Csokinyúl, de milyen? Az ismertebb márkák termékeiben tuti nem fogunk csalódni (biztos?), a kevésbé ismert, noname gyártók csokinyulai pedig vagy rosszak lesznek, vagy semmilyenek – gondoltuk még kóstolás előtt, aztán jött a meglepetés. Vakon teszteltük a szupermarketben kapható húsvéti csokinyúl választékot, hogy kiderüljön, jobb-e az olcsóbb a drágánál, mekkorák a különbségek, hogyan teljesítenek a népszerű márkák. Hát, nem ezt az eredmény vártuk. Cikkünk alján Ön is megnézheti, melyik ismert csokinyuszi nem fért fel a dobogóra.

Tesztünket senki sem támogatta, a kóstoláskor összetörve, csomagolás nélkül láttuk csak a termékeket, nem tudtuk, hogy éppen melyik márkát kóstoljuk. A tesztben hárman vettünk részt, és 3 fő szempontot vettünk figyelembe: küllem (illat, szín), ízélmény, textúra (állag).

A kóstolás

1. húsvéti csokinyúl: Smarties

A: Illata szinte egyáltalán nincsen, halvány a színe és kellemetlen az utóíze, ráadásul valamilyen tapadós, poros érzést hagyott a nyelvemen.

B: Enyhén tejporos illat, nagyon halovány a színe. Elsőre teljesen jónak tűnik, az utóíze viszont elég művi. Erős közepesnek mondanám.

C: A tejporos illatot tejporos íz is követi. Az első pár másodpercben még jónak tűnik az íze, de utána már poros érzést hagy a szájban.

2. tesztelt csokinyuszi: Boci

A: Szép, telt színű, markáns csokiillatú. A szájban krémes és lágy, enyhén kesernyés, nagyon kellemes utóíze van, érződik a magas kakaótartalom. Szuper!

B: Határozottan jobb az illata, mint az elsőnek, színre is csokinak tűnik. Az íze sem okoz csalódást, klasszik csokoládé, se több, kevesebb, egyszerűen finom.

C: Elsőre étcsokisnak tűnt a színe és az íze is. Az első benyomásom az volt, hogy kellemes íze miatt és mert nem túl édes, ez inkább felnőtteknek való.

3. csokiállat: Tojáslikőrös csibe

A: A csokoládénak szép színe van, de a töltelék nem túl bizalomgerjesztő és nagyon folyós. Mesterséges aromás, olcsó alkoholos illata van. A szájban az állaga nem rossz, utóíze nincs.

B: Az illatát messziről érezni, nem feltétlenül tetszik. A likőrös töltelék olyan, mint minden olcsó likőrös tölteléké (nem jó). A csoki ízét alig érezni, semmilyennek mondanám. Rossz konyakos meggyre emlékeztet.

C: Az illata és az íze is egyből konyakos meggyre emlékeztet. A csokinak semmilyen íze nem volt, csak a likőrös tölteléket érezni.

4. áldozati csokinyuszi: Milka

A: Nagyon jól néz ki, minőséginek látszik, szép színe és remek illata van. Simán megenném az egészet, szinte tökéletes.

B: Tuti, hogy márkás. Színre, ízre tejcsoki, nagyjából sejtem, melyik lehet (Milkára tippeltem, eltaláltam). Lágy és krémes, szeretjük.

C: Színe és az illata is kifejezetten bizalomkeltő. Ez a másodiknak az ellentéte. Sokkal inkább gyerekeknek való, mert nagyon édes. Nekem már túlzottan is.

5. húsvéti csokinyúl: Lindt

A: Alig van illata, de az sem kellemes. Túl édes az íze, a csoki nem is érződik a cukor mögött. Textúrája lágy, szinte vajas, az utóíze pedig érdekes fahéjas jellegű. Nem ízlik.

B: Szép a színe, de az illatát nem érzem jónak, sőt. Erősen bevonós íz, cukros, és van benne valami fura. Az anyagot nem spórolták ki, vastagabb, mint többi csokinyúl.

C: Az illata inkább szag volt. Még meg sem kóstoltam, de már éreztem az olcsó tejbevonó massza pocsék ízét a számban. Ez sajnos a kóstolás után sem változott. Konkrétan savanykásnak éreztem az utóízt.

6. kísérleti alanyunk: Kinder

A: Úgy néz ki, és ízre is pont olyan, mint a kindertojás.

B: Kinder, egyértelmű. Az illata finom, nagyon krémes, azt hozza, amit vártam. A többi után kicsit édesnek tűnik.

C: Az illata nem volt annyira bizalomgerjesztő, de az csalóka. Az íze, a lágysága is hamisítatlan, finom kindercsoki.

7. húsvéti csokinyúl: KitKat

A: De furán néz ki… Alig van illata… Úristen, de finom! És ropogós darabkák, aaa!

B: Egyik kedvenc, „kekszes” ízű, nem tömény csoki. Jók az arányok, nem lett túl édes, se túl darabos. Ha kóstoltad már korábban (én igen), simán be lehet azonosítani. (Nyilván a küllemén is látszik.)

C: Az első benyomásom az volt, hogy olyan, mintha nagyon édes kakaót innék, ami nincsen rendesen elkeverve és ropog a fogaim között a cukor. Nekem kicsit túl édes, de finom.

8. tesztalany: Figaro

A: Szép színe van és jó az illata, minőséginek tűnik. Lágy, kellemes a szájban, ha kicsit jobb lenne az íze, tökéletes volna, így közepes.

B: Valahogy „poros” illatú, de az íze jobb, mint vártam. Remekül indult, de az enyhe utóíz miatt nem lesz kedvenc, ennél finomabbat is kóstoltunk már.

C: Egyértelműen olcsó kakaómassza benyomását kelti minden szinten. Ha olcsón adják, akkor megéri megvenni, mert a gyereknek ízleni fog. De nem érdemes érte sok pénzt kiadni.

9. húsvéti csokinyúl: Tibi

A: Jó illata van és szép színe, az íze viszont kifejezetten rossz, majdnem kiköptem.

B: Csokoládébarna szín, finom illat. Az elvárásokat nem teljesítette, egy az egyben kakaós tejbevonó. Kösz, nem.

C: A végére jött a mélypont. A teszt után megkértem a munkatársaimat, nézzék meg, hogy nem járt-e le a szavatossága.

Melyik az igazi? Eredmény:

Kóstolás közben pontoztunk, utána jött az összesítés. A Lindt aranyszínű, csengettyűs csokinyuszijához nagy reményeket fűztünk, ehhez képest meglehetősen leszerepelt (legalábbis nálunk). Hiába a magas kakaótartalom, nem került be a top3-ba, sőt a mezőny végén kullog. Pozitívan csalódtunk egy olcsó, mezei termékben, ami az árához képest nagyon is jól szerepelt. Meglepetés volt még, hogy az egyik ismert márka a lista legalján landolt: abszolút csalódás, két tesztelőnél is utolsó helyen végzett (a harmadiknál utolsó előttin, nem nagy különbség). A középmezőny viszonylag jól vizsgázott, igazából csak ízlés kérdése, ki és mit favorizál. Jöjjön a sorrend!

Dobogó:

1. Boci (70 gramm, 639 Ft – Finom csoki, az idei húsvét legjobbja. Ajánljuk!)
2. Milka (45 gramm, 499 Ft – Hozta, amit elvártunk, az áron nincs mit csodálkozni.)
3. KitKat (85 gramm, 999 Ft – Valakit meglepett, valaki pont erre számított. Azért nem olcsó.)

Középmezőny:

4. Kinder (55 gramm, 499 Ft – Örök kedvenc, csak kicsivel maradt le az élmezőnytől.)
5. Figaro (16 gramm, 150 Ft – Pozitív csalódás, de számoljunk utána: nem feltétlenül éri meg az árát.)
6. Smarties (50 gramm, 499 Ft – Jobb eredményt vártunk, sokat levont az élvezeti értékéből, hogy drazsé nélkül kóstoltuk.)

Futottak még:

7. „A tojáslikőrös” (18 gramm, 249 Ft – Nem lett a kedvencünk.)
8. Lindt (50 gramm, 849 Ft – Ilyen a csalódás íze.)
9. Tibi (60 gramm, 449 Ft – Egyikőnk majdnem kiköpte – kell ennél őszintébb vélemény?)

Kapcsolódó

Legfrissebb

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...

Szja-bevallás 2024: újabb tájékoztatást adott ki a NAV, erre jó lesz figyelni

Folyamatosan postázza a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a papíralapú szja-bevallási tervezeteket az igénylőknek a nyilvántartásában szereplő címekre. Jó tudni: az szja-bevallás 2024. május...