Krumpli, liszt, zsiradék, néha elég ennyi is a csodához!

Hajlamosak vagyunk megfeledkezni a legszerényebb alapanyagokban rejlő lehetőségekről, holott ezek spórolási kényszer nélkül is jól eshetnek, és még rendkívül olcsók is. Egyesek közöttük nem csak finomak, komfortosak is a gyerekkori emlékek miatt.
Négy első receptünk alapja a krumplis tészta. 1 kg szétfővő burgonyát meghámozva, felkockázva annyi sós vízben puhára főzök, amennyi ellepi. Összetöröm, és annyi liszttel eldolgozom alacsony láng felett kevergetve, amennyit felvesz, ez 300-500 g lesz. Legyen jól formázható, de ne kőkemény gyurma.
Krumplinudli
A képen sütve van, klasszikusan főzik, és pirított zsemlemorzsába hempergetik, lehet úgy is.
A tésztából kisujjnyi hengereket formázok -aki lusta, szaggassa ki vizes kanállal kisujjnyira-, és lobogó vízben kifőzöm a klasszikus zsemlemorzsás megoldáshoz, vagy bő zsiradékban ropogósra sütöm a képen látható porcukros kivitelhez. Utóbbi ütősebb.

Túrós krumpliderelye
A tésztát lisztezett felületen kb. 3 mm vastagra nyújtom, tenyérnyi köröket szaggatok belőle, a közepére egy evőkanál túrót rakok, félbehajtom, széleit összenyomogatom és bő zsiradékban kisütöm.
Laktató, a túró mellé lehet leforrázott, kinyomkodott spenótot is rakni.
Dödölle
A fenti tésztához egy nagy fej vöröshagymát finomra kockázok, egy nagy, mély serpenyőben felolvasztok zsírt, aranybarnára pirítom rajta a hagymát.
Zsírba mártott evőkanállal a krumplimasszából a hagymás zsírba szaggatok evőkanálnyi galuskákat, rázogatva körbepirítom.
Tejföllel tálalom. Csilivel is lehet még tetézni az élményt, füstölt chipotlével és tejföllel a legjobb.

Krumplis pogácsa (nem élesztős)
A fenti tésztát 2 tojással simára keverem, ujjnyira nyújtom, pogácsákat szaggatok belőle, és bő zsiradékban kisütöm.
Fokhagymás tejföllel a legjobb.

Krumplifánk (élesztős)
- 250 g szétfővő típusú burgonya
- 200 g sima búzaliszt
- 50 g vaj vagy zsír
- 20 g friss élesztő
- 2 dl tej
- só
- zsír a sütéshez
A burgonyát annyi vízben, ami ellepi, puhára főzöm, még melegen lehúzom a héját, átnyomom egy krumplinyomón és a vajjal összetöröm, simára keverem.
Az élesztőt a langyos tejjel simára keverem, alaposan összegyúrom a krumplival és a liszttel, sózom.
Meleg helyen a kétszeresére kelesztem, ez kb. egy óra.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtom, és pogácsaszaggatóval, vagy kávéscsével kb. 5 cm átmérőjű fánkokat szaggatok belőle és ezeket még fél órát hagyom kelni. Lehet kanállal is szaggatni kisebbre, mint a képen, aki a ropogósat szereti, inkább így készítse el.
A zsírt felforrósítom, és közepes lángon a fánkok mindkét oldalát aranybarnára sütöm. Nem szabad telezsúfolni a serpenyőt, mert puffadnak, nőnek sülés közben.

Lapcsánka
Ez kicsit máshogy készül, a krumplit lereszelem, annyi liszttel összedolgozom, hogy formázható legyen nagyjából. Bő zsiradékot hevítek és abban ujjnyira terítek egy adagot, és magas lángon mindkét oldalát ropogósra sütöm. Akkor a legjobb, ha belül puha, krémes, kívül, szélein ropog.
A képen mascarponéval, de tejföllel is jó, sőt, ráolvasztott sajttal a legjobb.