Az Erzsikéék családtagnak számítanak Buják településen.

– Átfogó szociális programunk arra épül, hogy itt vannak nekünk az Erzsikéék – mondja Borbély Gábor, Buják független polgármestere, aki jó tíz éve irányítja Dél-Nógrád legnagyobb települését. Azelőtt menedzser volt, de mint mondja, nem történt életében nagy törés, mert a kétezer lelkes falu ügyeit is menedzselni kell.

Amikor Erzsikéékről beszélünk, Kodák Erzsébet családsegítőről és Varga Csabáné gondozónőről, a szociális szolgálat vezetőjéről van szó. – Öregedünk, lassan, de biztosan, és folyamatosan, nagy szükség van a kollégáimra – teszi hozzá a polgármester.

A középkorú bujákiak többnyire a Gyöngyöshöz és Hatvanhoz közeli szerelőüzemekben dolgoznak, aki munkát akar, általában talál magának. Évről évre gyarapszik a 65 év feletti korosztály létszáma, de az itteniek úgy tapasztalják, hogy a 70 alatti lakosok viszonylag aktívan részt vesznek a település életében, eljárnak a rendezvényekre, és törődnek a kertjeikkel – mert az a mindenük. Van aztán a még idősebb generáció, köztük Irénke néni, akit a napokban köszöntöttek 90. születésnapja alkalmából. A szociális gondozók úgy látják, hogy az ellátottak között igen sok a nő. Varga Csabáné így ábrázolja a helyzetet: – Mintha ellopták volna a faluból a 75 fölötti férfiakat. Az idősek egyedül élnek, családtagjaikat ritkán látják, van, akit havonta, negyedévente egyszer látogatnak meg. A lelküket nekünk öntik ki, szintén nekünk mesélik a szép emlékeket is.

– A gondozónők a munkájukat csak akkor tudják elvégezni, ha teljes a bizalom – hangsúlyozza Borbély Gábor Erzsikéék fontosságát. – Ismerni kell a falusi ember természetét. Ha valakiben nem bíznak meg, be se engedik a portájukra. Ha valami jól esik nekik, vagy valami fáj, azt is rögtön a szociális segítőknek mondják el. Akiket többen már családtagnak tekintenek.

Az idősek portáján is sokhelyütt vannak háziállatok, de azért jóval kevesebb tyúk kapirgál errefelé mostanában, mint a korábbi évtizedekben. A nagyállatok – a marha és a ló – természetszerűen eltűntek innen is. Na jó, emu éppen van kettő is, újságolja a polgármester, de most véget ér a futómadarak számára a jó világ. Amikor megrémülünk attól, hogy esetleg feltálalják őket, jön a nyugtató válasz: – Nem kell semmi rosszra gondolni, egy állatkertnek ajándékozom őket.

Borbély Gábor, Buják polgármestere
Borbély Gábor, Buják polgármestere

Az idősek közül többen rendelkeznek gondosórával, a szerkentyű arra van, hogy jelezni lehessen vele az életveszélyes helyzetekben. Nemrég például életet mentett, mert egy idős hölgy leesett éjszaka az ágyról, csak így tudott segítséget kérni. Erzsikééket is éjjel-nappal lehet riasztani, ha sürgős segítségre van szükség. Az csak ráadás, hogy a 65 pluszosok kedvezményes díjazás mellett igényelhetnek étkeztetést, az ebédet naponta kiszállítják. Buják különben nemrég idősbarát önkormányzat díjat kapott, melyre a helyiek nagyon büszkék. Mással is lehet büszkélkedni. A kicsiny falunak olyan pedáns honlapja van e-ügyintézéssel és programajánlóval, no meg pompás képekkel a falu fölötti kálváriáról és a várromról, hogy azt bárki megirigyelheti.

Bujákon 143-an járnak iskolába és 73 az óvodások létszáma, 86 hátrányos helyzetű gyerek mellett 6 halmozottan hátrányos helyzetű gyerek részesül gyermekvédelmi támogatásban. A gondozók segítenek az étkeztetésben, olykor ruhákat gyűjtenek és besegítenek a Katolikus Karitász fáradozásaiba.

– Bujákon élni jó – szögezi le Borbély Gábor, és hozzáteszi, teljesen a bujákiakon múlik a sora. – Nemsokára megtartjuk a demokrácia ünnepét, jöhet a választás. Viszonylag egyszerű lesz a dolog: ha meg voltak velem elégedve, megválasztanak, ha nem, akkor lapátra tesznek. Már itt éltek az elődeim is, mindenki ismeri a családomat. Megpróbálom úgy csinálni a dolgomat, hogy ne kelljen később szégyenkezni.

Ezek után történt az, hogy a faluházból elmentünk a szellemes Buják-felirathoz fényképeket készíteni. A képen a polgármester és Erzsikéék láthatók.

(Tudósítónktól – kép és szöveg: Hóvége.hu)

Segítségre van szükséged, tanácsot kérnél valamilyen ügyben, kérdéseid vannak? Fordulj a Hóvége Ügyfélszolgálat munkatársaihoz, és 48 órán belül segítünk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Balatoni viharjelzés értelmezése: az életed múlhat rajta és sokan rosszul tudják

Minden évben április 1-jétől október 31-ig viharjelző szolgálat működik a négy legnagyobb tavunknál. Tudjuk, hogy melyik mit jelent? Ha a Balatonhoz készülünk, még az...

Hogyan lehet a szúnyogok ellen védekezni? Nagy erőkkel zajlik az irtás ezen a héten

A Katasztrófavédelem rendszeresen közzéteszi, hogy éppen hol irtják a szúnyogokat: ezen a héten 12 vármegye 297 településén lesz szúnyoggyérítés, összesen 62 ezer hektáron. A...

Ne hagyd elszállni a villanyszámlát: 8 tipp, hogy kevesebb legyen a klíma fogyasztása

Az utóbbi hetekben olyan meleg volt, hogy akinek csak van klímája a lakásban, az bekapcsolta. Ilyenkor sokak fejében megfordul, hogy ez mennyire megdobja villanyszámlát,...