A családi adókedvezménynek nem célja, hogy mérsékelje a szociális különbségeket, ezért olyan családok segítésére találták ki, ahol a dolgozó szülők gyereket, gyerekeket nevelnek. A családi kedvezmény (NAV-os szóhasználat) azonban nagy segítséget jelent rengeteg magyar családnak. Magyarországon napjainkban hozzávetőlegesen a családok harmada mozaik-jellegű. Épp ezért aktuális a kérdés: vajon a nem bejegyzett élettársak is igénybe tudják venni a családi kedvezményt?

Mi is a családi kedvezmény?

Mint korábban írtuk, a családi adókedvezménnyel az összevont adóalapot csökkentik. Így a kedvezményt igénybe vevőknek kevesebb személyi jövedelemadót (SZJA-t) kell fizetniük. A kedvezmény mértékét az határozza meg, hogy a szülő hány gyermek (kedvezményezett eltartott) után jogosult családi pótlékra és hány olyan eltartott él a családban, akit figyelembe kell venni, amikor a pótlék összegét meghatározzák.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy egy gyerek után 10 ezer forinttal, 2 gyerek után 20 ezerrel, 3 vagy több gyerek esetében pedig 33 ezer forinttal nő a családok nettó keresete havonta. A családi kedvezmény a kismama várandósságának 91. napjától a gyerek 16 éves koráig jár. Ha a gyerek 16 éves kora után, még nappali tagozaton köznevelési intézetbe jár, akkor a kedvezmény meghosszabbodik.

Mivel a családi kedvezmény a családi pótlékra való jogosultság alapján állapítható meg, ezért előbb érdemes azt megvizsgálni a nem bejegyzett élettársak esetében.

Kaphat-e családi pótlékot nem bejegyzett élettárs?

A jelenlegi jogszabályoknak megfelelően a családi pótlék két ellátást foglal magába: a nevelési ellátást és az iskoláztatási támogatást. Nevelési ellátásra az élettárs akkor jogosult, ha a következő feltételeknek megfelel: a gyermekkel életvitelszerűen együtt, és a szülővel legalább egy éve szerepelnek az Élettársi Nyilatkozatok Nyilvántartásában VAGY a legalább egy éve tartó együttélést közokirattal igazolja (pl. tartózkodási hely a lakcímkártyán). Tehát a nem bejegyzett élettárs is kaphatja a családi pótlékot, ha egy éve együtt él a gyerekkel és azt tudja igazolni pl. egy lakcímkártyával.

Iskoláztatási támogatás esetén ugyanezen feltételeket kell igazolni. A családi pótlék a törvény szerint csak egy jogosultat illet meg. Váltott gondozás esetén szokták kérni 50-50%-os arányban.

Kaphat-e családi kedvezményt a nem bejegyzett élettárs?

Mint már említettük, a kedvezmény alapja a családi pótlékra való jogosultság. Továbbá figyelembe kell venni, hogy az élettársak közös gyermeket nevelnek-e vagy sem.

Közös gyermek esetén, mivel mindketten jogosultak családi pótlékra, mindkét szülő érvényesítheti év közben adóelőleg-nyilatkozattal a családi kedvezményt. Év végén pedig az SZJA bevallásban. Közös gyermek esetén tehát nincs szükség a bejegyzett kapcsolatra.

Nem közös gyermek esetén csak a családi pótlékra jogosult szülő tudja igénybe venni a kedvezményt év közben. Ezt az SZJA bevallásban az év végén az élettársával megoszthatja. Azonban ha a nem bejegyzett élettárs is jogosult a családi pótlékra (mert 1 éve a gyerekkel él és közös tartózkodási helyük van), akkor már év közben is érvényesítheti a kedvezményt.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...