Nyitólap Spórolj! Hogyan alakul az ünnepi menetrend? Erre készülj, ha buszra, vonatra, hévre szállnál
HIRDETÉS

Hogyan alakul az ünnepi menetrend? Erre készülj, ha buszra, vonatra, hévre szállnál

változások a MÁV-nál

Az ünnepi időszakban változik a vonatok, buszok és hévek közlekedési rendje. Mire számíthatnak az utasok, hogyan változik a MÁV karácsonyi menetrend 2023-ban? Mutatjuk a tudnivalókat.

HIRDETÉS

A közlekedési társaságok járatai karácsonykor és év végén, újévkor megváltozott rend szerint járnak. Érdemes minél előbb megtervezni az utazást, és elővételben megváltani a jegyeket, nehogy az indulás előtt érjen kellemetlen meglepetés. Nem csak a megváltozott menetrend okozhat bonyodalmakat. A jegypénztáraknál és automatáknál ilyenkor hosszú sorok kígyóznak, nehogy emiatt késsük le a vonatunkat vagy a buszt.

MÁV karácsonyi menetrend 2023: így közlekednek a vonatok

December 22-től január 2-ig a kihasználtabb reggeli és délutáni InterCity vonatok szerelvényei megszokottnál több kocsival közlekednek. Ha a vártnál nagyobb lesz az utasforgalom, akkor igyekeznek további, a tervezettnél még több kocsit beállítani.

A MÁV karácsonyi menetrend 2023-ban a következők szerint alakul:

  • december 24-én és 25-én az ünnepnapi, 
  • december 26-án a vasárnapi,
  • december 31-én az ünnepnapi,
  • január elsején a vasárnapi,
  • január 2-tól pedig a már megszokott munkanapi menetrend szerint járnak a vonatok.

A gyermekek, családosok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményrendszerrel. A már nem tanuló 26 éven aluliak a 33 százalékos hétvégi kedvezményt december 22-én 10 órától január 1-jén éjfélig vehetik igénybe.

HIRDETÉS

Menetrendi változások a Volánbusznál

A Volánbusz helyi és helyközi autóbuszainak közlekedési rendje is változik: december 21-én, csütörtökön munkanapon és a hét utolsó tanítási napján, 22-én a hét utolsó tanítási szünetes munkanapján, 23-án szabadnapon érvényes menetrend szerint indulnak a járatok. December 24-én, szenteste és december 25-én, karácsony első napján munkaszüneti napi menetrendnek megfelelően közlekednek az autóbuszok. December 26-án a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes.

December 27. és 29. között a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek a Volánbusz járatai, ezen belül szerdán a hét első, pénteken a hét utolsó tanítási szünetes munkanapjára meghirdetett menetrend lesz érvényben. December 30-án szabadnapi, december 31-én, szilveszterkor munkaszüneti napi, január 1-jén, újévkor a hét első tanítási szünetes munkanapját megelőző munkaszüneti napnak megfelelő menetrend szerint indulnak a járatok.

Január 2. és 5. között szintén a tanítási szünet munkanapjaira érvényes menetrend szerint közlekednek az autóbuszjáratok. Január 6-án szabadnap, 7-én a hét első tanítási és munkanapját megelőző munkaszüneti nap menetrendje érvényes. Január 8-én, hétfőn a hét első munka- és tanítási napjára meghirdetett autóbuszok indulnak.

December 24-én (szenteste) és 31-én 16 óra után az autóbuszjáratok többsége, illetve karácsonykor és a két ünnep között számos járat nem közlekedik.

Az áruházak és bevásárlóközpontok december 25-én, 26-án és január 1-jén zárva tartanak, ezért az áruházakat érintő járatok is az ünnepnapi menetrendjük szerint közlekednek ebben az időszakban. Bővebb tájékoztatás itt.

Egyes településeken a helyi járatok az általános rendtől eltérően közlekedhetnek. A helyi járatok ünnepi közlekedési rendje itt érhető el.

HÉV-ek ünnepi menetrendje

2023. december 22-én vonatok a tanítási szünet munkanapjain érvényes menetrend szerint közlekednek. December 24-én napközben a HÉV a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint jár. A H5-ös, a H6-os, a H8-as és a H9-es HÉV vonalán szenteste 16 óra után is biztosítják az utazási lehetőséget – a megszokottnál ritkábban – egészen a késő esti üzemzárásig.

December 25-én és 26-án valamennyi HÉV-vonalon a munkaszüneti napi menetrend érvényes. December 27-étől 29-éig az évvégi munkanapokon érvényes menetrend szerint járnak a vonatok. A december 31-éről január 1-jére virradó éjszakán valamennyi HÉV-vonalon biztosított az éjszakai közlekedés. A részletes menetrendek itt találjuk.

Év végi közlekedési rend Budapesten

December 23-án, szombaton és 24-én, vasárnap a hétvégi menetrend szerint közlekednek a BKK járatai. December 24-én, szenteste 15 és 16 óra között indulnak az utolsó nappali járatok, ezt követően az éjszakai járatokkal lehet utazni. Idén az éjszakai buszokból a belvárosban több járat közlekedik 18 óráig.

December 25-én és 26-án, hétfőn és kedden ünnepnapi, 27-től 29-ig, szerdától péntekig év végi, illetve iskolaszüneti menetrend lesz érvényben. Szilveszter éjszaka számos nagy kapacitású járat egész éjjel közlekedik. Január 1-jén a nappali járatok ünnepnapi, illetve munkaszüneti napi közlekedési rend szerint járnak.

HIRDETÉS
Nyitólap
Kihez forduljak?
Ügyfélszolgálat
Hírlevél
Exit mobile version