Rukkola termesztése otthon: igénytelen, olcsó és egész nyáron terem

A mediterrán salátaféle egészséges és finom, markáns íze miatt rengetegen kedvelik. A hazai éghajlaton vidáman megél, még csak kiskert sem kell hozzá, elegendő egy balkonláda. Különösebb igényei nincsenek, ezért a rukkola termesztése otthon pofonegyszerű, ráadásul egész nyáron – sőt, akár még ősszel is – szüretelhetjük a friss leveleket.
Miért szeretjük az rukkolát?
Az olasz konyha elmaradhatatlan alapanyaga, akárcsak a bazsalikom. Mustáros aromájától (nevezik egyébként borsmustárnak is) erős, domináns ízétől lesz igazán extra a vegyes saláta, de feldobhatjuk vele a köreteinket is. Az ízén kívül az egészségre gyakorolt jótékony hatása miatt is érdemes fogyasztani: magas a vitamintartalma (A, B2, B5, C és K), ásványi anyagokban gazdag (kalcium, vas, magnézium, foszfor, kálium, mangán, szilícium). Úgy tartják, gyógyír a savas gyomorra, és étvágygerjesztő, vértisztító hatása is lehet.
Nem sok gondoskodást igény, emellett tetszetős és dekoratív növény – ha bővítenénk a kiskertet, akkor a rukkola igazi jolly joker, nem hibázhatunk vele.
A rukkola termesztése otthon gyerekjáték
Kevés dologra lesz szükségünk. Rukkolamagot a nagyobb bevásárlóközpontokban, gazdaboltokban vehetünk, de ha ez nem opció, még mindig megrendelhetjük a netről. Egyáltalán nem drága, egy csomag csupán néhány száz forint. Mivel a talajra nem érzékeny, a magokat különösebb előkészület nélkül vethetjük a kiskertben, csupán egy gazolásra lehet szükség. Ha erkélyen nevelnék, válasszunk nagyobb cserepet, termetesebb virágládát. Az általános virágföld teljesen megfelel a termesztéséhez, de fűszernövényeknek valót is használhatunk.
Ha kertben neveljük…
A rukkolából nem kell sokat vetni, kis helyen is nagy mennyiséget terem. Szórjuk el a magjait, és miután betakartuk földdel, öntözzük be a talajt. Eleinte folyamatosan biztosítsuk a nedvességet, később már csak arra kell ügyelni, hogy ne száradjon ki. Nem kell sokat várnunk, a rukkola már 2-3 hét eltelte után szedhető. Friss leveleit folyamatosan csipegethetjük, nyár végéig, ősz elejéig hozza az új hajtásokat.

Ha lakásban, erkélyen…
Ahogy írtuk, a rukkola termesztése otthon cserépben, balkonládában is történhet. Ne használjunk fel mindent magot, egy cserépbe elegendő kb. egy csomag negyede, hiszen gazdagon terem. Szórjuk a magokat a balkonládába, majd simítsuk rá a földet, figyelve arra, hogy 1 cm-nél ne kerüljenek mélyebbre. Öntözzük meg és várjunk. A növények kikelése után már szórhatjuk is ugyanabba a balkonládába az eltett mag második negyedét. Ha így teszünk, és a hőmérséklettel is szerencsék lesz, ez a második vetés akkor fog leveleket hozni, amikor az első már elöregedett.
Nem árt tudni, hogy a leszedett levelek nagyon hamar fonnyadásnak indulnak. Éppen ezért mindig csak annyit csipegessünk a növényről, amennyit azonnal fel is használunk.
Rukkola termesztése otthon – mire figyeljünk, hogyan használjuk fel?
Bár különösebb igényei nincsenek, az öntözéséről azért ne feledkezzünk meg (de ne is locsoljuk túl). Szereti a napos helyeket, az árnyékot jól tűri, igazából bármihez alkalmazkodik. Ha túlságosan melege van, hajlamos hirtelen magszárat hozni, vagyis csak nagyon rövid ideig szüretelhető. A magot mindig érdemes begyűjteni, vagy legalább megzörgetni a kiszáradt hüvelyt, hogy magától szétszóródjon.
A rukkola kisebb leveleinek enyhébb, míg a nagyobbaknak csípősebb íze van. Más salátákkal keverve fogyasztjuk a leggyakrabban, de szendvicsbe is kiváló. Jól megy a csirkéhez, halhoz, burgonyás, tojásos, paradicsomos fogásokhoz, isteni pesztó készíthető belőle.
