Mentsd meg a maradék húsvéti kalácsot! 3 gyors finomság az ünnep utánra

Akár boltban vesszük, akár otthon sütjük a húsvéti kalácsot, ilyen árak mellett vétek lenne nem elfogyasztani az egészet. Természetesen az is érthető, ha mostanra már nem ugyanazzal a szájízzel fogyasztjuk a kalácsot és a sonkát, ezért is mutatunk szuper maradékmentő ötleteket. Legyen az akár a maradék húsvéti sonka vagy akár a maradék húsvéti kalács felhasználása, ezekben az egyszerű és ízletes receptekben nem fogunk csalódni.

Maradék húsvéti kalács felhasználása ezzel a 3 klasszikus és ízletes recepttel

Puha csokis-lekváros kalács

A maradék húsvéti kalács felhasználása tökéletesen érvényesül ebben a hagyományos finomságban. Ez a mennyei klasszikus az összes jó hozzávalót felsorakoztatja, ami a kalácshoz illik, mégis egy egészen új süteményt készíthetünk a szikkadt kalácsból, egy kis csokival és baracklekvárral.

Eredetileg egy Stahl Judit recept az alapja, ez egy évek alatt kimunkált családi kedvenc:

Hozzávalók:

  • 30 dkg szikkadt kalács
  • 3 dl tejszín
  • 4 dl tej
  • 2 tojás
  • 2 tojássárgája
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg étcsokoládé
  • 5 evőkanál baracklekvár
  • 5 dkg vaj

Elkészítés

  1. A húsvéti kalácsot kisebb kockákra daraboljuk és egy kivajazott tepsibe szórjuk. 
  2. A tejet és a tejszínt tűzhelyen össze melegítjük, de nem várjuk meg, hogy felforrjon, előtte levesszük a tűzről.
  3. Egy habverővel habosra keverjük az egész tojásokat, a tojássárgákat és a cukrot.
  4. A meleg tej-tejszín keveréket folyamatos keverés mellett apránként hozzáadjuk a cukros tojáshoz, majd ráöntjük a kalácsra. 10-15 percig állni hagyjuk, hogy a kalács teljesen magába szívja a folyadékot.
  5. A csokit összetörjük és a kalács közé tesszük, majd rácsorgatjuk a baracklekvárt. Végül a tetejére morzsoljuk a vajat és 45 percig sütjük. 

Maradék húsvéti kalács felhasználása sós receptben: sajtos-sonkás kalácsfelfújt

A kalács nem csak süteményként éleszthető újjá, hanem csodás laktató sós ételek készíthetők belőle. Természetesen jó sok sonkával és sajttal, de így legalább a maradék húsvéti sonkára is jut ízletes ötlet.

Hozzávalók:

  • Az egyszerűség kedvéért számoljunk 500 gramm kaláccsal
  • 4 tojás
  • 4 dl tej
  • 150 gramm tejszín
  • 150 gramm sajt
  • 150 gramm sonka
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint

Elkészítés

  1. A maradék húsvéti kalácsot 1 cm vastag szeletekre vágjuk.
  2. A tejet, a tejszínt, a tojásokat összekeverjük, belereszeljük a sajt nagy részét, majd fűszerezzük és jól összekeverjük.
  3. Egy tepsit vagy tűzálló edényt kivajazunk, a kalácsokat az aljára tesszük sorban. Rászórjuk a sonkát, a tejszínes-tojásos keveréket, majd újabb réteg kalácsot teszünk rá és így tovább, amíg el nem fogy a kalács, a tejes-tojásos keverék és a sonka.
  4. Végül reszelt sajtot teszünk a tetejére és 180 fokra előmelegített sütőben 30 perc alatt aranybarnára sütjük.

Francia bundás kenyér

A jó sós, fokhagymás bundás kenyér édes változata, amihez még a citromos tea is illik. Sokan azt mondják ez a legfinomabb reggeli – egyszer érdemes kipróbálni.

Hozzávalók:

  • 6 szelet kalács
  • 1 evőkanál vaj
  • 2 tojás
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 1 dl tej
  • 1 mokkáskanál fahéj

Elkészítés

  1. Keverjük össze a tojást, a tejet, a cukrot, a vanília kivonatot és a fahéjat egy tálban.
  2. Mártsuk bele a kalácsok mindkét oldalát.
  3. Egy serpenyőben olvasszunk vajat és süssük rajta egy 1-1 percig a kalácsok mindkét oldalát. 
  4. Ne érezzük „bűnösnek” magunkat, ha még ezen felül nutellát vagy lekvárt kívánunk mellé. Adjunk az élvezetnek!
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...

Kérdéseid vannak a családi adókedvezménnyel kapcsolatban? Mi segítünk!

Amit mindenkinek tudnia kell a családi adókedvezmény kapcsán – Gyakori kérdések, érthető válaszok. A Hóvége segít.

3 töltött tojás húsvétra, ha unod már a kaszinót – recept

Töltött tojás húsvétra, meglepő? Nos, ezek egy kicsit igen. Három rendhagyó receptet hoztunk,...