Húsvéti kalács airfryerben: finom, foszlós, nem reped meg – Gábor, a házi pék receptje

Több fronton igyekszünk nektek emlékezetessé tenni az ünnepeket, legyen szó családi programokról, wellnessről vagy madártej szelet receptről. A kalács illata szinte egyet jelent az ünneppel, különösen húsvétkor. Sokan azonban tartanak az otthoni kalácssütéstől, pláne, ha egy új eszközt, például egy airfryert szeretnének bevetni. Gábor a Házi Pék népszerű videója és receptje azonban bebizonyította: forrólevegős sütőben is lehet tökéletesen foszlós, gyönyörű színű és – ami sokaknak nagy kihívás – repedésmentes kalácsot sütni.
Miért jó az airfryer kalács sütéshez?
Az airfryerek népszerűsége töretlen, hiszen gyorsak, nem (vagy alig) kell őket előmelegíteni, és sokan az energiahatékonyságukat is kiemelik a hagyományos sütőkkel szemben. Bár a méretük kisebb, így óriási adagok sütésére nem alkalmasak, egy átlagos családnak vagy kisebb háztartásnak tökéletesek lehetnek. Az airfryer kalács recept adaptálása azonban némi odafigyelést igényel, mivel a forró levegő intenzívebben kering a kis térben, mint egy normál sütőben.
Gábor a Házi Pék bevált módszere: Lépésről lépésre
- Az alapanyagok hőmérséklete – A legfontosabb titok: minden alapanyagnak (liszt, tej, tojás, vaj/margarin, élesztő) szobahőmérsékletűnek kell lennie. Ez elengedhetetlen ahhoz, hogy a tészta ne repedjen meg sütés közben. A tejet sem kell langyosítani, elég, ha szobahőmérsékletű.
Kérdése van a recepttel vagy egyéb ünnepi készülődéssel kapcsolatban? Keresse ügyfélszolgálatunkat, ahol kollégáink ingyen és gyorsan válaszolnak, két napon belül!
- A tészta összeállítása:
- A szobahőmérsékletű tejbe morzsoljuk a friss élesztőt (13g) és egy csipet cukrot (az összmennyiségből véve), majd kb. 10 perc alatt hagyjuk felfutni.
- Egy tálba mérjük a lisztet (Gábor a saját Finompékáru lisztjét ajánlja, de a BL55 finomliszt is tökéletes, 300g), hozzáadjuk a sót (3g), a maradék cukrot (35g), a szobahőmérsékletű tojást (1db), a vanília esszenciát (kevés), végül a felfuttatott élesztős tejet (100ml).
- Elkezdjük dagasztani (géppel vagy kézzel).
- Kulcslépés: A puha, szobahőmérsékletű vajat vagy margarint (38g) csak akkor adjuk hozzá, amikor a tészta már nagyjából összeállt (kb. 3 perc dagasztás után). Ez segít a foszlós szerkezet kialakításában.

- Dagasztás és érés: A zsiradék hozzáadása után még kb. 10-12 percig dagasztjuk a tésztát, amíg szép sima, rugalmas, közepesen lágy állagú nem lesz és elválik az edény falától. Ezután letakarva, szobahőmérsékleten pihentetjük kb. 30 percig.
- Formázás:
- A megkelt tésztát 6 egyenlő részre osztjuk (kb. 90g/db).
- A darabokat egyenként gömbölyítjük (Gábor két technikát is mutat: a szélek behajtogatását és a tenyéren/pulton való „slájfolást”).
- Letakarva újabb 10 percig pihentetjük a bucikat, hogy a sikérszerkezet ellazuljon.
- A pihentetett bucikat egyenként kb. 42 cm hosszú, egyenletes vastagságú szálakká sodorjuk. Fontos, hogy ne legyenek a végei vékonyabbak.
- Fonás: A recept 6-os fonással készül. A szálakat egymás mellé helyezzük, a tetejüket összecsípjük. A fonást érdemes a közepétől kezdeni az egyik irányba, majd megfordítva a másik irányba, így lesz a legszabályosabb. A lényeg, hogy a szálak párhuzamosak maradjanak fonás közben is. A kész fonatot óvatosan formázzuk kerekre.
Egy plusz tipp: aki szeretné, 3 szálat szezámmagba forgathat a nedvesített konyhapapíron átgörgetve (ehhez kicsit hosszabbra kell nyújtani őket, mert a szezámtól összeugranak), így még látványosabb lesz a végeredmény.
- Kelesztés: A megfont kalácsot óvatosan átemeljük az airfryer sütőpapírral (lehet speciális airfryer papír vagy sima, méretre vágott) bélelt kosarába. Itt kelesztjük 35-50 percig (időjárástól, hőmérséklettől függően). Fontos, hogy ne kelesszük túl, mert akkor sütéskor összeeshet vagy kirepedhet!
- Sütés előtti kenés: A megkelt kalácsot óvatosan lekenjük felvert tojással. Ha használtunk szezámmagot, csak a sima szálakat kenjük, hogy a kontraszt megmaradjon.
- Sütés az Air Fryerben:
- Hőfok: 160°C (Ez alacsonyabb, mint a hagyományos sütőben, mert az airfryer intenzívebben süt!)
- Program: Legalacsonyabb hőlégkeverési fokozat.
- Idő: Kb. 25-30 perc. Tűpróbával ellenőrizzük!
Ha követjük Gábor tanácsait, az eredmény egy csodálatosan aranybarna, szabályos formájú, nem megrepedt, belül pedig hihetetlenül puha, foszlós kalács lesz. Tökéletes húsvéti csemege önmagában, vajjal, lekvárral, nutellával, de akár a sonka mellé is kiváló. Ez az airfryer kalács recept garantáltan sikerélményt nyújt!
Ne feledd a legfontosabbakat!
Szobahőmérsékletű alapanyagok, a zsiradék későbbi hozzáadása, és az alacsonyabb sütési hőfok az airfryerben (160°C) elengedhetetelnül fontos.