Mi a legnagyobb hiba, amit az újraélesztés során elkövethetünk? Az, ha el sem kezdjük. Hiszen így esélyt sem adunk a túlélésre a bajban lévő embernek. Amennyiben újraélesztéssel töltjük azt az időt, amíg kiérkezik a mentő, sokkal nagyobb a túlélési esélye az eszméletlen embernek, mintha nem csinálnánk semmit. Az újraélesztés lépései nem bonyolultak és kevéssé térnek el egymástól akár csecsemőről, akár felnőttről van szó. Mutatjuk, mire kell figyelni a csecsemők, a nagyobb gyermekek és a felnőttek újraélesztése során.

Az újraélesztés lépései: felnőtt újraélesztés

A felnőtt alapszintű újraélesztés bármilyen helyzetben életet menthet. Ha valaki rosszul lesz mellettünk vagy találunk egy földön fekvő embert, akkor az alábbi lépéseket kövessük és nem fogunk hibázni.

 1. Lépjünk oda, ragadjuk meg a vállainál és kezdjük el rázni, miközben hangosan szólítjuk. Kérdezzük meg, hogy jól van-e, hall-e minket.
 2. Ha nem reagál -vagyis eszméletlen- a legfontosabb, hogy tegyük szabaddá a légutakat: egyik kezünket a homlokára helyezzük, a másik kezünkkel az állcsúcsot megfogjuk és hátrafelé billentjük a fejét.
 3. Ha ezzel megnyitottuk a légutakat, akkor nézzünk bele a szájába, hogy találunk-e valamit, ami esetleg akadályt képez. Ha láthatóan van valami a szájban és ujjal elérjük, akkor vegyük ki. Ha nem látunk semmit, akkor ne kotorásszunk tovább.
 4. Kiabáljunk! Hátha valaki meghallja és odajön segíteni, aztán haladéktalanul kezdjük is meg a légzésvizsgálatot.
 5. A légzésvizsgálat során 10 másodpercig- de ne többet- vizsgáljuk a 3 legfontosabb dolgot, amelyhez annyit kell tennünk, hogy odahajolunk az eszméletlen ember arcához:
 1. Látjuk-e a mellkas süllyedését és emelkedését?
 2. Halljuk-e a levegő áramlását?
 3. Érezzük-e a levegő áramlását az arcunkon?

Ha 10 másodperc alatt alatt nem látunk, hallunk, érzünk legalább két légvételt, akkor azonnal hívjuk a mentőket (112 segélyhívó).

Amíg a mentőket várjuk, haladéktalanul kezdjük meg az újraélesztést.

A 2015-ben készült „Tartsd életben!” videója az egyszerű újraélesztés módszerét segít elsajátítani.

Alapszintű újraélesztés

Az alapszintű újraélesztés 30 darab mellkas nyomásból és két befújásból áll, amelyeket addig végzünk felváltva, amíg:

 • bármilyen életjelet tapasztalunk: az eszméletlen ember megmozdítja a kezét, lábát vagy elkezd lélegezni vagy kiad valamilyen hangot
 • megérkeznek a mentők
 • elfáradtunk és nem tudjuk folytatni a nyomást-befújást

A helyes mellkaskompresszió

 1. Az egyik kéz kéztői részét helyezzük a mellkas közepére, pontosan a két mellbimbót összekötő vonal közepére. Majd a másik kezünket is helyezzük rá és kulcsoljuk össze a kezeket. A karjaink nyújtva legyenek.
 1. Ebben a pozícióban kezdjük el nyomni a mellkast, kb. 5-6 cm-re nyomjuk be, majd teljesen engedjük is fel a mellkast. Ez nagyon fontos, mert így tudjuk a szív helyett végezni a munkát.
 1. 30 nyomás után jöjjön két befújás a szájba.
 1. A befújást úgy végezzük, hogy az orrot befogjuk és a tüdőnk teljes tartalmát fújjuk az eszméletlen ember szájába.
 1. A 30 mellkas kompressziót és 2 befújást addig folytatjuk, amíg bármi változás történik a segítségre szoruló állapotában vagy kiérkezik a mentő vagy kifáradunk.

A felnőtt alapszintű újraélesztéshez itt egy másik remek és könnyen érthető videót.

Csecsemő újraélesztése: mire figyeljünk?

Ha leáll a baba légzése, nagyjából 4-5 perc áll rendelkezésünkre, hogy cselekedjünk! Ezért nagyon fontos, hogy amennyiben egyedül vagyunk otthon, előbb kezdjük meg az újraélesztést és csak utána hívjunk telefonon segítséget. Ne a telefonálással vesztegessük az értékes perceket.

A csecsemőt vegyük ki a kiságyból és tegyük kemény felületre, például a pelenkázóra vagy a szőnyegre. 

Ezután jöhet a 10 másodperces légzésvizsgálat. Csecsemőknél nagyon fontos, hogy a fejét semmiképpen se hajtsuk hátra, csak tartsuk semleges helyzetben. Természetesen a csecsemő szájába is nézzünk be, hogy nem találunk-e benne bármit, ami elzárja a légutakat.

Csecsemők esetében a mellkas kompressziót csak két ujjal végezzük, ne kézfejjel! Viszont ugyanazon a ponton nyomjuk, ahol a felnőtteknél is szükséges. 

1 évesnél fiatalabb gyermeknél orrba-szájba egyszerre kell befújni, 1-1,5 másodpercig, hogy megemelkedjen a mellkasa.

A kompresszió-levegő befúvás aránya csecsemőknél csak 15:2 és arányosabban kevesebb levegőt fújjunk be, ne a tüdőnk teljes tartalmát!

A csecsemő újraélesztés alapjait ebből a videóból könnyen megtanulhatjuk.

Az újraélesztés lépései: gyermekek újraélesztése

1 évesnél idősebb gyermek esetében is ugyanazok az újraélesztés lépései, mint a felnőtteknél, de van néhány technikai különbség, amire oda kell figyelni:

 • Az újraélesztést 5 befújással kezdjük
 • 1-8 év között tenyerünk csukló felőli részét helyezzük a szegycsont alsó felére, miközben karunk nyújtva van. Nagyobb gyerekeknél pedig felnőtteknél alkalmazott két tenyérrel végzett szívkompressziót alkalmazhatjuk.
 • A mellkast annyira kell benyomni, hogy a mellkas körülbelül teljes keresztmetszetének megfelelően kb. 1/3 részt süllyedjen. A nagyon erős nyomástól tartózkodni kell, nehogy bordatörést okozzunk.
 • Arányosabban kevesebb levegőt fújjunk be
 • 30:2 helyett 15:2 arányú a kompresszió és a befúvás

Fontos tudni, hogy gyermekek esetében a 30 percen túli újraélesztésnek is van értelme.

Hogyha bármilyen okból képtelenek vagyunk a lélegeztetésre, akkor alkalmazzuk a lélegeztetés nélküli folyamatos szívmasszázst. Már ezzel is jelentősen növeljük a túlélési esélyt.

Mit mondjunk a mentőnek?

Csak a legszükségesebbeket!

 • Név
 • Cím
 • Mihez kérünk mentőt: pl. 3 hónapos kisbaba újraélesztése vagy utcán eszméletlenül talált felnőtt újraélesztése

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...