A Magyar Államkincstár a családi pótlékot 2024-ben is a hónap első munkanapjain utalja. Idén április 1-jére esik húsvéthétfő, ami munkaszüneti nap, így egészen biztos, hogy a családi pótlék húsvét után fog csak megérkezni. De mikor? Az Államkincstár frissítette a hivatalos naptárt, amiben az is szerepel, mely napon utalják a családtámogatási ellátásokat (pl. a családi pótlékot) áprilisban.

Az állam havi rendszerességgel hozzájárul a gyermek nevelésével, iskoláztatásával járó költségekhez. Ez a családi pótlék, amire mindenki jogosult, aki gyermeket nevel. Az egyetlen feltétel, hogy a gyermek a szülővel (nevelővel) együtt, közös háztartásban éljen. Amíg a gyerek bölcsődébe, illetve óvodába jár, addig az állam nevelési támogatásként folyósítja a családtámogatást, viszont amint a gyermek tanköteles lesz, már iskoláztatási támogatásként. (A családi pótlék ezt a két ellátást foglalja magába.)

Mikor jön a családi pótlék áprilisban?

Az ellátást mindig utólag folyósítják, azaz áprilisban a márciusi családi pótlék fog megjönni. Az Államkincstár naptára szerint ekkor érkezik:

IdőszakBanki jóváírás
2024. március2024. április 3.

Azaz,

a családi pótlékot várhatóan 2024. április 3-án, szerdán írják jóvá a bankszámlákon.

A postai kifizetés ennél később érkezik. Akik így kérték az ellátást, azoknak várhatóan 2-4 munkanap múlva kézbesíti a postás.

Mennyi az összege 2024-ben?

Az ellátást több mint 10 éve nem emelték, még annak ellenére sem, hogy elmúlt 2 évben milyen iszonyatosan megdrágult az élet. A családi pótlék összege függ a gyermekek számától és attól, hogy családban vagy egyedülállóként nevelik-e. Emelt családi pótlékot kap az, aki fogyatékos gyermeket nevel.

A családi pótlék havi összege

  • egy gyermekes család esetén 12.200 Ft
  • egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13.700 Ft
  • két gyermekes család esetén (gyermekenként) 13.300 Ft
  • két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 14.800 Ft
  • három vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként) 16.000 Ft
  • három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 17.000 Ft
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén 23.300 Ft
  • tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén 25.900 Ft
  • tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén 20.300 Ft
  • gyermekotthonban, valamint szociális intézményben élő, nevelőszülőnél elhelyezett gyermek esetén, valamint a saját jogon ellátásban részesülő személy esetén 14.800 Ft.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...