A szabályok szerint az értettségi után nem jár az ellátás, de a család ettől még jogosult lehet magasabb összegre. Két hónapra visszamenőleg is igényelhető, a szükséges nyomtatvány pedig már szeptemberben beszerezhető. Aki hónap végéig lép, az júliusig visszamenőleg megkaphatja a pénzt.

A jogszabály szerint a családi pótlék a tankötelezettség teljes időtartamára jár, illetve amíg a gyermek közoktatási intézményben tanul, de legfeljebb annak a tanévnek végéig, amikor betölti a 20. életévét. (Sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23. évét.) Ha a gyerek leérettségizett, akkor az ellátás utolsó folyósítása június.

Jár-e családi pótlék egyetemista gyermek után?

Bár családi pótlék nem jár egyetemista után, de a felsőoktatási intézményben továbbtanuló fiatal beleszámít az eltartottak számába. Ez azt jelenti, hogy ha van kisebb testvér, aki után még jár családi pótlék, kérvényezheti a szülő, hogy vegyék figyelembe a számításkor az egyetemista vagy főiskolás diákot is.

Hogyan kapható meg az emelt összeg?

A kiszámítás nem automatikus, a szülőnek kell kérelmeznie a megállapítását. Ezt a tanév megkezdése után, az érvényes hallgatói jogviszony igazolásával lehet kérni. Az ellátás két hónapra visszamenőleg is jár, ezért érdemes még most, szeptemberben nekilátni az ügyintézésnek. Ha valaki még most benyújtja a kérvényt az igazolással, és azt jelöli be, hogy júliustól kéri a beszámítást, akkor visszamenőleg meg is kapja. Ha azonban csak októberben kérelmezi, akkor csak augusztustól jár a testvérek után a magasabb összeg.

Vegyünk egy kétgyermekes családot. Ha a nagyobbik már leérettségizett és egyetemen vagy főiskolán tanul tovább, akkor nem az egy gyerek után járó után járó 12200 forint családi pótlékot, hanem a kétgyermekesek után gyerekenként járó 13300 forintot kaphatja meg a szülő.

Családi adókedvezmény is járhat?

A családi adókedvezményt addig vehető igénybe a gyerek után, amíg jár utána családi pótlék. Ha OKJ-s képzésen vesz részt, és még kaphat a szülő családi pótlékot, akkor a családi adókedvezménybe is ugyanúgy veszik számba, mint korábban. Ha viszont elmúlt 20 éves az OKJ-s képzésen résztvevő, vagy egyetemre, főiskolára megy tovább, akkor júliustól már nem jár utána a családi adókedvezmény sem. Az eltartottak számába viszont ugyanúgy beleszámít, így a magasabb összegű kedvezményt lehet a fiatalabb testvérre igénybe venni.

A szülőnek kell szólnia

A munkáltatónak is jelezni kell, ha megváltozik a családi adókedvezmény igénybevétele. A dolgozóknak az év elején kell nyilatkozniuk a családi adókedvezményről. Arról is szólni kell, ha a továbbtanulás miatt az eltartottak számába mégis beleszámít a gyerek. Ezt a beiratkozás után tehetjük meg. Ha nem jelezzük, és jogosulatlanul vesszük igénybe az adókedvezményt, akkor utólag vissza kell majd fizetnünk. Ha pedig kevesebbet veszünk igénybe, azt csak az adóbevallásnál korrigálhatjuk – írja az énpenzem.hu.

Az egyetemista vagy 20 évesnél idősebb OKJ-s képzésen résztvevő gyereket egyébként akkor is figyelembe lehet venni eltartottként a családi adókedvezmény számításakor, ha valaki a családi pótlék beszámításánál nem kérte, hogy számításba vegyék a gyermeket. Itt is szükséges viszont a tanulói vagy a hallgatói jogviszony igazolása.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Kinek jár ingyenes országbérlet? Tízezrek lehetnek jogosultak rá

2023. május 1-jétől vásárolható meg az új vármegye- és országbérlet. A bérletek a korábbiaknál is egyszerűbb megoldást kínálnak, hiszen a napi ingázáshoz és a...

Csillogó, hófehér házi készítésű karácsonyfadíszek fillérekből

Az alábbi karácsonyfadíszek azért csodálatosak, mert tényleg hófehérek lesznek, a száradási időt leszámítva egy óra sem kell az elkészítésükhöz és kisgyerekekkel együtt is nyugodtan...

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Itt a pontos dátum

Mikor érkezik a decemberi nyugdíj? Az utalás a szokásosnál egy héttel korábban jön, a postai kézbesítés a nyugdíjkifizetési naptár szerint történik. Az mindenképpen jó...