Tavasszal – főképp ha kertes házban élünk – előfordulhat, hogy azzal a kellemetlen tapasztalattal gazdagodunk, hogy a szomszéd szemetet éget. Sokan ilyenkor csinosítják ki a díszbokrokat, gyűjtik össze a fák lehullott leveleit, és metszik meg a fásszárú növényeiket. Így a kertekben sok zöld hulladék összegyűlhet. Ha azonban zöld hulladék égetéssel találkozunk, akkor több mint valószínű, hogy fel tudunk ellene lépni jogilag is, a baráti megkeresést követően. Mutatjuk, miért:

Kerti hulladék égetésének szabályozása

A lakossági tüzelés, avagy a felgyülemlett hulladék elégetése alapvetően tilos a 2010-es levegő védelméről szóló kormányrendelet alapján. Kimondottan a zöld hulladék égetése elviekben 2021. január 1-jétől országosan tilossá vált. A törvényi szabályozás azonban szabadon hagyott egy kiskaput az önkormányzatok számára. Így ha a települési önkormányzatok az avar és a kerti hulladék égetését szükségszerűnek ítélik meg, akkor azt helyi rendeletben engedélyezhetik.

Ahol önkormányzati rendelet engedélyezi a zöld hulladék égetését, ott az a jellemző, hogy a lakosok csak az év egy bizonyos időszakában tehetik ezt meg, valamint a hét bizonyos napjain. Emiatt, ha mindenképp zöld hulladékot szeretnénk égetni az udvarunkon, előtte érdemes tájékozódnunk a helyi önkormányzati hivatalban.

Tilos az égetés, mégis füstöl

Ha úgy tudjuk, hogy a helyi szabályozás nem engedélyezi az avar égetését, de a szomszéd mégis füstöl, akkor mindenképp érdemes lépnünk. Érdemes tudnunk, hogy szoros összefüggés van a vírusos légúti megbetegedések súlyossága, valamint a légszennyezés között. Első lépésként menjünk oda és mondjuk el ezt az füstölő szomszédnak is.

Nem használt a szép szó, a szomszéd szemetet éget továbbra is

Ha a baráti figyelmeztetés a légszennyezés mértékéről és súlyosságáról nem használ, akkor lehetőségünk van a megyei kormányhivatalok környezetvédelmi és természetvédelmi osztályán közérdekű panaszbejelentést tennünk. A közérdekű bejelentés minden esetben illetékmentes és benyújtása írásban történik. Nagyon hasznos segítséget nyújt az eljárásban és az ítéletalkotásban is, ha képekkel és videókkal tudjuk alátámasztani az állításunkat. Nem árt, ha rendelkezésünkre áll egy-két tanú is.

Ha a helyzet elviselhetetlen, tehát óriási füstfelhő gomolyog a légterünkben, akkor lehetőségünk van a rendőrséget vagy a tűzoltóságot is kihívni. Ők kötelesek a bejelentő által tapasztalt problémát írásban rögzíteni, és azt az illetékes járási hivatal felé továbbítani. Az ügyet ott minden esetben kivizsgálják, tehát eljárás indulhat a hulladékégető ellen ebben az esetben is. A szabálysértő legfeljebb 100 ezer forintos bírsággal büntethető.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Elektromos roller kötelező biztosítás kalkulátor: ne fizess százezreket, ez csak trükk

Nagyjából 80-100 ezer elektromos roller közlekedik a magyar utakon, ezeknek 25 százaléka a közösségi rollermegosztók járműve. Régóta vitatéma, hogyan lehet használatukat szabályozni a közlekedésben,...

Pénztárcabarát iskolakezdés: gyakorlati tanácsok pénzügyi szakértőktől

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénzügyi fogyasztóvédelmi kommunikációs kampányt indít, hogy segítsen a szülőknek megkönnyíteni az őszi iskolakezdés előtti pénzügyi döntéseket. Az MNB Pénzügyi...

Lomtalanítás lesz Újpesten 18-ától, itt vannak a részletes infók

Megszabadulnál a ronda, vedlett kanapétól? Végre rászántad magad, hogy lecseréld a matracot? Most megteheted, egy forintodba sem kerül és nem neked kell vele furikáznod:...