • zsibbadás, bizsergés

Ha nem minket ért az áramütés, az alábbiakat kell a fentieken kívül ellenőriznünk:

 • légzésleállás
 • áramforrás állapota
 • veszélyforrások

Mit kell tennünk? Először is hívjunk mentőt, mert a legbiztonságosabban a szakemberek fognak tudni eljárni. Sokan gondolkodás nélkül a sérülthöz rohannak, hogy minél gyorsabban segíthessenek. Ez teljesen emberi reakció, de nem helyes, mert magunkat is veszélybe sodorhatjuk.

A mentő kihívása után vizsgáljuk át a terepet. Fontos, hogy ne érjen minket áram, így ha van főkapcsoló, azt kapcsoljuk le, ha vezeték van útban vagy érintkezik a sérülttel, akkor azt megpróbálhatjuk eltávolítani pl. fadarabbal. Ha ezt nem tudjuk biztonságos úton elvégezni, akkor hagyjuk a mentősökre. Ha víztócsa is van, vagy bárhol víz jelenléte, arra is ügyeljünk.

Semmiképp se nyúljunk közvetlen a sérülthöz, amíg nem vagyunk benne biztosak, hogy nem érintkezik árammal!

Ha nincs áram alatt a sérült, figyeljünk a légzésére. Biztosítani kell a légutat, ha pedig nem lélegzik, akkor újraélesztést (30 mellkaskompresszió, 2 befúvás addig ismételve míg magához nem tér a sérült vagy megérkezik a mentő) kell végezni.

Égési sérülés esetében a sebet minimum 20 percig folyó víz alá kell tartani, majd steril gézzel befedni.

Kevésbé súlyos esetekben is ajánlott elmenni vizsgálatra, 24 órás megfigyelésre, hiszen nem mindig jelentkeznek azonnal a tünetek.

Melyek azok az anyagok, amelyek nem vezetik az áramot?

 • száraz fa
 • műanyag
 • porcelán
 • üveg

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...