Mennyibe kerül idén a húsvéti sonka? Hol vegyük meg és mire figyeljünk vásárláskor? Hogyan tároljuk és hogyan főzzük meg? Cikkünkben minden kérdésre választ adunk.

Mennyi az annyi?

Az inflációt amúgy sem lehet megszokni, de ünnepek körül különösen nehéz kimozogni. Nyakunkon a húsvét, és sajnos a tavalyi trendekhez hasonlóan idén is emelkedik a sonka ára a boltokban és a hentespultokban.

Persze nem mindegy, hogy milyen sonkát választunk – több ezer forint különbség lehet ugyanis a vákuumozott, gyorspácolt darabok, és a hat hétig érlelt, füstölt, kistermelői sonkák között. 

A legolcsóbbak természetesen idén is a gyorspácolt vákuumozott sonkák. Ezeknek megvan a maguk hátránya, de ha valakit nem zavar, hogy a sonkája nem hetekig pihent a pácban, majd került a füstre, hanem fecskendővel nyomják bele a nitrites pácsót, és esetleg a füstaromát is, akkor nyugodtan válogasson közülük.

A tavalyi évhez képest természetesen ezek is rendesen megdrágultak – míg 2022 húsvétján 1500 Ft körül indult a licit, most a legolcsóbb gyorspácolt sonkafélét 2000 Ft-ért találtuk az Aldiban. Általában amúgy igaz, hogy a nagyobb diszkont áruházak polcain a saját márkás vagy kevésbé ismert márkák termékeit 2500-3000 Ft-os kilónkénti árért megkaphatjuk.

Az ismertebb márkák hagyományos eljárással készült termékei 4000 és 5000 Ft közötti árban kaphatóak. Ezeken a húsokon már jóval nagyobb a szorzó a tavalyhoz képest, akkor 2500 Ft-ról indultak, attól függően, hogy hol szereztük be – de még a drágább boltok polcain is 3500 Ft körül volt a kilónkénti áruk. 

Ha a fenti árkategóriát megengedhetjük magunknak, akkor érdemes piacokon, vagy, ismerős, megbízható hentesnél vásárolni – a kisebb, családias manufaktúrák száraz sózással és füstöléssel készült húsvéti sonka termékei ugyanebben az árkategóriában vannak, viszont garantáltan kevesebb adalékanyagot tartalmaznak.

Ahogy minden évben, idén is a kistermelői paraszt-, kötözött- vagy szívsonka a legdrágább – ezekért a hagyományos eljárással készült húsokért  5500-6000 Ft-ot is elkérhetnek kilónként. Érdekes ugyanakkor – hogy akárcsak a többi kistermelői vagy prémium terméknél – itt is kisebb az infláció – ezek a húsok már tavaly is jóval drágábbak voltak az átlagos húsvéti sonkáknál, viszont csak pár száz forinttal drágultak idén. 

Ha nem akarunk engedni a minőségből, a pénztárcánknak viszont sok a 6000 forint feletti húsvéti sonka kiadás, akkor is érdemes a kistermelői árut keresni a piacokon. A kötözött sonkát természetesen nem, de a szív- vagy parasztsonkát a legtöbb eladó darabolja, vagy akár szeletben is eladja. 

A kistermelők és hentesek szerint az idei húsvéti roham még nem indult meg – ennek valószínűleg az az oka, hogy csak jövő héten érkeznek a fizetések és a nyugdíj – úgyhogy most még kisebb, kilós kötözött sonkát is találhatunk a kínálatban. 

Hogyan válasszak a többféle húsvéti sonka közül?

Minden évben dühítő, ha nem sikerül jó húsvéti sonkát venni, de ilyen árak mellett különösen fontos, hogy azt kapjuk amit szeretnénk – egy rosszul megválasztott sonka ugyanis az egész húsvétot tönkreteheti. 

Ilyenkor főleg kötözött vagy paraszt sonka kerül az asztalra. A kötözött sonka lapockából készül, 4-6 hétig pácolják, később füstölik. A kötözött sonkát mindenképpen meg kell főzni – a hagyományos parasztsonka ezzel szemben nyersen fogyasztható. Húsvét előtt 6-8 hétig pácolják, utána pedig füstölik. A sózástól a sonkán kívülről egy keményebb réteg képződik, belül pedig szép lassan érik. Sajnos bármikor előfordulhat, ha a hentest vagy termelőt nem ismerjük hogy nem azt kapjuk, amiért fizettünk, így ezekre a jelekre érdemes figyelni.

  1. Az igazi sonkán nincs fólia – a vákumcsomag a gyorspácolt sonka első ismérve.
  2. Figyeljük a színét! Minél sötétebb a külső rész, annál valószínűbb, hogy igazi füstölt sonkához van szerencsénk, ha viszont sötétebb csíkok vannak az oldalán, inkább ne vegyük meg, ez ugyanis a gyorspác jele lehet.
  3. Bízzunk az orrunkban! A gyorsfüst sosem hagy olyan “nyomot” a sonkán, mint pár nap a füstölőben!
  4. Műanyag zacsival nyomjuk meg a megvásárolni kívánt darabot: a jó sonkát finoman be lehet nyomni, de az ujjunk nyoma pár másodperc alatt eltűnik. A kemény, nedves sonka viszont biztos, hogy tele van nyomva pácsóval!
  5. Ha még így sem sikerült eldönteni, hogy hagyományos vagy gyorspácolt sonkával van dolgunk, kérjünk kóstolót! A legtöbb igényes hentes számára ez amúgy is magától értetődő húsvétkor.

Ha megvan a húsvéti sonka

Vásárlás előtt csomagoljuk zsírpapírba, és tartsuk a hűtő egy nem túl hideg pontján – vagy ha van, akkor hűvös, szellős kamrában van a legjobb helye.

Főzéskor keressünk egy olyan fazekat, amiben kényelmesen elfér a sonka úgy, hogy kilónként két liter vízzel számolunk a főzéskor.  A sonkát hideg vízben, fedő nélkül, alacsony lángon kezdjük el főzni, a főzővízbe pedig tehetünk babérlevelet, egész borsszemeket, egész vöröshagymát és 2-3 gerezd fokhagymát. Gyöngyöztetve főzzük, amíg kész nem lesz. Azt szokták mondani, hogy a sonkát kilónként egy óráig kell főzni, de mindenképpen érdemes ellenőrizni hústűvel. Ha elkészül, a főzőlében hagyjuk kihűlni – viszont a hálót még melegen vágjuk le róla, különben viszi magával a sonka szélét is. Ha kihűlt, az alapléről kanalazzuk le a zsírt – csodálatos lesz később a reggeli rántottához! A levet szűrjük és fagyasszuk le. Mennyei húsmentes bab- vagy lencseleves készülhet belőle, de életünk legjobb krumplifőzelékének az alapját is képezheti. 

A sonkát magát felhasználásig jól csomagoljuk be zsírpapírba, és tegyük hűtőszekrénybe!

Ha marad belőle ünnep utánra, figyeljetek, mert arra is lesz pár tippünk húsvét után!

Kapcsolódó

Legfrissebb

Mi lesz a lakáshitellel válás esetén? Vigyázz, a CSOK-nál és a Babavárónál más szabályok érvényesek

A tavalyi évben Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján 50 150 házasság köttetett és 16 700 válás véglegesítődött. Habár ez az adat nem azt...

Pálcikás illatosító házilag: tartós, dekoratív és fillérekből kijön

Munka után jó érzés egy kellemesen illatozó lakásba hazatérni. Mit használjunk? Vannak illatgyertyák paraffinból, szójaviaszból, repceolajból, találunk automata légfrissítő spray-t, és illóolajakat, pálcikás illatosítókat...

Majális Budapesten: a legjobb ingyenes programok 2024-ben

Május elseje a munka ünnepe. Idén szerdára esik, és bár hosszú hétvégét nem kapunk, lesz egy pihenőnapunk. Kimozdulna a család? Budapest majális 2024 programok:...