Dübörög a gombaszezon: ezeket bátran gyűjtheted

Az igazi gombaszezon nyár végén és ősszel van, de gyakorlatilag bármelyik évszakban találhatunk ízletes, gyűjteni való példányt. Mit keressünk most? Mutatjuk a leggyakoribb ehető gombákat, amelyekkel szeptemberben találkozhatnak a természetjárók.

Mintegy 3000 nagygomba él Magyarországon, de nem kell ismernünk valamennyit. Elegendő, ha be tudjuk azonosítani az ehető és mérgező fajokat – egyikből sincs olyan nagyon rengeteg. A gombászás jó program, viszont egyáltalán nem veszélytelen. Megvannak a maga szabályai, amiket saját érdekünkben (és persze másokéban is) be kell tartanunk.

A gombagyűjtés szabályai

  • Mindig kosarat, és sohasem nylonzacskót használunk. A gombák termőtestei a műanyagzacskóban befüllednek, ezáltal könnyen romlanak, továbbá összetörhetnek, és felismerhetetlenné válhatnak.
  • Csak olyan gombát gyűjtsünk, amelyeket már ismerünk. A mérgező vagy étkezésre alkalmatlan gombákat hagyjuk békén.
  • Gyűjtsünk szakszerűen: a gomba termőtestét gondosan válasszuk el a talajtól (vagy más aljzattól), csavarjuk ki a tönkjét, egyidejűleg fedjük be a keletkezett mélyedést avarral, hogy a szabaddá vált egészséges micéliumok ki ne száradjanak.
  • A begyűjtött gombákat legcélszerűbb már az erdőben a rátapadó talajtól, levelektől stb. megtisztítani. Arra vigyázzunk, hogy különleges ismertetőjegyeiket (pl.tönk töve, bocskora, burokmaradványa) ne távolítsuk el.
  • Csakis ép gombát szedjünk, az öreg, kukacos, rágott, penészes példányok maradjanak csak az erődben.
  • Az ismeretlen gombákat határozásra csupán 2-3 példányban gyűjtsük.
  • A gombák is, más élőlényekhez hasonlóan veszélyeztetettek és bizonyos védelmet érdemelnek. Ezért ajánlatos csak a leggyakoribb ehető fajokat gyűjteni.
  • Aki nem vizsgázott gombaszakértő, az soha ne készítsen el úgy gombás ételt, hogy előtte a gombákat nem ellenőriztette.
  • A galambgombákon, vargányákon, az ízletes rizikén és a nagy őzlábgombán kívül (természetesen csak ha ezeket is nagyon jól ismerjük), sohase ízlelgessünk, kóstolgassunk nyersen gombát! Csupán egyetlen kóstolási próba is súlyos mérgezéshez, a gyilkos galócánál halálhoz vezethet.

Kis segítség, a gombavizsgáló szakellenőrök elérhetőségei és országos térképe itt:

És akkor jöjjenek a gombák!

Leggyakoribb ehető gombák ősszel

A gombák leírása és a képek a Miskolci Gombász Egyesülettől származnak. Rengeteg hasznos információt olvashatunk a weboldalukon, többek között azt is, hogy melyik hónapban milyen gombát gyűjthetünk. Ajánljuk még a Magyar Gomba barátok Facebook-csoportot, illetve a Magyar Mikológiai Társaság oldalát.

Ehető gombák képekkel

Fehér tarlógomba – Leucoagaricus leucothites

Kalap: 5-10 (15) cm átmérőjű, kezdetben selymes, nemezes közepű, félgömbölyű, a hófehér csiperkékre emlékeztet. Gyorsan kiterül, ekkor már teljesen sima, legfeljebb közepe szürkés, vagy enyhén krémszínű. Erős napon vagy gyors időjárás változás során pikkelyesen, táblásan felrepedezhet.

Lemezek: sűrű, hófehér lemezeikkel különböznek a csiperkéktől, mert még az öreg példányok lemezei sem sötétülnek, mint a csiperkéké, legfeljebb halvány krémszínűek vagy szürkés fakórózsaszínűek lesznek.

Tönk: 5-12 cm hosszú, 0,6-1,5 cm vastag, fehér, lefelé vastagszik, alja szinte gumós lehet, belül üreges. Vékony gallérja könnyen letörik, múlékony.

Hús: hófehér, színét nem változtatja, kellemes enyhe illata van, fiatalon ízletes, ehető.

Étkezési érték: ehető. (!!!)

Előfordulás: májustól novemberig terem, réteken, legelőkön éppoly gyakori, mint a parkok, kertek művelt pázsitjában. Ősz végén a learatott gabonaföldeken is láthatjuk.

Megjegyzés: minden gyűjtött példányt ellenőriztessük gombaszakértővel, mielőtt elkészítenénk, mert könnyen összetéveszthető a halálosan mérgező fehér galócával, különösen akkor, ha a galóca bocskora begyűjtéskor a talajban marad.

Fehér tarlógomba
Fotó: Szűcs Béla/Bükk, Csanyik

Ízletes rizike – Lactarius deliciosus

Kalap: 4-8(11) cm, domborúból kiterülő, de széle fiatalon is enyhén bemélyedő, széle sokáig begöngyölt, majd aláhajló. Felszíne síkos, sima, színe lazacszín és narancsbarnás, sokszor körkörös zónákkal a kalap szélén. A kalap közepe sötétebb, apró foltokkal, lehet rajta kisebb-nagyobb mértékű zöldes vagy zöldesszürkés elszíneződés, főleg a sértett helyeken.

Lemezek: sűrűk, lefutók, lazacszínűek, élük világosabb, lehet zöldes vagy zöldesszürke elszíneződés a sértett helyeken.

Tönk: 3-6 cm hosszú, 1,5-2,5(3) cm vastag, hengeres, sima, lazacszínű, a felszínén sok különböző méretű, sötétebb gödörkével, lehet rajta zöldes elszíneződés, üreges.

Hús: kemény, fehéres, de a lemezek fölött és a tönk felszíne felé narancsszínű, lassan barnás-narancsra változik, majd több óra után szürkészöldre. Tej narancsvörös, íze kellemes, édeskés.

Termőhely és idő: kéttűs fenyők alatt fenyvesekben és elegyes erdőkben, augusztustól novemberig terem.

Étkezési érték: ehető, ízletes csemegegomba, a rizikék legízletesebb faja.

Megjegyzés: összetéveszthető a rizikék csoportjának (Dapetes) többi tagjával, melyek mindegyike hasonló színű, a tejük is.

Elkülönítő bélyegei:

  • gödörkés tönk
  • narancsvörös, nem változó tej
  • kéttűs fenyőkhöz való kötöttség
Ízletes rizike
Fotó: Soltész Róbert/Károlyfalva

Ízletes tőkegomba – Kuehneromyces mutabilis

Kalap: 2-8 cm átmérőjű, domború, később kiterül, kissé púpos, nedvesen sárgásbarna, fahéjbarna, közepe világosabb sárgás, okkeres színű, szárazon mézsárgára fakul, felülete lecsupaszodó.

Lemezek: a tönkhöz nőttek, néha kissé lefutók, sűrűn állók, keskenyek, fiatalon okkersárgák, világosbarnák, később rozsdabarna színűek.

Tönk: 4-10 cm hosszú, 0,3-0,8 cm vastag, hengeres, görbe, idősebb korban üreges, sárgásbarna színű, hártyaszerű, múlékony barnás színű gallérja felett csupasz, alatta finom, elálló, barnás színű pikkelyekkel díszített.

Hús: a kalapban vékony, puha, törékeny, a tönkben keményebb, rostos-szálas, sötétebb színű, fűszeres illatú, jóízű.

Előfordulás: áprilistól októberig, főleg lombos fák tuskóin sokszor nagy csokrokban növő, nem ritka faj.

Étkezési érték: ehető.

Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező fenyves sisakgombával (Galerina marginata)

Ízletes tőkegomba
Fotó: Szűcs Béla/Bükk, Garadna

Ízletes vargánya – Boletus edulis

Kalap: 5-25 (40) cm átmérőjű, kezdetben gömb alakú, majd kiterül, világos sötétbarna, gyakran foltos, felülete sima vagy kissé ráncos, nedvesen és öreg állapotban tapadós, ragadós.

Csöves rész: fiatalon szűk pórusú, a kalap húsáról könnyen lefejthető, eleinte fehér, majd zöldessárga, végül olívzöldes.

Tönk: 3-30 cm hosszú, 2,5-6 cm vastag, változatos alakú, a hengerestől a hasas formáig, fehéres, világosbarna, a tönk felső részén fehéres színű, hálózatos erezet látható.

Hús: vastag, eleinte kemény, idővel megpuhul, fehér, nem színeződő, a kalapbőr alatt rózsás-, húsbarna lehet, kellemes illatú, dióízű.

Előfordulás: júniustól októberig, csak savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.

Étkezési érték: ehető. Jól szárítható.

Megjegyzés: hasonlít hozzá a mérgező farkastinóru, kesernyés tinóru, a nem ehető epeízű tinóru és az ehető barna tinóru.

Ízletes vargánya
Fotó: Tölgyesi Tamás/Miskolc-Pereces

Mezei szegfűgomba – Marasmius oreades

Kalap: 2-5 cm, félgömb vagy kúp alakúból kiterülő, középen púpos; széle bordázott; felszíne sima, bőrszerű; színe nedvesen narancsokker, szárazon bőrszínű, higrofán.

Lemezek: ritkák, felkanyarodók, világos kalapszínűek, sok féllemezzel.

Tönk: 4-8 (10) x max 0,5 cm, hengeres, karcsú, erősen szíjas, felül kalapszínű, lefelé sötétedik, bázisa fehéresen molyhos.

Hús: fehéres, vékony, szíjas, jellegzetesen, erősen aromás szagú és ízű.

Termőhely és idő: mindenféle gyepen, réten, kertben májustól októberig, az alföldtől a hegyvidékig, helyenként seregesen.

Étkezési érték: ízletes csemegegomba.

Megjegyzés: Összetéveszthető más, erdőben élő szegfűgomba fajokkal.

Elkülönítő bélyegei:

  • szíjas tönk
  • termőhely
  • ritka lemezek sok féllemezzel.
Mezei szegfűgomba
Fotó: Kaposvári László/Miskolc, Avasi Arborétum

Nagy őzlábgomba – Macrolepiota procera

Kalap: 10-30 cm széles, halványbarnás, felülete pikkelyekkel borított..

Lemezek: fehérek, idősödve krémszínűek, szélesek, sűrűk, a tönk előtt gyűrűbe összenőttek.

Tönk: kígyóbőrszerűen mintázott, alja gumós, gyűrűszerű gallérja vastag, kettős szélű.

Hús: a kalapban vattaszerű, mogyoróillatú és -ízű.

Termőhely és idő: V-XI; erdőszélen, tisztásokon, mezőkön, hazánkban gyakori.

Étkezési érték: ehető, kiváló ízű gomba, legjobb rántva. A rostos, kemény tönköt ne használjuk fel. A kiterült kalapokat lehetőleg még a szedés napján készítsük el, mert tárolva gyorsan romlanak. (!!!)

Hasonló fajok: piruló őzlábgombakarcsú őzlábgombatüskés őzlábgomba.

Megjegyzés: a zárt kalapú, fiatal példányok jellegzetesen dobverő formájúak, kiterülve esernyőre hasonlítanak.

Nagy őzlábgomba
Fotó: Lezsák Mónika/Bükk, Csanyik, Erdei iskola

Sárga rókagomba – Cantharellus cibarius

Kalap: 3-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, végül tölcséressé válik. Széle kezdetben begöngyölt, később hullámos lesz, felülete gyakran kissé egyenetlen. Élénksárga, világossárga, idősebb korban kifakulhat.

Termőréteg: mélyen a tönkre lefutó, eres, ráncos vagy lemezszerűen erezett, sokszor villásan elágazó.

A kalaphoz hasonló színű.

Tönk: 3-8 cm hosszú, 0,8-1,5 cm vastag, tömör, lefelé elkeskenyedő, a kalapnál kissé világosabb színű.

Hús: vastag, tömör, fehéres, a kalapbőr alatt világossárga, jellegzetesen gyümölcsillatú, nyersen kissé csípős utóízű.

Előfordulás: júniustól novemberig, főleg savanyú talajú lomb- és fenyőerdőben növő, gyakori faj.

Étkezési érték: kiváló, ehető gomba.

Megjegyzés: az ehető halvány rókagombávala mérgező világító tölcsérgombávalmérges pókhálósgombával, a nem ehető rozsdasárga tőkegombával és az ehető sárga gerebennel téveszthető össze.

Sárga rókagomba
Fotó: Dr. Jenei Csaba/Erdély

Téli fülőke – Flammulina velutipes

Kalap: 2-10 cm átmérőjű, fiatalon domború, majd ellaposodik, idősen széle gyakran hullámos. Élénksárga, okkersárga, közepe gyakran sötétebb, rozsdabarnás színű. Felülete ragadós, csupasz.

Lemezek: a tönkhöz nőttek, szélesek, krémszínűek, halványsárgák.

Tönk: 3-10 cm hosszú, 3-0,5 cm vastag, lefelé elvékonyodó, kissé gyökerező, csoportos, csövesedő, felül sárgás, lefelé barnás, a tövénél feketésbarnás, felülete bársonyos.

Hús: a kalapban vékony, rugalmas, a tönkben rostos, szívós, fehér vagy halványsárgás, szaga heringre, halra emlékeztet, mely főzés hatására eltűnik.

Előfordulás: szeptembertől áprilisig, erdőkben és kertekben, különböző lombos fák törzsén, tövén, ágain, korhadó fatuskón növő, gyakori faj.

Étkezési érték: jóízű, ehető gomba, de csak a kalapja.

Megjegyzés: összetéveszthető a mérgező sárga kénvirággombával. A Távol-Keleten rákellenes hatása miatt termesztik. Fehér színű változata is létezik.

Téli fülőke
Fotó: Magyar Józsefné/Bükk, Hollóstető

Varashátú galambgomba – Russula virescens

Kalap: 5-15cm, szögletes alakúból domborún át kiterülő, közepe mindig bemélyedő; széle aláhajló, bordázott; felszíne száraz, hamar apró részekre repedező először a szélén; színe először fehéressárga, de hamar zöld, olívzöld, smaragdzöld, kékeszöld, általában a közepe feketés.

Lemezek: krémszínűek, sűrűk, törékenyek, tönkhöz nőttek, féllemez alig van, öregen okkeresen foltosodnak.

Tönk: 3-7 x max. 4 cm, vaskos, hengeres vagy hasas, üregesedő, fehér, hosszant ráncolt, öregen barnásan foltosodik.

Hús: fehér, kemény, öregen puhul, elvágva okkeresen foltosodhat, kellemes diószerű ízű és szagú.

Termőhely és idő: lomberdőkben, júniustól szeptemberig, elterjedt, helyenként gyakori.

Étkezési érték: ehető, ízletes.

Megjegyzések: A Russula cutefracta fajjal téveszthető össze, mely csak a szélén repedezik és mindig van barna szín a kalapján.

Elkülönítő bélyegei:

  • sűrű, foltosodó lemezek
  • nem csípős, dióízű hús
  • zöld szín a kalapon
  • lombos élőhely
  • jellegzetesen berepedező kalap.
Varashátú galambgomba
Fotó: Hodobay Mária/Cserehát

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Mit jelent a félpanziós ellátás? 5 turisztikai kifejezés, amit érdemes ismerni

Alapvető fogalmat járunk körül, hogy legközelebb már könnyebben menjen a foglalás.

Meddig érvényes egy beutaló? Van egy fontos dolog, amit kevesen ismernek

Az is fontos, hogy meddig érvényes egy beutaló, de azért nem kell kétségbeesni, ha lejárna, csak az alábbi dolgot tartsuk szem előtt.

El sem hiszed, mi mindenre jó a zöld dió tinktúra: béltisztító hatása elképesztő

Mi csuda a zöld dió tintúra? S mire jó? Lássuk meg jótékony hatásait, majd készítsük el otthon együtt.

Alighanem az ország legolcsóbb húsboltját találtuk meg: 5 évvel ezelőtti árakon vásárolhatunk

Te sem tudod melyik üzletben vagy hentesnél szerezhető be igazán olcsó hús? Ebben.

Érdemes-e vakon követni a skandináv modellt? Meglepő dolgokat mondott egy szakértő

Sokan követnék a dán nevelési módszert, de egy szakértő most árnyalta a képet. Vajon tényleg boldogabbak a skandináv gyerekek?