A nyaralás vagy egy év közbeni külföldi kiruccanás mindenki számára az egész év egyik legjobban várt időszaka lehet, ám egy utazás során mindig felmerülhetnek kellemetlenségek, amelyekre érdemes úti patikával és utasbiztosítással készülni, hiszen ezek a gondok gyorsan elronthatják a várva várt pihenést. Legyen szó lerobbant autóról, elveszett poggyászról vagy éppen olyan balesetről vagy betegségről, amely kórházi kezelést igényel, az ilyen események komoly anyagi és lelki terhet róhatnak a nyaralókra. Az utasbiztosítás kötése azonban olyan megoldást kínál, amellyel szinte fillérekért elkerülhetjük a százezres kiadásokat, és nyugodtan élvezhetjük az utazást.

Miért kössünk utasbiztosítást?

Az utasbiztosítás alapvetően a külföldi utazás alatt történő váratlan események anyagi terheinek enyhítésére szolgál. A biztosítás általában az út költségeihez képest rendkívül kedvező árú, csak a töredékét képezi annak. Az esetek többségében néhány ezer forintért megköthető. A biztosítóknál általában két-három fokozatú biztosítási csomag közül lehet választani, amelyek napidíjai között lehet, hogy csak pár száz forintos eltérés van. Ez a csekély összeg jelentős pénzügyi terhet vehet le a vállunkról, ha baleset vagy más probléma adódik az utazás során. Ráadásul az egész családra megköthető egyetlen biztosítási szerződés, ami tovább növeli a költséghatékonyságot.

Az utasbiztosítás megkötése ma már rendkívül egyszerű és gyors folyamat. Manapság már online is megtehetjük néhány kattintással akár pár órával az utazás megkezdése előtt. Az utasbiztosítás nemcsak anyagi biztonságot nyújt, hanem lelki nyugalmat is. Tudva, hogy bármilyen váratlan esemény esetén számíthatunk a biztosító segítségére, nyugodtabban és gondtalanabbul élvezhetjük a nyaralást. Ennek a biztonságérzetnek a megléte különösen fontos lehet, ha gyermekekkel utazunk, hiszen az ő egészségük és jólétük mindennél fontosabb. Most megmutatjuk, hogy mire is lehet jó az utasbiztosítás:

Balesetek és egészségügyi problémák

Egy külföldi utazás során előfordulhatnak balesetek vagy hirtelen egészségügyi problémák, amelyek sürgős orvosi ellátást igényelnek. Egzotikus nyaralási célpont esetén például gyakoriak az akut ételmérgezéses tünetek, hiszen a táj baktériumflórája eltérő az európaitól. Az utasbiztosítás a legtöbb esetben általában fedezi az orvosi ellátás, a kórházi kezelések és a gyógyszerek költségeit, így elkerülhetjük, hogy ezek az összegek nem várt és súlyos anyagi terhet jelentsenek számunkra. Ezen felül a biztosítás kiterjedhet a sürgősségi hazaszállításra is, ha a beteg állapota azt indokolja, és a biztosított ezt garantáló csomagot választott. Továbbá egyes csomagok esetében a hozzátartozónk is kiutazhat hozzánk, ha nagy baj történik velünk. Extrém sportok (sí, búvárkodás stb.) esetében általában változnak a szerződés feltételei, és nagyobb biztosítási összegre is számíthatunk.

Poggyászbiztosítás

Az önhibánkon kívül elveszett vagy megsérült poggyász komoly bosszúságot okozhat, főleg ha értékes tárgyak is voltak benne. Ennek ellenére nincs okunk aggodalomra, hiszen az utasbiztosításhoz általában tartozik poggyászbiztosítás is. Ezek általánosan azonban csak egy-két százezer forintig térítenek, és nem vonatkoznak nagyobb értéktárgyakra (telefon, tablet, laptop), műtárgyakra, szőrmékre stb. Pozitívumként említhető, hogy a biztosítók azonban gyakran azonnali készpénzes segítséget is nyújtanak, hogy az utazók az utazásuk során rögtön pótolhassák a legszükségesebb tárgyaikat.

Asszisztencia szolgáltatás (autómentés és -javítás)

Egyrészt ez jelenti azt, hogy telefonon kérhetünk segítséget a biztosítótól, hogy hová érdemes fordulni az adott problémával pl. hol van a legközelebbi kórház, ahol szakszerűen ellátnak stb. Másrészt az utasbiztosítás bizonyos típusai autóasszisztencia szolgáltatást nyújtanak, azaz fedezik az autómentés és a javítás költségeit, így nem kell aggódnunk a magas szervizdíjak miatt. Ez jellemzően a jármű életkorához kötött, pl. ha saját autóval utazunk, akkor ott általában 10-15 év a felső határ, amire a biztosítás még megköthető. Ezen felül, ha az autó nem javítható meg azonnal, a biztosító segíthet a továbbutazás megszervezésében is.

Jogi segítség

Sajnos előfordulhatnak olyan helyzetek is, amikor jogi segítségre van szükségünk külföldön, például egy közlekedési baleset miatt. Az utasbiztosítás jogi tanácsadást és szükség esetén jogi képviseletet is biztosíthat, amely nagy segítség lehet az ilyen helyzetekben.

De akkor mire jó az Uniós „TAJ” kártya?

Az Európai Egészségbiztosítási Kártya hasznos lehet, ha az EU-n belül utazunk, hiszen lehetővé teszi, hogy az állami egészségügyi szolgáltatásokat ugyanúgy vegyük igénybe, mint a helyi lakosok. A kártya ingyenesen kiváltható, azonban a rendszernek vannak hiányosságai. Például országonként jelentősen eltérő lehet az egészségügyi szolgáltatások elérhetősége (milyen szolgáltatásokat kínál az adott ország), valamint a minőségük is. Komolyabb baleset esetén számíthatunk arra, hogy a kártya nem lesz elég, és jelentős önrészt kell majd vállalnunk. Magánellátásra és hazaszállításra szintén nem nyújt fedezetet.

Tanácsra, segítségre van szükséged? Keresd a Hóvége online ügyfélszolgálatát!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Legjobb e heti akciók: mutatjuk, miből érdemes most bevásárolni

Nem kérdés, hogy rengeteget spórolhatunk, ha az akciós termékeket vesszük. Persze nem érdemes mindent csak úgy összevásárolni, időt és pénzt takaríthatunk meg, ha előre...

A 40 fokot is bírja és gyönyörűen virágzik: ezt ültesd muskátli helyett

A szárazságtűrő egynyári növények közül az egyik leghálásabb a vinka, avagy rózsás meténg vagy rózsametáng. Levelei szépen erezettek, fényesek, virága jellegzetes, ötszirmú – ha...

Edd magad egészségesre: itt a legolcsóbb fermentált ételek listája

A természetes tejsavbaktériumok - amelyek a fermentált ételekben találhatók - csodát tesznek a bélflórával. Hozzájárulnak az egészséges és kiegyensúlyozott emésztéshez, csökkentik a káros baktériumok,...