7 olcsó és laktató feltét főzelékhez

A sült virslinél és a rántott párizsinál vannak sokkal finomabb, olcsóbb és – mivel az említett két élelmiszer tele van adalékanyagokkal – egészségesebb feltétek is a napi főzelékre. Mutatunk 7 könnyen elkészíthető főzelékfeltétet.

Variációk feltétre

A legegyszerűbb főzelékfeltét: hatperces tojás

A tojást lobogó vízbe süllyesztem, és pontosan hat percig főzöm, kiveszem, leöblítem hideg vízzel, meghámozom, és félbevágva tálalom a főzeléken.

Fejenként másfél-két darab bőven elég. 

Reggeli helyett ebédhez: bundás kenyér

4 szelet kenyérre

  • 2 egész tojás
  • ½ dl tej

A tejet habosra keverem a tojással, a kenyeret alaposan belenyomkodom (a képen rozskenyér, de lehet puha fehér is, teljesen más élmény és mindkettő nagyon finom)

Kicsit máshogy: sajtos bundás kenyér

8 vékony szelet kenyérre, vagy 4 db zsemlére

  • 2 egész tojás
  • ½ dl tej
  • 20 dkg zsíros sajt vékonyra szeletelve

A tejet habosra keverem a tojással, a sajtot vékonyra vágom, és két, legfeljebb félcentis kenyérszelet közé, vagy félbevágott zsemlébe rakom, alaposan összenyomkodom. Az így megtöltött kenyeret alaposan belenyomkodom a tojásos masszába (a képen zsemle), ujjnyi forró olajban kisütöm mindkét oldalát, forrón tálalom.

Meglepő, de ez is lehet feltét: zsírban sült kenyér

A kenyérszeleteket bő zsiradékban ropogósra sütöm, sózom, fokhagymával bedörzsölöm. Meglepően finom. 

Főzelék mellé lencsefasírt

4 főre

  • 20 dkg ressre főtt lencse összetörve
  • 2 db egész tojás
  • 1 tkanál őrölt bors
  • 1 tkanál fűszerpaprika
  • 1 gerezd fokhagyma finomra vágva
  • 1 kis fej vöröshagyma finomra vágva
  • 10 dkg zsemlemorzsa
  • olaj a sütéshez

Az alapanyagokat a zsemlemorzsa felével elkeverem. Nagyobb galuskákat, vagy fasírtokat formázok belőle és a maradék zsemlemorzsába hempergetem. Bő olajban, vagy zsírban magas lángon ropogósra sütöm. 

Krumpli-, vagy túrófánk mint feltét

4 főre

a krumplifánkhoz:

  • 100 g lisztes burgonya
  • 100 g búzaliszt
  • 30 g zsír
  • 10 g friss élesztő
  • 1 dl tej

zsír vagy olaj a sütéshez

a túrófánkhoz:

  • 250 g túró
  • 4 db felvert tojás
  • 3 ekanál liszt
  • 1 tk sütőpor

A meghámozott burgonyát puhára főzöm, áttöröm és kikeverem a zsírral.  

Az élesztőt a langyos tejjel simára keverem, összegyúrom a krumplival és a liszttel, sózom, meleg helyen a kétszeresére kelesztem. 

A túrófánkhoz egyszerűen csak alaposan elkeverem az alapanyagokat.

Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és kb. 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle, fél órát kelesztem.

A zsírt felforrósítom, és közepes lángon a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm, óvatosan mert nagyot nőnek sülés közben.

Tojáspörkölt hús helyett

4 személyre

  • 12 db tojás
  • 1 nagy fej vöröshagyma finomra vágva
  • 2 ekanál zsiradék
  • 1 tkanál őrölt fekete bors
  • 1 ekanál fűszerpaprika
  • 1 tkanál őrölt fekete kömény
  • 1 dl paradicsompüré

A tojásokat lobogó vízben 6 percig főzöm, aki keményebben szereti, főzze 7 percig, vagy akár teljesen keményre 10 percig. Kiveszem, hideg vízben lehűtöm gyorsan és meghámozom, félreteszem.

A hagymát aranybarnára pirítom a zsiradékon, fűszerezem, hozzáadom a paradicsomot, felöntöm annyi vízzel, ami éppen ellepi, sózom, és fedő alatt puhára párolom.

A tojásokat hosszában negyedelem és a szafttal óvatosan összerázom.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.