A szolgáltatók azt javasolják, hogy a telefonszámláinkat mindig a számlán feltüntetett beérkezési határidőig fizessük be, így kerülhetjük el a felszólítási, behajtási folyamatot. Igen ám, de mi történik akkor, ha a megjelölt határidőig nem tudjuk ezt rendezni? Hogyan állnak a nagyobb szolgáltatók a tartozáshoz? Kérhetünk fizetési haladékot? Utánajártunk.

Mindannyian ismerjük azt az érzést, amikor a számlák elöntenek minket, és nem tudjuk melyiket is fizessük. Bízunk abban, hogy idővel talán meg tudjuk oldani. No, de mit is csináljunk? Ezt vesszük most végig.

Nem tudom fizetni a telefonszámlám, mit tegyek?

A mobiltelefon előfizetés a hétköznapjaink szerves részét képezi, azonban érdemes átgondolni, hogy valóban kihasználjuk-e meglévő csomagunkat. Pláne, ha most úgy tűnik, hogy a közeljövőben nem fogjuk tudni kifizetni az eddigi összeget. Első lépésként a szolgáltatóval kell felvennünk a kapcsolatot. De mit mondjunk? Röviden, az igazat. Azt, hogy a szolgáltatás díja már nem fér bele a továbbiakban. Kérdezzünk rá, elérhető-e kedvezőbb ajánlat, esetleg válthatunk-e kisebb előfizetésre. Nagyon fontos, hogy ebbe csak akkor menjünk bele, ha tényleg vállalni tudjuk a feltételeket.

Mit kell tennünk, ha tartozásunk van?

A legrosszabb, amit tehetünk, ha nem válaszolunk a szolgáltató megkereséseire, hagyjuk gyűlni a fizetési felszólításokat. Célszerű már akkor segítséget kérni az ügyfélszolgálattól, amikor látjuk, hogy gondot okoz a számla befizetése. Ha ezt nem tettük meg, akkor sincs minden veszve. A nagyobb szolgáltatók az alábbiak szerint kezelik a tartozásokat:

Ha a Telekomnál vagyunk…

A számlarendezéshez nemcsak a befizetett összeg beérkezése, hanem a beérkezett összeg könyvelése is szükséges, éppen ezért azt javasolják, hogy a lehető leggyorsabb befizetési módot választjuk. Ez történhet alkalmazáson, illetve az online ügyfélszolgálaton keresztül. Banki utalással is kiegyenlíthetjük a számlát, csak arra kell figyelnünk, hogy a közleménybe beírjuk a számla számát.

Ha a tartozás rendezése elmarad, és erre a kiküldött SMS-t követően sem kerül sor, a kimenő, valamint roaming hívásaink, forgalmunk tiltásra kerül. A korlátozást csak akkor oldják fel, ha igazoltuk a tartozás befizetését vagy már lekönyvelték azt a szolgáltatónál. A visszakapcsolás az igazolás, vagy könyvelés után legkésőbb 72 órán belül automatikusan fog teljesülni, a szolgáltatások ismét elérhetőek lesznek.

Amennyiben a tartozást ezek után sem fizetjük be, és már a bejövő és kimenő hívásokat is szüneteltették, a szolgáltatást akkor állítják vissza, ha az elmaradás, továbbá a fennmaradt egyenleg (beleértve a még le nem járt határidejű havi számlát is) kiegyenlítését igazoltuk vagy már lekönyvelték azokat.

A visszakapcsolást külön, egyénileg kell igényelni, elfogadva annak díját is, amit a soron következő havi számlában fogunk viszontlátni.

Ha gondunk van a számla befizetésével, kérhetünk fizetési könnyítést (haladékot, részletfizetést). A kérést a leggyorsabban telefonon, a 1414-es telefonszámon jelezhetjük. A fizetési könnyítés engedélyezésének egyszeri díja – pozitív elbírálás esetén – megállapodásban érintett összeg 1%-a, minimum bruttó 5.000 forint.

Ha a Yettelnél nem tudjuk fizetni a telefonszámlát…

A számla kiállítása után 15 napunk van a számla befizetésére, mely időszak alatt a szolgáltató nem terhel késedelmi kamatot. Ha nem fizettük határidőig, akkor felszólítanak a számla rendezésére, illetve SMS-ben azt is elküldik, hogy mikor mi a következménye annak, ha nem egyenlítjük ki a számlát. A tényleges befizetésig késedelmi kamatot terhelnek.

Fizetési haladékot a Yettelnél is kérhetünk, 6 havonta egyszer, bizonyos feltételek teljesülése esetén:

  • A számlán szereplő fizetési határidőtől a tényleges befizetésig késedelmi kamatot számítanak fel, ennek mértékét az ÁSZF tartalmazza.
  • Fizetési haladékra további haladékot, illetve részletfizetést nem adnak.

Ha a haladék ideje alatt sem rendezzük a tartozást, akkor a szolgáltatást korlátozzák: belföldön csak hanghívást, SMS-t és MMS-t tudunk fogadni, illetve a Yettel telefonos ügyfélszolgálatát (a 1220-on) és a segélyhívó számokat érhetjük el, külföldön pedig kezdeményezhető hívás.

Fizetési haladékot a telefonos ügyfélszolgálaton lehet kérni.

Ha a Vodafone-nak tartozunk…

A számla lejárta után és a korlátozás előtt a szolgáltató többször emlékeztet a lejárt számláról: az első fizetési felszólítás díjmentes, a második fizetési felszólítás díja 600 forint. Ez az összeg a második felszólítás kiküldésének időpontjában terhelődik. Számlatartozás esetén korlátozhatják szolgáltatást a fizetési határidőtől számított 15 nap után. Korlátozás után e-mailben és postai úton is értesítenek a felmondásról, ha nem egyenlítjük ki a tartozást.

Ha biztosak vagyunk benne, hogy nem tudjuk rendezni a tartozást a korlátozás előtt, kérhetünk haladékot. Ezt akár chaten is megtehetjük, mobil szolgáltatások esetében munkanapokon 11:00-16:45 között érhető el (vezetékes szolgáltatásokkal kapcsolatban 8:30-16:30 között írhatunk). Ha a mobil szolgáltatást korlátozzák, csak segélyhívást indíthatunk, és az adatforgalom is a minimálisra csökken, bejövő hívásokat viszont fogadhatunk.

Jó tudni: a telekommunikációs (pl. mobil, tévé, internet) díjtartozások a hírközlési törvény szerint 1 év alatt évülnek el.

További részletek a Telekom, a Yettel és a Vodafone oldalán.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Fukar celebek: nem hinnéd, de fogukhoz verik a garast

Könnyű és szinte adja magát, hogy a hírességekről azt feltételezzük mindannyian pazar, luxus és kényeztető életmódot élnek, ahol a pénz nem számít. Gyakran igaz...

Tanórán kívüli tevékenységek 

Gyermekednek van valamilyen speciális érdeklődési köre, amivel szívesen foglalkozna az iskolán kívül is? Vannak olyan tanórán kívüli tevékenységek, amelyek az iskolában nem érhetőek el,...

Mit csináljatok a gyerekkel az őszi szünetben? 5 pénztárcabarát program 

Az őszi szünet 2023 október 27-től november 6-ig tart. Változékony és hűvös időt jósolnak a szünetre, de mi most olyan kinti és benti programokat...