Megőrzi a zamatát a barna csiperke gomba, ha így tisztítod – ez a tuti módszer

Olcsó receptek 2000 Ft-ból, vagy megbízható késélező tippek? A konyha szerelmeseinek minden héten írunk. Ma ebédünk új csillaga kerül górcső alá: a barna csiperke gomba. Tisztítása nem komplex dolog, mégis sokan elrontják. Nem lehet csak úgy leöblíteni, mint egy almát, és kapkodni sem érdemes. Aki evett már vizes gombát, tudja, milyen csalódás az: puha lesz és ízetlen, hiába minden utólagos próbálkozás. Porózus a húsa, mint egy szivacs, beszívja, amit kap. Ha vizet, akkor azt.

Miért fontos a megfelelő tisztítás?

A barna csiperke gomba tisztítása a gondoskodásról szól. A víz nem való neki. Beissza, elnehezül tőle, s elveszti az ízét. Ha szárazon tisztítjuk, akkor marad olyan, amilyen: ruganyos, illatos, karakteres. Azonban ehhez elengedhetetlenül fontos, hogy ne pucoljuk meg. A héjában van minden, ami jó. Teljesen fölösleges ettől megfosztani, különben silány lesz az eredmény.

A barna csiperke gomba tisztítása lépésről lépésre

Elsőként nézd meg jól. Forgasd meg az ujjaid közt, nézd meg a kalapját, szárát, hogy van-e rajta föld, pernye, homok. Ha igen, egy puha, sörtés kefe kell. Akár egy régi, tiszta körömkefe is megfelel. Vagy egy papírtörlő, egy tiszta vászondarab. Száraz legyen, mindig száraz. A kalapját gyengéden dörzsöld át, a szár végéből vágj le, ha szivacsos, sötétedik. A többi maradhat. Nem kell megmosni, sőt nem is szabad. A gomba tudja, hogy mit kell elengednie, ha elég finoman nyúlsz hozzá.

Mielőtt nekivágnál: D-vitamin

A napfény csodát tesz. Nem csak a kertben, a gombával is. Kiteríted egy tálcára, nem sokáig, csak annyira, hogy érje a nap. Negyedóra is elég. A gombában ott a lehetőség, az ergoszterol, ami csak arra vár, hogy UV érje. Akkor átváltozik D2-vitaminná. És miért ne adnánk meg neki ezt a lehetőséget, ha a legjobbat akarjuk kihozni belőle? Mielőtt serpenyőre dobnánk, kapjon egy kis napfényt!

Hogy érdemes sütni?

Ne tedd olajba. Ne fojtsd meg vajjal. Tedd bele egy üres, nagyon felforrósított serpenyőbe, szárazon. Nem fog leégni, hidd el. Látványos lesz, amint serpenyőt ér a hasa. Hallgasd meg, ahogy sistereg, ezerrel füstölög. Először csak párát ereszt, nedvet, de aztán megadja magát. Megsül, barnul, kérgesedik. Amikor már nincs nedvesség, akkor jöhet az olaj, vaj, fokhagyma, vagy amit gondolunk.

Kérdésed van a konyhai fortélyokkal kapcsolatban? Keresd ügyfélszolgálatunkat, ahol két napon belül ingyenesen kapsz választ.

Könnyű és ízletes ételek gombából

A barna csiperke gomba tisztítása nem nehéz. Ha szárazon bánsz vele, hagyod napozni kicsit, nem fosztod meg héjától, és csak a legvégén adsz hozzá zsiradékot, akkor zamatos és karakteres lesz. Olyan, amilyennek lennie kell.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezen az apróságon múlik a tökéletes lecsó – recept

Ezeken az apróságokon múlik a tökéletes lecsó! A magyar konyha alap nyári ételéről, a...

Mit vezethetek C jogosítvánnyal? Akár még trolibuszt is?

A C jogosítvány teherautót és könnyű utánfutót enged vezetni, de buszhoz vagy trolibuszhoz külön D kategória kell.

Horvátországban ekkor lesznek zárva a boltok és a gyógyszertárak: mutatjuk a tudnivalókat 

Ha te is Horvátországba utazol, akkor jó, ha előre tudod mi mikor lesz nyitva.

Megtérítik a palackos víz árát, ha nem iható a csapvíz? Kihez fordulhatunk?

Mit tehetünk, ha rossz ivóvíz folyik a csapból, ki tartozik érte felelőséggel?

Kik hajthatnak be autóval a temetőbe? Mikor és hogyan engedélyezett?

Nem mindenhol és nem mindenkinek megengedett.

Garázst vagy sufnit építenél? Hiába a te telked, csak úgy nem teheted meg – ezt mondja a jogszabály

Nem szeretne több százezer forintot kidobni az ablakon? Mutatjuk, mi az, amit feltétlenül ellenőriznie kell.