Friss és ízletes marad a sajt, ha így tárolod: trappistától a reszeltig, mutatjuk, melyiknek mi a jó

A hogyan tároljuk a sajtot kérdés sokakat foglalkoztat, hiszen a trappistától a füstöltön és a gomolyán át egészen a reszelt vagy parmezán sajtig minden fajtának más az igénye. Ez az útmutató segít abban, hogy minden sajtot a lehető legtovább frissen és ízletesen tarthass.

Hogyan tároljuk a sajtot megfelelően, és ez miért fontos?

A sajt élő élelmiszer, amely folyamatosan változik: a kemény sajtok keményednek, a lágyak puhulnak, a friss fajták pedig könnyen romlanak. Ezért nem szerencsés minden sajtot ugyanúgy kezelni. A klasszikus trappista kiegyensúlyozottan szellőző környezetet igényel, a füstölt kényelmesen elvan szárazabb helyen, a gomolya érzékenyebb, a parmezán pedig kifejezetten szereti, ha lassan tovább érlelődhet.

Az egyik leggyakoribb probléma az úgynevezett könnyezés: apró, olajos cseppek jelennek meg a felületen. Ez gyors hőmérséklet-változás miatt történik, a tejzsírok pedig ilyenkor a felszínre szöknek. Mivel a zsírok az íz hordozói, a sajt ilyenkor ízt is veszít. Ezért is fontos a megfelelő tárolás!

Hol a helye a sajtnak a hűtőben?

A legjobb hely a hűtő alsó, magasabb páratartalmú része, tehát a zöldséges fiók. Itt stabil a hőmérséklet, és nem szárad ki olyan könnyen. A trappistának, gomolyának és a félkemény sajtoknak ez ideális környezet, akárcsak a parmezánnak, ami akár két hétig is szépen eláll itt. Lényeges, hogy ne a hűtő leghidegebb pontjára kerüljön a sajt, mert könnyen megfagyhat, ami morzsálódó, szárazzá vált állagot eredményez.

Csomagolás: a jó és a kerülendő megoldások

  • Ne műanyag fóliába! A legtöbb sajt „lélegzik”, ezért a folpack bezárja, befülleszti, így gyorsabban romlik.
  • A legjobb választás a sajtpapír, a zsírpapír, a sütőpapír vagy a sajtkendő. Ezek engedik a minimális szellőzést, de védik a kiszáradástól.
  • Kemény és félkemény sajtoknál bevált módszer a dupla réteg: sütőpapír, majd egy lyuggatott alufólia.
  • Kéksajtok: lazán csomagolva, külön dobozban, hogy ne adják át az illatukat.
  • Friss sajtok (mozzarella, feta): mindig a saját levükben tartsd, jól záródó edényben.

Extra tipp: néhány naponta érdemes újracsomagolni a sajtot, mert a nedves csomagolópapír a penész egyik legjobb barátja.

Így bánj a különböző sajtokkal

  • Trappista: félkemény sajt, ezért szellőző, papíros csomagolás javasolt.
  • Füstölt: jobban bírja a szárazabb környezetet, akár papírral bélelt dobozban is tartható.
  • Gomolya: érzékeny, gyakrabban kell újracsomagolni, hogy ne nedvesedjen be.
  • Parmezán: sütőpapír és doboz, mert könnyen átveszi a szagokat.
  • Reszelt sajt: különösen gyorsan romlik, ezért csak annyit reszelj le, amennyit felhasználsz.
Különböző sajttípusok.

Ha további tippekre van szükséged a sajtok okos tárolásához, írj bátran kollégánknak az ingyenesen elérhető Ügyfélszolgálatunkon!

Így nem ragad össze a reszelt sajt

A reszelt sajt gyakran egy tömbbé áll össze hűtés közben. Ennek oka a természetes nedvesség és a hűtő páratartalma. Két egyszerű trükk működik:

  1. Szórd meg vékonyan rizsliszttel vagy kukoricakeményítővel. Alig észrevehető, de a szemcsék szárazon tartják.
  2. Tárold papírtörlővel bélelt dobozban, ami felszívja a nedvességet.

Mikor érdemes újracsomagolni vagy átnézni?

Pár naponta bontsd ki, szellőztesd meg, és egy kés hátával húzd át a vágott felületet. Így le tudod tisztítani az esetleges penészkezdeményt vagy kiszáradt részt, ennek köszönhetően tovább őrzi minőségét.

Ezek a legfontosabb szabályok

A különböző típusú sajtok eltérő környezetet kívánnak, de van néhány általános szabály: ne legyen légmentesen zárva, legyen minimális szellőzés, ne kerüljön túl hidegre, és időnként kapjon friss csomagolást. Így a trappistától a gomolyán át a parmezánig minden finom marad a hűtőben.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Itt a hideg, süssük meg a világ legpuhább, legfahéjasabb sütijét!

Ennél jobb kelt tésztás sütit még nem ettél idén.

4 nagyon olcsó, de alig ismert diszkontlánc, ahol tényleg érdemes vásárolni – mutatjuk a megérős cuccokat

Ezekben az üzletekben extrán olcsón vehetsz alapélelmiszereket, háztartási cikkeket, de akár dekorációkat, játékokat és gasztro különlegességeket is!

Ingyenpénz a társasházaknak: van még remény a 120 milliós távhő-pályázatnál?

Gyakorlatilag ingyenpénzről van szó, amit korszerűsítésre kaphatnak meg a társasházak és lakószövetkezetek.

Nem bírja fizetni a rezsit és úszik az adósságban? Itt segítenek megoldani a problémát

Útmutató, hogy hova fordulhatunk, ha kilátástalan a helyzet.

Nem kell építményadót fizetni ebben a 6 esetben: tisztázzuk a félreértéseket

A helyi önkormányzatok saját mentességeket állapíthatnak meg, de vannak kötelező kivételek.

Egy korszak véget ért Horvátországban: rengeteg magyar nyaralót érint

A fejlesztések még csak nemrégiben kezdődtek meg, viszont érdemes lesz felkészülni az új rendszerre.