Ez a világ legegyszerűbb és legfinomabb cseresznyelekvárja: sütőben készül, attól ilyen finom

Az első cseresznyelekvárom sütőben akkor készítettem, amikor a nagymamám azt mondta: ha a lekvár a tűzhelyen odakap, akkor legközelebb tedd be a sütőbe, fiam, ott nem sértődik meg olyan könnyen! És milyen igaza volt. A cseresznyelekvár sütőben nemcsak pofonegyszerű, de az íze is teljesen más dimenzió: sűrű, zamatos és még véletlenül sem kozmál oda a serpenyő aljára. Egyszerűen csak beledobod az alapanyagokat egy tepsibe vagy jénaiba, beállítod a sütőt és onnantól magától fő a nyár legfinomabb lekvárja. Mutatjuk hogyan!

Cseresznyelekvár sütőben – a nagyi receptje újratöltve

A sütőben készült cseresznyelekvár azért is olyan zseniális találmány, mert nincs állandó kevergetés, sem szétfröcsögő, ujjégető lekvárcsepp. A meleg egyenletesen járja át a gyümölcsöt, így a cukor szép lassan olvad bele, az ízek összeérnek és az egész lakást belengi a cseresznye mámorító illata. A cseresznyelekvár sütőben azért is jobban sikerül, mert a gyümölcs darabos marad, nem fő szét teljesen és nem kell hozzá se zselésítő, se tartósító, csak egy csipet türelem és egy jó tepsi.

Speciális főzési tanácsra lenne szükséged? Ne tovább! Segítünk! Keresd Ügyfélszolgálatunkat, akik örömmel válaszolnak!

Íme a tökéletes sütőben készült cseresznyelekvár receptje!

Az egész egy jó nagy adag kimagozott cseresznyével kezdődik. Ehhez jön cukor, ami lehet barna vagy sima kristálycukor, ki mit szeret. Egy kiló cseresznyéhez kb. 30–40 dkg cukrot érdemes számolni. Diétázók persze használhatnak eritritet is, ízlés szerint. Egy kis citromlé vagy reszelt citromhéj frissít rajta, de ha merészek vagyunk, egy fél rúd vanília vagy egy kis fahéj is csodát tesz. A cseresznyelekvár sütőben ezekkel a fűszerekkel valósággal újjászületik. Az egészet egy nagyobb hőálló tálba tesszük, alufóliával letakarjuk és 150 fokon elindítjuk a sütést. Két-három órán keresztül szépen rotyog, közben néha óvatosan megkeverjük. A végeredmény egy mélybordó, illatos, sűrű lekvár lesz, ami szinte kérés nélkül ugrik kenyérre, palacsintára vagy egy szelet sajttortára.

Így lesz tartós a cseresznyelekvár, ha a sütőben készíted

Miután a cseresznyelekvár sütőben szépen összesült és a kívánt állagot elérte, jöhet az üvegezés,berakás, ami legalább annyira meghatározó része a folyamatnak, mint maga a lekvárfőzés. Az üvegeket és a fedőket előtte érdemes alaposan elmosni, majd forró vízben fertőtleníteni. Sokan egy kicsit elő is melegítik az üvegeket, ezzel viszont óvatosan, hiszen csak kis hőmérsékleten szabad melegíteni a befőttesüvegeket! A még forró lekvárt töltsük a forró üvegekbe, zárjuk le gyors mozdulattal és fordítsuk fejre 5 percre, hogy vákuum képződjön.

Ezután mehetnek a száraz dunsztba, például egy nagyobb kosárba pokróccal kibélelve, ahol szépen kihűlnek. Így akár hónapokig, sőt, egy teljes télre is eláll a cseresznyelekvár sütőben készült változata, mindenféle tartósítószer nélkül. (Visszatérve picit a fűszerezésre, ezért is jó, ha előkerül az a fahéj, az őszi vagy karácsonyi asztalnál, hálás leszel magadnak érte!)

Mire használjuk, ha már ilyen isteni?


A cseresznyelekvár sütőben készült változata nemcsak pirítóson vagy kalácson üt nagyot. Csavarhatod palacsintába, keverheted joghurtba, használhatod torták rétegeként, vagy kanalazhatod sajttál mellé egy kis gasztronómiai csavarnak. Ha egy üveg mégsem maradna meg, az nem a recept hibája…valószínűleg túl sok vendéget hívtál és túl hamar elfogyott.

Ha egyszer kipróbálod, hidd el: jövőre már dupla adagot fogsz készíteni és lehet, hogy a szomszédnak is viszel egy üveggel, hogy menőzz vele!

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ha ilyen NAV üzenetet kapsz, fuss! Csalásra figyelmeztetnek a szakértők

Egyre gyakoribb egy NAV-os csalás – hamis SMS-ekkel és e-mailekkel próbálnak adatokat lopni. Tudd meg, hogyan ismerheted fel a csalókat!

Kétszer olyan jó kézkrém, mint a Vichy, de feleannyiba kerül

Ha bőrápolás, akkor urea! Megtaláltuk azt a 4 kézkrémet, ami hatóanyagban ugyanannyit tud, mint a nagy márkák, viszont olcsók.

Így lesz hűvösebb a tűzforró panelerkély: árnyékolás olcsón, de igen hatásosan

A panelerkélyek a nyári kánikulában könnyen átmelegednek, de néhány kreatív, mégis olcsó házi trükk segítségével hamar élhetőbbé válhat.

Régi, foltos laminált padló tisztítása: ragyogó lesz újra, mutatjuk, mikor mit használj

Pofon egyszerű tippekkel lesz újra ragyogó a laminált padló. A durva szennyeződésekhez pedig extra tippeket is adunk.