Zoli bácsi, honnan tudom, hogy kiforrt a cefre? Ez a legbiztosabb jele, fiam!

Mégis, honnan tudom hogy kiforrt a cefre? Zoli bácsi elmondja.

A pálinkafőzés alapja a jó cefre elkészítése. Jó cefrét pedig csak érett, egészséges és tiszta gyümölcsből tudunk készíteni. A cefrézéshez jól zárható műanyag hordót használjunk. A gazda-boltokban hasznos tanácsokat adnak a vásárláshoz. Gondoljunk arra is, hogy a kész cefrét a főzésre szállításkor mozgatnunk (emelni) kell majd, és hogy a túl hűvös, illetve túl meleg helyiség sem tesz jót a cefrének. Ehhez a 18-24 fokos állandó hőmérséklet biztosítása a legjobb!

Mi legyen a magjával?

Néhány kemény magvas gyümölcsöknél (pl. a kajszi) a magok 20-25%-ot vissza szoktam tenni a főzés előtt a cefrelébe. Ez egy kellemes, mandulaszerű ízt ad a kajszinak. A meggynek, cseresznyének bent hagyhatjuk a magját, ez a meggynek pl. kellemes marcipános ízt ad!

Az alma, körte, és a birs magházát ajánlott eltávolítani, és egy répadarálóval ledarálni a gyümölcsöt. Ezeknél a gyümölcsöknél egy kevés pektin-bontót is használjunk, ezzel meggyorsítjuk a gyümölcs egészséges bomlását.

Nem biblia, hogy naponta többször belenézzünk

Sokszor több napon át gyűjtjük a gyümölcsöt, ezért tegyünk egy kotyogót a hordónkra. Ezt hívják zárt rendszerű erjesztésnek. Ezzel meggátoljuk, hogy a cefre ecetesedni kezdjen. Ennél a módszernél jobban megmarad az illat, az aroma, és magasabb lesz az alkoholtartalom is. Naponta, kétnaponta meg lehet keverni – „csömöszölni” -, hisz az erjedés elején a lé még lent van a hordó alján, a tetejére felkerülő gyümölcsdarabok így nem égnek meg. Gyenesei Pista barátom aranyos mondása volt, hogy a „cefre nem biblia, hogy naponta többször belenézzünk!” A cefre elkészítését nem lehet konkrét időpontban megadni. Fajélesztő használata esetében általában 2-3, a vadélesztő esetében 5-6 hét, ami függ a gyümölcs érettségétől, a cukorfokától, az időjárástól és a cefre állandó külső hőmérsékletétől is.

Mégis, a legbiztosabban honnan tudom hogy kiforrt a cefre?

  • A lé felül van, megszűnik a gázosodás, nincs mozgás. 
  • Befejeződött az erjedés, nem csökken, cukorfoka (2-3 napon keresztül nem változik).
  • Ha egy szál gyufát meggyújtunk a cefre felett, és az nem alszik el, biztosan megszűnt a gázosodás.
  • Főzőmester barátom szerint a régi pálinkafőző mesterek beletették az ujjukat a cefrébe, megkóstolták, és ha kesernyés íze volt, már nem édes, akkor az azt jelentette, hogy főzésre kész a cefrénk!

További kérdésed van a cefréről? Kérdezd meg ügyfélszolgálatunkat, 2 napon belül ingyen válaszolunk!

Ezek után nyugodtan zárjuk le légmentesen a hordónkat (cefréző edényünket), és minél előbb főzzük vagy főzessük ki. Bár a jól elkészített cefrét hónapokig is lehet tárolni, legjobb, ha gyorsan túlvagyunk rajta! Már csak azért is, hogy minél előbb megtudjuk: jól cefréztünk-e?

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Elsóztad a pörköltet? A két nagymama titka, amitől újra finom lesz – Egyszerű és működik

Elsózott a pörkölt? Két nagymama tudása csapott össze a vasárnapi ebéd megmentéséért.

Elfelejtetted a jelszót? Így lehetséges egy android telefon feloldása pillanatok alatt!

Elfelejtetted a jelszót vagy elakadtál? Fedezd fel a legjobb módszereket az android telefon feloldása során.

Gaznak nézik, pedig aranyat ér a porcsin: az érrendszernek is jó, és tényleg nagyon finom

A legtöbb kertben gyomként irtják, pedig egy tápanyagban gazdag, sokoldalú növény.

Sétahajózás, operett, koncertek: a legjobb ingyenes programok az idősek világnapja alkalmából Budapesten

A kínálatban szerepel sétahajózás, operett és könnyűzenei koncert is.

A legjobb szedd magad akciók országszerte: birs, alma, körte és még sok finomság

Ha jó áron, frissen, közvetlenül a fáról szeretnél szüretelni, válogass az alábbi lehetőségek közül!

Aggasztó eredmény született a cumiteszten: minden 4. cumi káros a babákra 

A Tudatos Vásárlók Egyesülete cumikat tesztelt, döbbenetes, de 4 mérgező cumi bukott meg a próbán 19-ből.