Öt extra recept tormával, Húsvétra

A tormára elsősorban a sonka kísérőjeként tekintünk, holott elsőrangú, jól kombinálható és izgalmas fűszer, amelyet más fogásokhoz is fel tudunk használni.

Az alábbiakon túl ti is kísérletezhettek, mert a torma az alábbi alapanyagokkal mindel zseniális:

  • citrom
  • cékla
  • füstölt halak
  • tenger gyümölcsei
  • répa
  • burgonya
  • zeller
  • spenót
  • kömény
  • kel
  • karfiol
  • narancs
  • alma
  • körte
  • barna sör

Tormás gombóc

4 főre

  • 3 szikkadt zsemle felkockázva, megpirítva
  • 6 ekanál reszelt torma
  • 3 ekanál liszt
  • 1 egész tojás
  • 2 citrom reszelt héja
  • 2 dl tej
  • 50 g vaj

A zsemléket meglocsolom a tejjel, amit nem szív fel, leöntöm. A tojást felverem, elkeverem a citromhéjjal, tormával, liszttel és eldolgozom a zsemlével.

Két kanállal galuskákat szaggatok és lobogó sós vízben addig főzöm, amíg feljön a felszínére és utána még főzöm és egy-egy kettévágott darabbal ellenőrzöm teljesen átfőttek-e, akkor leszűröm.

A vajon kicsit körpepirítom. Pörköltek mellé csodás, marhapörkölttel tökéletes, de magában tejföllel is jó.

Tormás almasaláta

4 főre

  • 4 db alma legyalulva
  • 2 citrom leve és reszelt héja
  • 100 g reszelt torma
  • 1 dl tejszín
  • őrölt bors

Az almát sózom, meglocsolom a citrommal. A tormát kikeverem a tejszínnel és a citromhéjjal és az almával tálalom.

Tormás krumplipüré

Az ízlésed és stílusod szerint készülő krumplipürét ízesítsd rengeteg reszelt tormával. Ütős és csodás lesz.

Tormás, céklás töltött krumpli

4 főre

  • 4 db nagy krumpli alaposan megmosva, hosszában félbevágva, belül kivájva
  • 500 g reszelt cékla kinyomkodva
  • 200 g reszelt torma
  • 200 g zsíros darált hús vagy 2 dl tejszín, kinek melyik jön be
  • 2 ekanál kakukkfű
  • őrölt bors

A félbevágott krumplikat egy tűzálló tálba pakolom, lesózom. A céklát kikeverem a tormával, kakukkfűvel, a tejszínnel, vagy hússal, sózom, borsozom és a krumplikba töltöm.

150 C fokos sütőben 2 órát sütöm.

Tormás, füstölt halas krém

4 főre

  • 200 g füstölt hal (lehet lecsöpögtetett sprotni is)
  • 100 g reszelt torma
  • 100 g mascarpone
  • 50 g finomra vágott kapor
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • só (óvatosan, valószínűleg a hal és a torma is elég sós)

Az alapanyagokat összekeverem, pirítóssal tálalom.

Tormás csicseriborsó krém

4 főre

  • 200 g főtt csicseriborsó (lehet lencse és sárgaborsó is)
  • 100 g hidegen sajtolt napraforgó olaj
  • 1 gerezd fokhagyma pépesítve
  • őrölt fekete kömény ízlés szerint
  • őrölt fekete bors ízlés szerint
  • 1 citrom leve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 ekanál reszelt torma

A borsó főzőlevét félreteszem. Az alapanyagokat pürésítem, és annyi főzőlével keverem ki, hogy krémes legyen, ne túl sűrű.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Betegen tömegbe menni maszk nélkül? Ez nem bátorság, hanem felelőtlenség

A maszkviselés betegen nem félelem, hanem felelősség. Cikkünkben elmagyarázzuk, miért fontos maszkot viselni, ha náthás vagy.

A legfinomabb eperbefőtt házilag: évekig eláll és zamatos marad

Az eperbefőtt házilag is lehet tartós és mennyei. Lássuk, mire figyelj, hogy még évek múltán is ugyanolyan finom maradjon.

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.