Milyen lábas éri meg? Jó+olcsó

A válasz természetesen: attól függ. De van ennél konkrétabb is: az ilyen, mint a képen látható lábas, például kifejezetten igen.

Ilyenek a jó lábasok

Nézzük, mik a jó lábas követelményei! Minimumként az, hogy legyen:

  • sokoldalúan használható,
  • jó hővezető,
  • jól lefedhető,
  • minél tartósabb,
  • könnyen kezelhető és
  • gusztusos.

Ha ezt mind egyetlen edénybe sűrítjük össze, akkor minden abba az irányba mutat, hogy olyan rozsdamentes acél lábast kell venni, aminek vastag, többrétegű feneke és saját fedője van, a fülét pedig edényfogó kesztyű nélkül is meg lehet ragadni.

Kiemelt képünkön egy IKEA 365 acéledény szerepel, amit a cikk írója három éve használ napi szinten. Tervei szerint még legalább hét évig. Mosogatógépben is rendszeresen mossa, konyhaszekrényben tartja másokkal együtt, sőt egymáson – nem kíméli különösebben.

Nem mindig jobb a drágább

Hozzá kell tenni, hogy ez a fazék az olcsóbbik kiadás, bakelit füle van, a fedőre pedig csavarral rögzítette a fogót a (kínai) gyártó. Az ötliteres verzió jelenleg 5500 forint körül kapható.

Nem sokkal drágábban egyébként olyan fazekak is vannak, amik kicsit még tartósabbnak tűnnek (hegesztett acél fogantyúk) vagy szebbek (kerekdedebb forma), esetleg praktikusabbak (edzett üveg fedő).

Akik napi szinten főznek, de nem a dizájn számukra a legfontosabb, valamint nem akarnak különösebben vigyázni az edényre, inkább ne vegyenek mázas, öntött lábost, mert ezek sérülékenyek és nehezebb őket kezelni.

Lábas vagy fazék?

A köznyelvben rokonértelműként használjuk a két szót, de aki sokat főz, annak érdemes tudni a különbséget, hátha egyszer szüksége lesz az információra. Fazéknak azt az edényt nevezzük, aminek a fala magasabb, mint a fenekének átmérője, lábasnak pedig azt, ami ennek fordítottja, vagyis nagyobb az átmérője, mint a magassága.

A fazék lassabb főzéshez: például leves vagy tészta főzéséhez, a lábas nagyobb hőmérsékletet igénylő feladatokhoz való: például raguk készítéséhez. Természetesen mindenki úgy használja őket, ahogy jónak érzi – ahány ház, annyi szokás.

(Cikkünk nem promóció, kizárólag szerzőjének véleményét tükrözi egy általa tartósan használt termékről.)

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Nem ismered ezt az 5 rendőri karjelzést? 50 ezer forintra büntethetnek, ha benézed

Sokan már csak a jogosítvány megszerzésekor találkoznak a rendőri karjelzések KRESZ szabályaival, utána pedig szinte teljesen elfelejtik őket. Pedig egy forgalmas kereszteződésben – ha a lámpák meghibásodnak vagy közlekedési baleset történik – a rendőr jelzései felülírnak minden mást.

Mikor adómentes a magánszemély jövedelme? A szabály, amit sokan nem ismernek

Egyre többen árulják megunt ruháikat, gyerekholmijaikat, könyveiket vagy épp saját készítésű termékeiket a Meskán, a Jófogáson, a Marketplace-en, a Vinteden, bolhapiacokon és egyéb online felületeken. Ilyenkor rögtön felmerül a kérdés: mikor tekinthető ez magánszemélyek adómentes jövedelem kategóriájának, és mikortól kell bevallást készíteni, valamint adót fizetni.

Ha így törlöd át a mosogatót, messzire elkerülik a muslicák: egyszerű trükk, mégis működik

A hívatlan vendégekkel aktívan foglalkozunk. Történjék is a találkozó a kertben (krumplibogárral, cserebogárral)...

Soha nem lesz tökéletes a főtt rizs, ha ezt a lépést kihagyod – ragacsos, pépes marad

A tökéletesen pergő rizs kulcsa az alapos mosás, a pontos víz–rizs arány és a csendes gőzölés — fajtánkénti profi finomhangolással.

Na most kiderül: ez a tökéletes pörkölt titka, amit eddig rosszul csináltál!

A tökéletes pörkölt titka: Nem a hús vagy a hagyma a lényeg, hanem az idő. Tudd meg, hogyan lesz igazán szaftos és ragadós a pörkölt!

Hogyan alakul idén a tanév rendje? Ez változik 2025/2026-ban

Például az, hogy az első félév egy héttel hosszabb lesz.