Vegán kimchi recept: egészséges, egzotikus és egyszerű

Arról írtunk már cikket, hogyan lehet elkészíteni házilag a kimchit és hogy pontosan mit is jelent, milyen a savanyítási módja. Most megnézzük, milyen a vegán kimchi recept.

Nagy különbség nincsen közöttük, csak a halszószt kell helyettesítenünk valamilyen sós hozzávalóval. Több lehetőség közül választhatunk, mint a miso paszta, gochujang paszta, vagy paprikás miso, szójaszósz és zöldség alaplé.

A vegán kimchi receptje

Koreai pikáns savanyúság
Recept nyomtatása
Fogás savanyúság
Konyha ázsiai
Kulcsszavak kimchi, koreai, savanyúság

Felszerelés

  • Robotgép
  • Befőttes üveg/kimchi tárolóedény

Hozzávalók

A fő hozzávaló:

  • 1400 gramm kínai kel
  • 40 gramm

Zöldségek:

  • 200 gramm fehér retek
  • 1 szál répa
  • 2 szál újhagyma
  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 6 gerezd fokhagyma
  • 3 cm gyömbér

Marinád:

  • 2 ek szójaszósz
  • 50 gramm chili pehely
  • 40 gramm piros paprikapor
  • 1 darab Nashi körte (vagy alma)

Rizspaszta:

  • 160 gramm víz
  • 2-3 ek rizsliszt
  • 2-3 ek cukor

Elkészítés

  • Vegán kimchihez vágjuk a káposztát kb 3 cm x 3 cm-es darabokra. (Az eredeti receptben a káposztát hosszában vágják fel és nagyobb darabokban dolgozzák fel. Így viszont több időbe telik a fermentálás folyamata).
  • Mossuk át, majd lecsepegtetés után tegyük egy edénybe, szórjuk rá a sót, forgassuk át és hagyjuk állni minimum fél órát. Időnként keverjük meg. A lényeg, hogy megpuhuljon a káposzta.
  • Következő lépésünk a rizspaszta elkészítése. Főzőedénybe öntsük bele a vizet, majd a rizslisztet. Forraljuk fel és kevergessük krémes masszává, végül a cukrot is adjuk hozzá. Tegyük félre hűlni.
  • Az újhagymát, a répát, a retket vágjuk vékony szeletekre. Tegyük őket egy tálba.
  • Robotgépben aprítsuk össze a vöröshagymát, gyömbért és fokhagymát, a nashi körtét/almát, chili pelyhet, paprikaport, szójaszószt, rizspasztát egy egységes masszává.
  • Amikor eléggé megpuhult a káposzta, mossuk át háromszor sima vízben, majd csepegtessük le. Ezt követően keverjük össze a felaprított zöldségekkel, majd a marináddal.
  • Helyezzük a kimchit fertőtlenített befőttes üvegbe, vagy kifejezett kimchi tárolóedénybe. Figyeljünk oda, hogy ne legyenek levegőbuborékok az edényben, jól nyomjuk le a zöldségeket. Ha kell egy kis sós vizet is ráönthetünk. Zárjuk le légmentesen.
  • Hagyjuk fermentálni egy hűvösebb szobában 2-3 napot vagy a hőmérséklettől függően egy hetet, hogy elkezdődjön a savanyodás. Annál savanyúbb lesz, minél több ideig fermentálódik. Ezután hűtőben tároljuk. Frissen, pár naposan is fogyasztható már. Idővel egyre savanyúbb lesz, mivel a hűtőben is folytatódik a savanyodás.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Ingyenes utazás a Volánbuszokon: sokan nem tudják, hogy nekik is jár a kedvezmény – Mutatjuk a listát

Meglepően sokféle kedvezmény van, egyáltalán nem csak a nyugdíjasokra vagy a diákokra vonatkozik

Ezért tegyél barkaágat húsvétkor a lakásba: nem csak bőséget hoz, még 4 dolog a szép szokás mögött

A húsvéti barkaág nem csupán szép tavaszi dekoráció. Mélyebb jelentése van: a természet újjászületését, a keresztény hagyományokat (Virágvasárnap), a védelmet és a bőséget is szimbolizálja.

Ingyen is hajózhatsz a Dunán: szuper program gyerekekkel kompozni, mutatjuk a BKK hajó útvonalát

Budapesten kétféle hajós lehetőség közül választhat az, aki vízre szállna.

A nagy muskátli trükk: októberig ontja a virágokat, ha ezt megteszed

A teleltetés utáni muskátli visszavágása tavasszal a titka annak, hogy növényed egész nyáron át, sőt októberig ontsa virágait. Fedezd fel, hogyan ébreszd fel helyesen kedvencedet a bőséges virágpompa érdekében ezzel az egyszerű, de kulcsfontosságú lépéssel.

Ki volt a legrövidebb ideig magyar miniszterelnök? Új műveltségi kvíz!

Még egy újabb műveltségi kvíz érkezik, miután a legutóbbit nagyon sokan kitöltöttétek! Ezúttal a...