Öt extra recept tormával, Húsvétra

A tormára elsősorban a sonka kísérőjeként tekintünk, holott elsőrangú, jól kombinálható és izgalmas fűszer, amelyet más fogásokhoz is fel tudunk használni.
Az alábbiakon túl ti is kísérletezhettek, mert a torma az alábbi alapanyagokkal mindel zseniális:
- citrom
- cékla
- füstölt halak
- tenger gyümölcsei
- répa
- burgonya
- zeller
- spenót
- kömény
- kel
- karfiol
- narancs
- alma
- körte
- barna sör
Tormás gombóc
4 főre
- 3 szikkadt zsemle felkockázva, megpirítva
- 6 ekanál reszelt torma
- 3 ekanál liszt
- 1 egész tojás
- 2 citrom reszelt héja
- 2 dl tej
- 50 g vaj
- só
A zsemléket meglocsolom a tejjel, amit nem szív fel, leöntöm. A tojást felverem, elkeverem a citromhéjjal, tormával, liszttel és eldolgozom a zsemlével.
Két kanállal galuskákat szaggatok és lobogó sós vízben addig főzöm, amíg feljön a felszínére és utána még főzöm és egy-egy kettévágott darabbal ellenőrzöm teljesen átfőttek-e, akkor leszűröm.
A vajon kicsit körpepirítom. Pörköltek mellé csodás, marhapörkölttel tökéletes, de magában tejföllel is jó.

Tormás almasaláta
4 főre
- 4 db alma legyalulva
- 2 citrom leve és reszelt héja
- 100 g reszelt torma
- 1 dl tejszín
- őrölt bors
- só
Az almát sózom, meglocsolom a citrommal. A tormát kikeverem a tejszínnel és a citromhéjjal és az almával tálalom.
Tormás krumplipüré
Az ízlésed és stílusod szerint készülő krumplipürét ízesítsd rengeteg reszelt tormával. Ütős és csodás lesz.

Tormás, céklás töltött krumpli
4 főre
- 4 db nagy krumpli alaposan megmosva, hosszában félbevágva, belül kivájva
- 500 g reszelt cékla kinyomkodva
- 200 g reszelt torma
- 200 g zsíros darált hús vagy 2 dl tejszín, kinek melyik jön be
- 2 ekanál kakukkfű
- őrölt bors
- só
A félbevágott krumplikat egy tűzálló tálba pakolom, lesózom. A céklát kikeverem a tormával, kakukkfűvel, a tejszínnel, vagy hússal, sózom, borsozom és a krumplikba töltöm.
150 C fokos sütőben 2 órát sütöm.
Tormás, füstölt halas krém
4 főre
- 200 g füstölt hal (lehet lecsöpögtetett sprotni is)
- 100 g reszelt torma
- 100 g mascarpone
- 50 g finomra vágott kapor
- 1 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- só (óvatosan, valószínűleg a hal és a torma is elég sós)
Az alapanyagokat összekeverem, pirítóssal tálalom.
Tormás csicseriborsó krém
4 főre
- 200 g főtt csicseriborsó (lehet lencse és sárgaborsó is)
- 100 g hidegen sajtolt napraforgó olaj
- 1 gerezd fokhagyma pépesítve
- őrölt fekete kömény ízlés szerint
- őrölt fekete bors ízlés szerint
- 1 citrom leve
- 1 citrom reszelt héja
- 1 ekanál reszelt torma
- só
A borsó főzőlevét félreteszem. Az alapanyagokat pürésítem, és annyi főzőlével keverem ki, hogy krémes legyen, ne túl sűrű.
