Ízletesebb lesz a gomba, ha a tisztításnál erre odafigyelsz – nem mindegy, hogyan csinálod

Nálunk a családban az volt, hogy a csiperkegombát először megmostuk, aztán a kalapokról egyenként, késsel lehámoztuk a héját. A szárakat külön letörtük, anyukám szerint azt elég volt csak megmosni. A csiperke gombán kívül nem nagyon ettünk más gombát, de azzal mindig így jártunk el. Aztán valamelyik főzős műsorban láttam, hogy a gombát nem is kell és nem is szabad megpucolni. De akkor mi a titok, hogyan történik a csiperke gomba tisztítása a profik szerint?
Miért fontos egyáltalán a tisztítási technika?
A héjában sült krumplinak is egész más íze van, mintha hámozva sütjük meg. Ráadásul kiderült, hogy milyen sok vitamin van a burgonya héjában, egyenesen pazarlás, ha a kukában végzi. A gombával ugyanez a helyzet, tele van d2-vitaminnal és b-vitaminnal, aminek a nagy részét a kalapja tárolja. Ha ezt megpucoljuk, oda a vitaminforrás. De nemcsak a tápanyagok, hanem az ízek nagy része is a kalapban található. Mutatjuk mit tilos és mit nem.

Csiperke gomba tisztítása, ahogyan a séfek is csinálják
A gomba tisztításánál előre kell tervezni. Pirítani szeretnéd? Akkor nem szabad mosni, csak pici átdörzsölni!
Fontos, hogy a gomba héját felesleges eltávolítani az értékes ízek és tápanyagok miatt. Sok esetben azonban mosni vagy áztatni sem kell a gombát, elég egy puha fejű fogkefével átdörzsölni.
A szárakat vágjuk le a kalapokról. A gomba szárai mehetnek levesbe, apróra vágva tölteléknek vagy a rizottónak is adnak egy extra jó ízt.

Fontos tudni, hogy a gomba sok vizet tartalmaz és még többet tud magába szívni, ezért áztatni tilos. Ugyanezért fagyasztani sem érdemes. Tehát, ha nagyon sáros, akkor folyóvíz alatt elég átöblíteni, de nem érdemes sokáig vízben mosni.
További kérdésed lenne? Főzési tippekért is keresheted Ügyfélszolgálatunkat!
Forrás: sobors.hu