Így készül a karácsonyi zserbógolyó: mennyei ünnepi desszert megúszósan

A nagymamám sütött mindig isteni zserbót, amit egyszerűen azóta sem tud senki utána csinálni a családból. Pedig nincs karácsony zserbó nélkül, csak hát nincs mindig időnk vagy türelmünk klasszikus zserbót készíteni. De itt a karácsonyi zserbógolyó.

Szerencsére az újragondolt klasszikus, a karácsonyi zserbógolyó tökéletesen megidézi az eredeti receptet, ráadásul villámgyorsan elkészíthető két fogás között és még a sütőt sem kell hozzá bekapcsolni.

Szóval, ha a nagyi zserbója utánozhatatlan, ezzel a zserbógolyóval biztosan sikert aratunk. Pont jó méretű, csodásan összeérnek benne az ízek és nagyon jól mutat az ünnepi asztalon. Csináljunk egyből dupla adagot, mert nagyjából a másnapot sem éri meg. 

Tipp: A kézzel készített ajándékok rajongóinak szép dobozba csomagolva tökéletes karácsonyi ajándék.

Karácsonyi zserbógolyó

Sütemény sütés nélkül
Karácsonyi zserbógolyó lila papíron
Recept nyomtatása
Fogás desszert
Konyha magyar
Kulcsszavak sütemény, sütés nélkül, ünnepi, zserbó

Felszerelés

  • hurkapálca

Hozzávalók

Hozzávalók a zserbógolyókhoz:

  • 250 gramm darált háztartási keksz
  • 250 gramm darált dió
  • 200 gramm baracklekvár
  • 0,5 darab citrom héja lereszelve
  • Porcukor (ízlés szerint)

Hozzávalók a zserbógolyó bevonathoz:

  • 150 gramm étcsokoládé
  • 1 ek vaj

Elkészítés

  • Keverjük össze egy nagy tálban a zserbógolyó hozzávalóit, a darált kekszet, a diót, a citromhéjat és a baracklekvárt. Adjunk hozzá ízlés szerint porcukrot, hiszen a baracklekvár is édes, illetve a darált keksz is tartalmaz cukrot. Így ezt mindenkinek az egyéni ízlése határozza meg, hogy mennyi cukrot bír el.
  • Amikor már jól formázható a massza és nem ragad, akkor csináljunk a keverékből kb. 3 cm méretű golyókat. Az elkészült golyókat tegyük be a hűtőszekrénybe legalább egy fél órára.
  • A csokit és vajat olvasszuk fel vízgőz felett. Vegyük ki a zserbógolyókat a hűtőből és mártsuk az olvasztott csokoládéba. Segítségképpen használjunk hurkapálcát: a golyókat szúrjuk rá és úgy könnyebb lesz a csokoládéba mártani. Hagyjuk őket teljesen megdermedni. Ha szorít az idő, tegyük egyből a hűtőszekrénybe a zserbógolyókat, ott hamarabb összeállnak.

Megjegyzések

Nem kell a fekete csokoládéhoz ragaszkodni. Nagyon jól néznek ki és a baracklekvárhoz is illenek ízben a fehér csokoládé bevonattal készült zserbógolyók. Darált dióba is márthatjuk a csokimázas golyókat, de akár tortadekorral is megszórhatjuk.
Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

30 ezer forintos utalványt kap minden nyugdíjas

30 ezer forintos nyugdíjas utalvány minden nyugdíjasnak, íme a fontos tudnivalók.

Ellepték a lakásodat a szárnyas hangyák? Így űzd el a betolakodókat

Utána jártunk, hogyan küzdheted le őket természetesen vagy vegyszeresen, hogyan előzheted meg a jövőbeli inváziót.

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.