Ma Magyarországon több, mint félmillió gyermek él egyszülős családban. Az egyedülálló szülők száma megközelítőleg 350.000. A szegénységi kockázat ugyanakkora az egyszülős családok esetében, mint a sokgyermekes családoknál. Az anyagi terhek mellett minden felmerülő problémával egyedül kell megbirkóznia a szülőnek, legyen az a gyermek viselkedésében felmerülő változás, a gyermek szocializációs vagy akár tanulásbeli nehézségei.

Szerencsére számos alapítvány és állami intézmény foglalkozik az egyszülős családok anyagi és mentálhigiénés támogatásával. Léteznek alapítványok kifejezetten krízishelyzetek kezelésére, például a lakhatás elvesztése esetén, de ingyenes fejlesztő és tanulást segítő programokat is biztosítanak a gyermekek számára.

Milyen ellátások vehetők igénybe egyedülálló szülőként?

Magasabb összegű családi pótlék. Havi rendszerességű családtámogatási juttatás, ami minden, a feltételeknek megfelelő magyar család részére alanyi jogon jár. Összegét befolyásolja a gyerekek száma, hogy hátrányos helyzetű-e a család, de nem függ a szülő fizetésétől. Egyedülálló szülő esetén magasabb összegű családi pótlék jár.

A családi adókedvezmény, a CSED (csecsemőgondozási díj), a gyermekgondozási díj (GYED, GYED extra, diplomás GYED), gyermekgondozást segítő ellátás (GYES) és a gyermeknevelési támogatás (GYET) az egyedülálló szülők esetében is igénybe vehető.

Rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény. Amennyiben megfelelünk a jogszabályban foglaltaknak, jogosultak lehetünk a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény igénybe vételére. Hogy milyen kedvezményekkel jár milyen feltételek mellett, arról itt írtunk bővebben.

Eseti segélyek és támogatások. Kerületenként és településenként változó, hogy az önkormányzat milyen egyéb támogatásokat tart fenn az egyszülős családok számára, illetve milyen eseti segélyeket nyújt krízishelyzet esetén. Ez lehet egyszeri pénzbeni támogatás, tankönyv támogatás vagy élelmiszercsomag is.

Rezsitámogatás. A lakhatási problémák esetén igénybe vehető támogatásokkal kapcsolatban korábban írtunk részletesen, sorra véve a különféle segítségeket, amelyek rezsitámogatás címén vehetők igénybe.

Egyéb, lakhatással kapcsolatos támogatások közé tartozik még a kedvezményes áfa-és áfa visszatérítés, a CSOK és az illetékmentesség.

Kifejezetten az anyáknak járó támogatások az anyasági támogatás, amely egy alkalommal, szülés után vehető igénybe. Emellett külön kedvezmények járnak a diákhiteles édesanyáknak, amelyek egyrészt a törlesztés szüneteltetésével kapcsolatos, másrészt a gyermekek számtól függően az egész tartozás is elengedésre kerülhet.

Célzott támogatás, teljes körű segítségnyújtás. Minden településen és városban működik Család és Gyermekjóléti Szolgálat, amely ingyenes segítséget nyújt a családoknak, akár ruha vagy étel adományról, pénzbeli támogatásról vagy neveléssel kapcsolatos problémákról van szó. 

Igényelhető az önkormányzatoknál beiskolázási, vagy más néven iskolakezdési támogatás. Ez egyszeri támogatás az iskolakezdése előtt, melynek feltételei, összege önkormányzatonként eltér. 

Egyszülős Kártya: Ez a kártya az Egyszülős Központ ingyenes és kedvezményes egyszülős szolgáltatásainak igénybevételéhez szükséges, emellett számos kedvezményt biztosít különböző kulturális intézményekben, de vásárlási kedvezményekre is használható. 

Egyéb támogatások. Az egyedülálló szülők gyermekei előnyt élveznek a bölcsődei felvételnél, több táppénzes napot vehetnek igénybe, illetve amennyiben az egyik szülő halála miatt válik a család csonkává, a gyermeket árvaellátás illeti meg.

A fenti támogatásokról készült részletes összeállításunk minden egyéb fontos tudnivalóval itt érhető el.

Kihez forduljak? Hogyan lehet megtalálni a megfelelő segítséget?

Segítő szolgáltatásunkkal könnyen és gyorsan megtalálható az összes olyan szervezet vagy intézmény, amely az egyedülálló szülők számára kínál segítséget Budapesten, az alábbi témákban:

 • segítő beszélgetés és teljes körű tanácsadás a hozott problémák alapján
 • lakhatási krízis
 • igénybe vehető pénzbeli támogatások
 • élelmiszer segély
 • pszichológiai tanácsadás
 • jogi tanácsadás
 • fejlesztő foglalkozások

Ehhez nincs más dolgunk, mint:

 1. Nyissuk meg a Kihez forduljak? szolgáltatás keresőt
 2. Írjuk be a településhez például azt, hogy ‘Budapest’
 3. A szűrőknél válasszuk ki, hogy milyen típusú problémára keresünk segítséget, jelen esetben: ‘élelem’,’lakhatás’, ‘pénz’ és ‘szolgáltatások’
 4. A Kinek? opciónál válasszuk ki a “család” címszót, alatta azt, hogy “gyermekek”
 5. A legalsó fülnél pedig azt lehet bejelölni, hogy országosan vagy az adott megyében elérhető segítséget keresünk, pipáljuk be, hogy ‘helyi’ és ‘megyei’

Ha ezen végigmentünk, akkor láthatjuk azokat a budapesti szervezeteket, amelyek a fenti témakörök valamelyikében nyújtanak hathatós segítséget.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...