Öt extra recept tormával, Húsvétra
                                    A tormára elsősorban a sonka kísérőjeként tekintünk, holott elsőrangú, jól kombinálható és izgalmas fűszer, amelyet más fogásokhoz is fel tudunk használni.
Az alábbiakon túl ti is kísérletezhettek, mert a torma az alábbi alapanyagokkal mindel zseniális:
- citrom
 - cékla
 - füstölt halak
 - tenger gyümölcsei
 - répa
 - burgonya
 - zeller
 - spenót
 - kömény
 - kel
 - karfiol
 - narancs
 - alma
 - körte
 - barna sör
 
Tormás gombóc
4 főre
- 3 szikkadt zsemle felkockázva, megpirítva
 - 6 ekanál reszelt torma
 - 3 ekanál liszt
 - 1 egész tojás
 - 2 citrom reszelt héja
 - 2 dl tej
 - 50 g vaj
 - só
 
A zsemléket meglocsolom a tejjel, amit nem szív fel, leöntöm. A tojást felverem, elkeverem a citromhéjjal, tormával, liszttel és eldolgozom a zsemlével.
Két kanállal galuskákat szaggatok és lobogó sós vízben addig főzöm, amíg feljön a felszínére és utána még főzöm és egy-egy kettévágott darabbal ellenőrzöm teljesen átfőttek-e, akkor leszűröm.
A vajon kicsit körpepirítom. Pörköltek mellé csodás, marhapörkölttel tökéletes, de magában tejföllel is jó.

Tormás almasaláta
4 főre
- 4 db alma legyalulva
 - 2 citrom leve és reszelt héja
 - 100 g reszelt torma
 - 1 dl tejszín
 - őrölt bors
 - só
 
Az almát sózom, meglocsolom a citrommal. A tormát kikeverem a tejszínnel és a citromhéjjal és az almával tálalom.
Tormás krumplipüré
Az ízlésed és stílusod szerint készülő krumplipürét ízesítsd rengeteg reszelt tormával. Ütős és csodás lesz.

Tormás, céklás töltött krumpli
4 főre
- 4 db nagy krumpli alaposan megmosva, hosszában félbevágva, belül kivájva
 - 500 g reszelt cékla kinyomkodva
 - 200 g reszelt torma
 - 200 g zsíros darált hús vagy 2 dl tejszín, kinek melyik jön be
 - 2 ekanál kakukkfű
 - őrölt bors
 - só
 
A félbevágott krumplikat egy tűzálló tálba pakolom, lesózom. A céklát kikeverem a tormával, kakukkfűvel, a tejszínnel, vagy hússal, sózom, borsozom és a krumplikba töltöm.
150 C fokos sütőben 2 órát sütöm.
Tormás, füstölt halas krém
4 főre
- 200 g füstölt hal (lehet lecsöpögtetett sprotni is)
 - 100 g reszelt torma
 - 100 g mascarpone
 - 50 g finomra vágott kapor
 - 1 citrom leve
 - 1 citrom reszelt héja
 - só (óvatosan, valószínűleg a hal és a torma is elég sós)
 
Az alapanyagokat összekeverem, pirítóssal tálalom.
Tormás csicseriborsó krém
4 főre
- 200 g főtt csicseriborsó (lehet lencse és sárgaborsó is)
 - 100 g hidegen sajtolt napraforgó olaj
 - 1 gerezd fokhagyma pépesítve
 - őrölt fekete kömény ízlés szerint
 - őrölt fekete bors ízlés szerint
 - 1 citrom leve
 - 1 citrom reszelt héja
 - 1 ekanál reszelt torma
 - só
 
A borsó főzőlevét félreteszem. Az alapanyagokat pürésítem, és annyi főzőlével keverem ki, hogy krémes legyen, ne túl sűrű.




