Friss kutatásunk szerint 10 emberből 7 kényszerül arra, hogy valamilyen mértékben, de visszafogja a kiadásait: a válaszadók 32%-a kisebb vagy átlagos korrekcióra, míg 44,3% erős, „húsbavágó” megszorításokra készül. Mire költünk kevesebbet, mi az, amiről lemondunk? Mutatjuk a felmérés eredményeit.

A Hóvége által készített kutatás adatfelvétele 2022 októberében, online kérdezéses módszerrel készült, 1000 fő megkérdezésével. A résztvevőket arról kérdeztük, szükségét érzik-e valamilyen mértékű korrekciónak költségeiket tekintve, illetve véleményük szerint mely termékekre, szolgáltatásokra jut majd kevesebb a közeljövőben.

Étel, ital, s mi jó falat: egyértelműen visszafogjuk a költéseinket

A válaszadók többsége, 64,4%-a gondolja úgy, hogy kevesebb fog jutni élelmiszerre, 32,9% szerint ugyanannyi, 2,1% szerint több (további 0,6% nem tudta/nem akarta megmondani). Az idősebbek és a nehéz anyagi helyzetben élők a legbiztosabbak abban, hogy kénytelenek lesznek spórolni az élelmen: az 50 év felettiek 70,1%-a, a nélkülözők 88,6%-a, a hónapról hónapra anyagi gondokkal küzdők 92%-a válaszolta ezt.

A kutatásban megkérdezettek 69%-a az üdítőkből, rostos levekből vesz kevesebbet. Ahogy az élelmiszernél, itt is az idősebbek, a nehéz anyagi körülmények között élők igyekeznek lefaragni a költéseikből (vagy egyáltalán nem venni a termékekből). Az alkoholos italokra csak a válaszadók 0,8%-a tervez többet áldozni, 19,9% nem változtat az eddigi vásárlási szokásain. A többség viszont, 69%, inkább spórolna a szeszes italokon.

Könnyebben lemondunk az éttermekről, kávézókról, sörözőkről: a válaszadók 79,9%-a a közeljövőben ritkábban fogja ezeket látogatni, jobban odafigyel majd a számlára. 17,6% szerint ugyanannyi jut ilyen jellegű a kiruccanásokra, mint eddig, és mindössze 1% mondja azt, hamarosan többet szánhat ezekre.

Az egészségügyi kiadásokkal is óvatosabbak leszünk

Bár ezen nem érdemes spórolni, úgy tűnik, lesznek olyanok, akik kénytelenek meglépni. Nagyjából fele-fele az arány: a kutatásban résztvevők 47,7%-a gondolja úgy, hogy kevesebbet költhet majd gyógyszerekre, táplálékkiegészítőkre, vitaminokra, míg 48,6% ezeken továbbra sem fog takarékoskodni.

Az egészségügyi kiadásoknál (pl. a szűrővizsgálatok, fogászat stb.) már tolódnak az arányok: a megkérdezettek 63,2%-a válaszolta azt, hogy várhatóan kevesebb jut majd erre, 33% szerint viszont nem lesz változás. Az eredmények alapján úgy tűnik, az emberek igyekeznek megtartani a legszükségesebbeket (így pl. a gyógyszereket), míg a nélkülözhető egészségügyi kiadásokról, szűrővizsgálatokról könnyebben lemondanak.

Az alapfokú végzettségűek 56,5% látja úgy, kevesebbet fordíthat gyógyszerekre, a középfokú képesítéssel rendelkezők 44,4%-a, a diplomásoknak pedig csak harmada (33%) mondja ezt. Az egészségügyi kiadásokra a nélkülözők 84,3%-a, a hónapról hónapra anyagi gondokkal küzdők 85,8%-a szerint jut kevesebb. Velük szemben a beosztással jól kijövők mintegy ötöde (21,5%) számít erre.

Üzemanyag, szabadidő, ruházkodás: megvágjuk, amit lehet

A válaszadók 55,3%-a úgy látja, a közeljövőben az eddigieknél kevesebb jut majd üzemanyagra. Ennél többen mondanak le teljesen vagy részben a dohányárukról (69,9%), de a legtöbbet az utazás, szabadidő rovására spórolnának. Ruházatra a megkérdezettek 67,2%-a szerint lesz majd kevesebb pénz, utazásra/nyaralásra 73,3%, sportolásra, egyéb hobbira 63%, szórakozási lehetőségekre (pl. mozi, színház, koncert) 73% áldoz az eddigieknél lényegesen kevesebbet.

Az egyik legkevésbé fontos kategória a résztvevők körében a lakberendezés, otthonápolás: 75,2%-uk biztos benne, hogy ilyesmire sokkal kevesebbet fog költeni. Ezzel szemben az interneten, mobil szolgáltatásokon inkább nem tervezünk takarékoskodni. A megkérdezettek 67,7%-a szerint ugyanannyi fog jutni, 31,1% szerint valamennyivel kevesebb, és csak 1,1% költene ezekre többet.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Olcsó receptek 2000 forint alatt: isteni és spórolós halászlé nem csak az ünnepekre

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...

Nem bejegyzett élettárs öröklése: 8 dolog, amit kevesen tudnak

Itthon csak a magyarok fele van tisztában azzal, hogy az élettársakra nem ugyanazok a jogi szabályok érvényesek, mint a házastársakra. Nincs ez másképp az...

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...