5 szuper és olcsó salátaöntet

Nyáron talán az is fogyaszt friss zöldségekből készített salátát, aki amúgy a savanyúságban, vagy a húst hússalban hisz. A kész önteteket és fűszerkeverékeket érdemes elfelejteni, áruk magas, ízük pocsék. Ezek kiváltására mutatunk pár sokkal jobbat.
Nem kell az olíva
Még mindíg hódit az extra szűz olívaolajjal locsopocsolás, jó is, az, de se nem olcsó, se nem hazai. Kiváltható bármilyen hidegen sajtolt olajjal, a napraforgó fantasztikusan finom és sokkal olcsóbb is. Fontos, hogy legyen hidegen sajtolt.
Mindegyik öntetnél fontos, hogy jól össze kell rázni locsolás előtt.
Klasszikus
1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj + 3 ekanál almaecet (5%) + 1 ekanél mustár + 2 ekanál méz + 2 gerezd finomra vágott fokhagyma + só, őrölt fekete bors
Mindenre tökéletes.
Citromos, friss és nagyon alap
1 dl hidegen sajtolt napraforgóolaj+1 dl frissen facsart citromlé+ 100 g finomra vágott petrezselyem + 1 gerezd fokhagyma finomra vágva + frissen durvára tört fekete bors
Mindenre tökéletes.
Joghurtos nagyon alap
2 dl joghurt+2 gerezd finomra szeletelt fokhagyma+50 g finomra vágott menta
Sült zöldségekre különösen jó, nem csak nyers salátára, sült padlizsánnal pedig eszményi.

Mustáros
2 dl mustár+ 50 g finomra vágott rozmaring+1 dl méz
Ezt sütés legvégén húsra, grillezett zöldségekre is rá lehet kenni.
Súlyos
100 g földimogyoróvaj + 1 dl frissen facsart citromlé + tetszőleges mennyiségű csili finomra vágva
Rizzsel dúsított salátákhoz különösen jó.