Farsangi fánk Borbás Marcsi módra: pillekönnyű lesz a tésztája, ha így csinálod

Még tart a farsangi szezon, mi más készítsünk, mint fánkot? De abból is a szalagos az igazi. Ha már egyszer nekiállunk a fánk sütésnek, érdemes megadni a módját és tökéletes, pillekönnyű tésztát készíteni. Ha igazán jót szeretnénk, ne is adjuk alább, mutatjuk a legjobb receptet: farsangi fánk Borbás Marcsi módra.

Miért ennyire népszerű a fánk? Borbás Marcsi frappáns válasza szerint, azért, mert csoda finom! Magyarországon csak a 19. században terjedt el a fánk és a hagyomány szerint vízkereszttől hamvazószerdáig készítjük. Persze ma már bárhol és bármikor vehetünk fánkot, de nincs istenibb a barack lekvárral és porcukorral tálalt otthon sütött fánknál.

Pillekönnyű farsangi fánk? Borbás Marcsi trükkjei, hogy tényleg jól sikerüljön

A farsangi fánk sütés esetében a recept az egy dolog, de van néhány apró szokás, amelyek betartásával biztosan isteni finom lesz a fánk és nem tudjuk elhibázni.

Mire érdemes figyelni?

  • A fánk tésztája, akkor az igazi, ha több benne a levegő, mint a liszt, ettől válik pehelykönnyűvé
  • Mindig külön fakanalat használjunk az édességek készítéséhez. Ha az egyébként pörkölt főzéshez használt fakanállal keverjük a fánk hozzávalóit, könnyen átveszi a tészta a nem odavaló aromákat és nem lesz jó íze.
  • A fánk tésztája nagyon érzékeny, főleg a hidegre. Meleg konyhában dolgozzunk.
  • Szintén az érzékenység miatt szoba hőmérsékletű hozzávalókkal dolgozzunk, ami mindenre érvényes, például a liszt sem lehet hideg.
  • Amíg kel a tészta minden ajtó és ablak maradjon csukva, a huzat nem tesz jót az érzékeny tésztának.

Jöhet a farsangi fánk Borbás Marcsi módra

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 2 ek cukor
  • 3 dkg élesztő
  • 5 tojássárgája
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • 0,5 dl rum
  • 1 csipet só

A sütéshez:

  • 1 liter olaj

A tálaláshoz:

  • porcukor

Elkészítés lépésről lépésre

  1. Fánk esetében a folyékony alapanyagokkal kezdünk. Felmelegítjük a cukros tejet és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük, hadd fusson fel.
  2. Megolvasztjuk a vajat.
  3. Egy nagy tálban összekeverjük a felfutott élesztőt, a vajat, az 5 tojássárgáját, a 3-5 cl rumot és a citrom reszelt héját, illetve adunk hozzá egy csipet sót.
  4. Jól elkeverjük és apránként adjuk hozzá a lisztet.

A tészta akkor jó, ha annyira lágy, hogy éppen tudjuk formázni. A dagasztás során jobban össze fog állni, úgyhogy az első ijedtségnél még nem érdemes hozzá plusz lisztet adni, mert előfordulhat, hogy túl kemény lesz a tészta. Kezdjük el dagasztani és, ha még mindig túl folyós, akkor adjunk hozzá egy kevés lisztet.

  1. A tésztát, addig dagasztjuk, amíg meg nem unjuk, vagyis összeállt és se nem folyós se nem kemény.
  2. Lefedjük és jó melegben duplájára kelesztjük a tésztát, ez kb. 45 perc. 
  3. A tésztán nagy levegő buborékokat fogunk látni, innen tudjuk, sikerült, megérte minden szabályt betartani.
  4. A megkelt tésztát belisztezett deszkán kinyújtjuk másfél centi vékonyra és köröket szaggatunk belőle.
  5. A kiszaggatott köröket letakarjuk és kb. 10 percig újra kelesztjük.

Mire figyeljünk a sütésnél?

A szépen megkelt, pillekönnyű tésztájú fánkokat kellő körültekintéssel tökéletesre süthetjük, mielőtt rákerül a porcukor és a baracklekvár.

Ehhez nagyon fontos, hogy az olaj forró legyen, de ne tűzforró! Ami 180 fokot jelent, ha ennél melegebb az olaj, akkor a tészta nem kel meg, ha hidegebb, akkor a fánk megszívja magát olajjal a sütés során.

A fánkok közepébe ujjunkkal egy mélyedést készítünk, majd betesszük az olajba a mélyedéssel lefelé. Először lefedjük a lábast, majd egy perc után levesszük a fedőt, és még egy percig sülni hagyjuk a fánkokat, majd megfordítjuk, és még körülbelül két percig sütjük.

Szórjuk meg porcukorral és lekvárral kínáljuk.

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.