Megéri elrakni meggybefőttet?

Sorozatunkban az aktuális befőznivalókat vizsgáljuk, és a házilag készített termékek árát összehasonlítjuk a bolti kínálattal.
A bolti árak
Fontos! A töltőtömeget próbáltuk arányosan vizsgálni az össztömeggel együtt, ezért a házinál a hozzáadott vizet is figyelembe vettük az árszámításnál, ahogy a bolti befőttnél is teszik, szerencsére az arányok nagyon hasonlóak a termékek között, fele meggy, másik fele szirup.
Tesco magozott meggybefőtt 680 g, töltőtömeg: 350 g 499 Ft / 1 426Ft/kg
Rege magozott meggybefőtt 700 g, töltőtömeg: 350 g 829 Ft / 2 369Ft/kg
Globetti meggybefőtt magozott 700 g, töltőtömeg: 350 g 699 Ft / 1 997Ft/kg
Gloster magozott meggybefőtt 680 g, töltőtömeg: 350 g 739 Ft / 2 111Ft/kg
A házi befőtt ára
700 g, azaz egy üveg terméket számoltunk. A meggy ára húzós, június közepén 1000-2000 forint között van, 1000 forinttal számoltunk, amit a magozás miatt elszenvedett súlyveszteség sajnos megemel, kb. 1200 forint lesz magozás után a megközelítő értéke.
350 g meggy (magozott) : 420 ft
175 g cukor : 40 ft
175 g víz: jó, legyen 1 ft
Üveg+lapka: 250 ft (ez a tétel megúszható, csak el kell tenni, el kell kérni évközben)
Összesen: 711 ft üveggel, 441 ft üveg nélkül.
Új üvegekkel nem éri meg nekifogni, a befőzésre érdemes előkészülni és ezt a tételt kiszorítani, mert rettenetesen megdrágítja a végeredményt, de a magozás vesződős melója miatt majdhogynem az a végkövetkeztetés, ha van meggyfa, vagy olcsó meggy a közelben, akkor éri meg nekifogni.
A házi befőtt elkészítése
- 1 kg gyümölcs
- 1 l víz
- 0,5 kg cukor
- 2 citrom frissen facsart leve
- 1 csipet só
- 2 rúd fahéj
- 10 szem szegfűszeg
- 2 db csillagánizs
A gyümölcsöt leszárazom, megmosom. Kimagozom, kimagházazom a gyümölcsöket fazonnak megfelelően. A birsről lemosom a szöszt.
Az almát/körtét negyedelem, ez a szilvával, meggyel, cseresznyével, barackkal magozás közben úgyis megtörténik. A gyümölcsök héja maradhat.
Mindeközben egy lábosban annyi vízbe rakom az alaposan elmosott befőttesüvegeket és lapkákat a szedőkanalat, ami ellepi és elkezdem főzni. A forrástól számítva 30 percig főnek, fontos, hogy felhasználáskor közvetlenül a lobogó vízből vegyük ki az eszközöket, ne pakolgassuk össze-vissza.
A cukrot a vízzel, a fűszerekkel és a sóval felforralom, főzöm 5 percig, majd belerakom a gyümölcsöket, citromlevet, 10 percig alacsony lángon főzöm. Ez a kompót, hidegen ehető is. Sőt, ha egy kis pohár tejfölben elkevertek egy evőkanál lisztet, fokozatosan a lével elkeveritek, majd visszaadagoljátok a kompótba, összeforraljátok és behűtitek, kész a klasszikus menzás gyümölcsleves. Két legyet egy csapásra.
A gyümölcsöket a forró üvegekbe osztom. Az üveget a konyharuhával kibélelt kezemben tartogatom. A cukros lével színültig töltöm, minden üvegbe jussanak fűszerek is. A csipesszel kiveszek egy lapkát, konyharuhás kézzel megfogom, jól rácsavarom az üvegre, csutkára szorítom, és fejjel lefelé lerakom a pultra.
Amikor minden üveg kész, a lábost elmosom, az aljában 3 ujjnyi vizet forralok a fejjel lefelé álló üvegeket belerakom, fedő alatt 30 percig forralom, vigyázok, nehogy elforrja a vizet. Ezt nem lehet elodázni és kihűlt kompótokkal elvégezni. Közvetlenül a töltés után, még forrón kell. Amikor kész, és a lábos már nem tűzforró, csak meleg, az egész csomagot körbetekerem takarókkal és egy fotelba dugom, hogy minél lassabban hűljön ki.
Tárolás hűvös, sötét helyen a talpára visszaállítva, kibontás után 4 fokos hűtőszekrényben pár napig áll el.