Hogyan tisztítsuk meg a rebarbarát, hogy megőrizze az ízét? Így készítsük elő sütéshez és főzéshez

Rebarbara tisztítása – így készítsük elő sütéshez és főzéshez.

Ha a gomba megfelelő tisztítása vagy a tökélyre fejlesztett sült krumpli titkai érdekelnek, jó helyen jársz. Ma viszont más kerül konyhapultra. A rebarbara a tavasz egyik legkarakteresebb zöldsége, amely gyümölcsként viselkedik, és savanykás ízével új szintre emelhet bármilyen desszertet. Ahhoz azonban, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle, fontos tudni, hogyan kell megfelelően előkészíteni.

Mielőtt belekezdenénk

A rebarbara vastag szárát használjuk főzéshez, a levelét viszont soha. A rebarbaralevél magas oxálsav-tartalma miatt mérgező, akár kis mennyiségben is. Tehát a tövénél vágjuk le a levelet, a végénél pedig a gyökér felé keskenyedő, szálasabb részt is eltávolíthatjuk. Ez a rebarbara tísztítása első lépése.

Előkészítés

A friss rebarbaraszárat folyó víz alatt alaposan mossuk meg, majd papírtörölközőn szárítsuk meg. A külső, szálas héj sokszor kemény és rágós, ezért főzéshez vagy sütéshez jár a hámozás. Egy kis kés hegyével megemeljük a szár végén a héjat, majd lehúzzuk. Ha zsenge a szár, ez el is maradhat, de érettebb rebarbaránál kötelező.

Vágás: mire figyeljünk?

A megtisztított szárakat 1-2 cm-es darabokra vágjuk. Ha túrós, pite- vagy kompót alapanyagnak szánjuk, a szár hosszából és szélességéből induljunk ki. Vastagabb szárnál hosszában is kettévág­hatjuk, hogy egyenletesen puhuljon.

Ízmegőrzés hőkezelés előtt

A rebarbara savassága miatt alumínium edénnyel nem javasolt érintkezzen: nemcsak az ízét, hanem a színét is elveszítheti. Érdemes porcelán, üveg vagy zománc bevonatú edényt használni.Ha sütéshez használjuk, előtte kevés cukorral megszórva, pár percig állni hagyhatjuk: levet enged, nem áztatja el a tésztaalapot. Főzésnél kevés víz, rövid idő: a rebarbara gyorsan szétfő.

Ha van még hasonló tipped vagy kérdésed valamivel kapcsolatban, akkor keresd bátran ingyenesen elérhető Ügyfélszolgálatunkat!

Rebarbara tisztítása az igazán kifinomult eredményhez

A profi konyhákban a rebarbarát gyakran blansírozzák: 30 másodpercre forró vízbe mártják, majd jeges vízbe hűtik vissza. Ez a módszer ismerős lehet máshonnan is, a spárga is nagyon szereti. Segít megőrizni a színét és csökkenti a túlzott savasságot. A hámozást sokan nem késsel, hanem kézzel végzik: az ujjbeggyel lehúzva a külső hártyát, kisebb eséllyel sérül a húsos rész.

Ha citrusos ízvilágot szeretnél kihozni, locsold meg a megtisztított szárakat pár csepp citrom- vagy narancslével, és hagyd állni néhány percig. Ez felfrissíti az ízét és megakadályozza a barnulást. A tisztított rebarbarát a lehető leghamarabb használd fel, vagy csomagold nedves konyharuhába, és így tedd hűtőbe. Maximum 1-2 napig áll el így minőségromlás nélkül.

Hogyan tisztítsuk meg a rebarbarát, hogy megőrizze az ízét? Így készítsük elő sütéshez és főzéshez
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ne húzd ki őket! 8 „gyom”, amit inkább hagyj meg a kertedben

Sokan minden gyomot kiirtanak, pedig vannak hasznos gyomnövények, amik segíthetnek a kertben. Mutatunk 8 olyan növényt, amit inkább hagyj meg.

Sipoly kezelése házilag?  5 eset, amikor rögtön fordulj orvoshoz

A végbél környékén kialakuló sipoly egyike azoknak a nyavalyáknak, amit senki nem kíván még az ellenségének sem. Nemcsak kényelmetlen, fájdalmas és sokszor kellemetlen szagú váladékozással jár, de lelkileg is megterhelő lehet.

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.