Meddig áll el a hűtőben a kiolvasztott hús és a tojásfehérje? 6 kedvenc étel eltarthatósága

Te is jártál már úgy, hogy megmaradt pár tojásfehérje a sütés után, vagy kiolvasztottad a húst, de végül nem volt időd megfőzni? Nem vagy egyedül! A pazarlás elkerüléséhez nem árt tudni, hogy meddig áll el a hűtőben az az étel, amit épp fogyasztottál vagy fogyasztani készülsz. Cikkünkben mutatjuk, hogy a kedvenc ételeid meddig bírják a hűtőben.
1. Tojásfehérje
A tojásfehérje igazi kis fehérjebomba, amit kár lenne kidobni, csak mert épp nem kellett a sütihez. Ha tiszta, jól záródó edénybe teszed, a hűtőben 3 napig simán elvan. Ha viszont tudod, hogy nem lesz rá szükség egyhamar, fagyaszd le, hiszen így akár 6 hónapig is jó marad.
Megfelelő tárolás: Használj kis adagokra osztott, zárható dobozt vagy jégkockatartót lefagyasztáshoz. Mindig címkézd a dátumot, és hűtőben olvaszd ki egy éjszaka alatt.
2. Meddig áll el a hűtőben a gyorsan romló finomság, a darált hús?
Ha darált húst használsz, fontos, hogy ne halogasd a felhasználását. A hűtőben 1-2 napig jó, de ha nem sütöd meg időben, inkább fagyaszd le. Fagyasztva 3-4 hónapig tartható el, de minél előbb felhasználod, annál jobb lesz az íze.
Megfelelő tárolás: Légmentesen zárható dobozban vagy dupla nejlonzacskóban tedd a fagyasztóba. A kiolvadt húst már ne fagyaszd vissza.
3. Csirkemell

Ha azon töprengsz meddig áll el a hűtőben a csirkemell nyersen, akkor itt a válasz rá: 1-2 napig áll el, darabolva még ennyit sem mindig bír ki. Ha kiolvasztottad, akkor is csak 2-3 napod van, hogy felhasználd, persze, csak ha hűtőben olvasztottad ki. Ha mikrohullámú sütőben tetted, akkor azonnal meg kell főzni, hogy ne kapj ételmérgezést.
Megfelelő tárolás: Tedd külön edénybe vagy tányérra, és takard le. Fontos az is, hogy ne érintkezzen más ételekkel. Mindig az alsó polcon tárold, ott a leghidegebb.
4. Sült hús
Ha maradt az ebédből vagy a vacsorából, akkor a hűtőben 3-4 napig biztonsággal tárolhatod a sült húst. Utána viszont inkább ne kísérletezz, jobb, ha előbb megeszitek, vagy lefagyasztod.
Megfelelő tárolás: Kihűlés után zárt dobozban, a húst szaftjával együtt tárold, így kevésbé szárad ki.
Ha szükséged van még tárolási tippekre, akkor keresd bátran kollégánkat az ingyenesen elérhető Ügyfélszolgálatunkon!
5. Hal

A nyers halat legfeljebb 1-2 napig érdemes hűtőben tárolni, utána már rizikós. Fagyasztva viszont a zsírosabb fajták 2-3 hónapig, a soványabbak akár fél évig is elállnak. De minél frissebb a hal, annál finomabb, ezt tartsd észben.
Megfelelő tárolás: Tárold külön edényben, esetleg konyhai papírral bélelve, hogy felszívja a nedvességet. Mindig különítsd el más ételektől.
6. Felvágott
A felbontott felvágottak is csak 3-5 napig maradnak frissek a hűtőben, úgyhogy érdemes időben elfogyasztani őket. Ha nem megy, fagyasztani ezeket ritkán szokták, inkább ne vegyél túl sokat egyszerre.
Megfelelő tárolás: Ha felbontottad, csomagold át jól zárható dobozba vagy tekerd frissen tartó fóliába. Ne hagyd a levegőn a csomagolt maradékot, mert úgy extra gyorsan megromlik.