Hagyományosan vízkereszt napján, január 6-án kell leszedni az ünnepi díszeket a fenyőről, de nem mindenki tartja a dátumot. A közterület-fenntartó vállalatok országszerte gondoskodnak a fák elszállításáról, csak megfelelő helyre és módon kell kirakni – hová és hogy? Mondjuk.

Egyszerű és teljesen logikus a szabály: az ablakon kidobni, a patakba hajítani, két kocsi közé préselni nem szabad a levitézlett karácsonyfát, viszont a járdára, a kuka mellé simán kitehetjük, ha nem akadályozza a forgalmat. Budapesten az FKF mától, január 6-tól szállítja el a fenyőket, álljon itt a cég iránymutatása:

A lakosság a fák kihelyezésénél két lehetőség közül is választhat:

  • a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely bármelyikére elhelyezheti a kiszolgált karácsonyfát,
  • vagy a háztartási hulladékos kukák mellé teheti ki a hulladékgyűjtés napján.

Azt kérik a budapestiektől, hogy a fenti két megoldás egyikét válasszák, és semmiképpen se dobják el fájukat a közterületeken, mások biztonságát és a főváros tisztaságát veszélyeztetve ezzel, illetve a fák kihelyezésekor ügyeljenek arra, hogy azok ne akadályozzák a gyalogos-, bicikli- és gépjárműforgalmat.

Ne szúrjunk ki másokkal!

A díszeket, csillagszórókat, a talpat, és minden egyebet le kell szedni a fától, egyrészt a FKF munkatársainak védelme, a gépek biztonságos működése miatt, másrészt a környezetbarát hasznosítás érdekében.

A kiszolgált tűlevelűeket először aprítják, majd ezt követően a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiba kerülnek. A fenyőfa a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, melyből az elégetéssel több tízezer budapesti háztartás számára biztosítank fűtési hőt, és villamos áramot – tudtuk meg az FKF-től.

Ne szúrjunk ki magunkkal!

Drága mulatság lehet, ha nem az előírt módon szabadulsz meg a fenyődtől: köztisztasági szabálysértés címszó alatt 5-50 ezer forintos, feljelentés esetén pedig akár 300 ezer forintos bírsággal sújthatnak.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Tavasszal gyűjthető gyógynövények: áprilisban és májusban ezt a hatot keresd

A gyógynövényekkel sokféle (egyszerűbb) betegséget kezelhetünk, csillapíthatjuk a fájdalmat, nyugtathatjuk idegeket, ráadásul teljesen ingyen juthatunk hozzájuk. Hasznosak, könnyű beszerezni őket és a gyűjtögetés akár...

Mit tehetünk a darazsak ellen? 7 környezetbarát megoldás

Hamarabb jött a jó idő és sok helyen feltűntek már a darazsak. Bár hasznuk is van ezeknek az állatoknak, jó, ha felkészülünk. Mit tehetünk...