Hogyan tisztítsuk meg a rebarbarát, hogy megőrizze az ízét? Így készítsük elő sütéshez és főzéshez

Rebarbara tisztítása – így készítsük elő sütéshez és főzéshez.

Ha a gomba megfelelő tisztítása vagy a tökélyre fejlesztett sült krumpli titkai érdekelnek, jó helyen jársz. Ma viszont más kerül konyhapultra. A rebarbara a tavasz egyik legkarakteresebb zöldsége, amely gyümölcsként viselkedik, és savanykás ízével új szintre emelhet bármilyen desszertet. Ahhoz azonban, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle, fontos tudni, hogyan kell megfelelően előkészíteni.

Mielőtt belekezdenénk

A rebarbara vastag szárát használjuk főzéshez, a levelét viszont soha. A rebarbaralevél magas oxálsav-tartalma miatt mérgező, akár kis mennyiségben is. Tehát a tövénél vágjuk le a levelet, a végénél pedig a gyökér felé keskenyedő, szálasabb részt is eltávolíthatjuk. Ez a rebarbara tísztítása első lépése.

Előkészítés

A friss rebarbaraszárat folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd papírtörölközőn szárítsuk meg. A külső, szálas héj sokszor kemény és rágós, ezért főzéshez vagy sütéshez jár a hámozás. Egy kis kés hegyével megemeljük a szár végén a héjat, majd lehúzzuk. Ha zsenge a szár, ez el is maradhat, de érettebb rebarbaránál kötelező.

Vágás: mire figyeljünk?

A megtisztított szárakat 1-2 cm-es darabokra vágjuk. Ha túrós, pite- vagy kompót alapanyagnak szánjuk, a szár hosszából és szélességéből induljunk ki. Vastagabb szárnál hosszában is kettévág­hatjuk, hogy egyenletesen puhuljon.

Ízmegőrzés hőkezelés előtt

A rebarbara savassága miatt alumínium edénnyel nem javasolt érintkezzen: nemcsak az ízét, hanem a színét is elveszítheti. Érdemes porcelán, üveg vagy zománc bevonatú edényt használni.Ha sütéshez használjuk, előtte kevés cukorral megszórva, pár percig állni hagyhatjuk: levet enged, nem áztatja el a tésztaalapot. Főzésnél kevés víz, rövid idő: a rebarbara gyorsan szétfő.

Ha van még hasonló tipped vagy kérdésed valamivel kapcsolatban, akkor keresd bátran ingyenesen elérhető Ügyfélszolgálatunkat!

Rebarbara tisztítása az igazán kifinomult eredményhez

A profi konyhákban a rebarbarát gyakran blansírozzák: 30 másodpercre forró vízbe mártják, majd jeges vízbe hűtik vissza. Ez a módszer ismerős lehet máshonnan is, a spárga is nagyon szereti. Segít megőrizni a színét és csökkenti a túlzott savasságot. A hámozást sokan nem késsel, hanem kézzel végzik: az ujjbeggyel lehúzva a külső hártyát, kisebb eséllyel sérül a húsos rész.

Ha citrusos ízvilágot szeretnél kihozni, locsold meg a megtisztított szárakat pár csepp citrom- vagy narancslével, és hagyd állni néhány percig. Ez felfrissíti az ízét és megakadályozza a barnulást. A tisztított rebarbarát a lehető leghamarabb használd fel, vagy csomagold nedves konyharuhába, és így tedd hűtőbe. Maximum 1-2 napig áll el így minőségromlás nélkül.

Hogyan tisztítsuk meg a rebarbarát, hogy megőrizze az ízét? Így készítsük elő sütéshez és főzéshez
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Nem akarod a gyerekedet Pestre íratni? Ebben a 10 gimiben nem fogsz csalódni

Melyek a legjobb vidéki gimnáziumok idén és melyek voltak tavaly?

Dohányzás: így könnyítse meg a leszokást

Nagyon nehéz lehet a leszokás a dohányzásról, meg kell küzdeni a sóvárgással és új szokásokat kell kialakítani.

Kinek éri meg a Babakötvény és az életkezdési támogatás? Ennyi pénzhez juthat a fiatal 18 évesen

Az életkezdési támogatás összege 18 év után sok szülőt érdekel, hiszen ez a lehetőség minden magyar gyermek számára automatikusan elérhető. Bár az induló támogatás összege nem tűnik magasnak, tudatos kiegészítéssel és befektetéssel komoly pénzügyi alapot jelenthet a fiatal felnőttkorra.

Valóban ingyenes az ingyenes napelem pályázat? Ezzel a rejtett költséggel senki sem számol

Mennyi költsége van valójában az ingyenes napelem pályázatoknak, hogyan érdemes kalkulálni?

Bedöntheti-e a 14. havi nyugdíj bevezetése a rendszert? Ebből még baj lehet – figyelmeztet a szakértő

Jelenleg nagyon úgy tűnik, az újabb havi nyugdíjról szóló ígéret a választási kampány része.