Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulója, március 15. idén szerdára esik. Nemzeti ünnepünk közeledtével egyre több helyen vásárolhatunk kokárdát, de akár mi magunk is elkészíthetjük otthon – olcsóbb, mint a bolti, és különösebb kézügyesség sem kell ahhoz, hogy szép legyen. Mutatjuk a kokárda készítés lépéseit!

Kokárda készítése szalagból

Amire szükség lesz: nemzeti színű szalag (2×12 vagy 15 cm hosszúságú darab, attól függ, mekkorára akarjuk), tű, cérna, olló, biztostű.

Kívül piros, belül zöld vagy fordítva?

A magyar kokárdának az „előírás” szerint ’kívül zöld, belül piros’-nak kell lennie. Zászlótörténészek szerint amennyiben külön lelógója van, a kívül piros változat is helyes. DE! A radikálisabb fiatalok 1848. március 15-én a kívül piros, belül zöld változatot használták, ilyet kapott Petőfi is Szendrey Júliától. Ezek alapján varrja mindenki olyanra, amilyenre szeretné.

Így készül: Fogjuk az egyik szalagdarabot, és a zöld (vagy piros) sávnál lazán összeférceljük. Ha ezzel megvagyunk, akkor a szalagból kört formázunk, eligazgatjuk, majd összevarrjuk a szalag két végét. (A felesleges cérnát levágjuk.) A másik szalagot ’V’ alakban meghajtjuk, és a tetejénél a kokárda rózsájához varrjuk. Mutatósabb, ha a lelógó szalag végeit bemetsszük. Tűzzük fel a biztostűvel!

Mutatunk videót is, az a biztos:

Kokárda készítése papírból

Amire szükségünk lesz: 8 db 5,5 cm oldalhosszúságú négyzet piros papírból, 8 db 3,5 cm oldalhosszúságú négyzet fehér papírból, 8 db 2 cm oldalhosszúságú négyzet zöld papírból, olló, ragasztó

Így kell az alapformát meghajtani:

  • Hajtsuk félbe a négyzetet, majd újra nyissuk szét.
  • A két felső csúcsot hajtsuk be a felezővonalig. Így házikó alakú formát kapunk.
  • A „házikó” alját hajtsuk fel a „háztetőig”.
  • A „háztető” mindkét oldalát hajtsuk be a középvonalig.
  • Kész az alapforma. Ábránk is van, így kell kinézni elölről és hátulról:

A kokárda elkészítése

A papírnégyzeteket hajtogassuk össze az alapforma alapján. A lenti ábra szerint illesszük egymásba és ragasszuk össze a különböző nagyságú alapformákat zöld-fehér-piros sorrendben. A kész cikkeket ragasszuk szorosan egymás mellé egy átlátszó öntapadós körre (ha ilyenünk nincs, akkor sima papír és ragasztó is megteszi) úgy, hogy hegyes csúcsuk középen összeérjen.

Az elkészült mű a SzínesÖtletek blogján.

Horgolt kokárda

Itt 3 mintát találunk kokárdára: kerek, száras, virág alakú, mindegyik készíthető vékony vagy közepes vastagságú pamutfonalból. Az elkészítés mente is az oldalon olvasható.

Ezen kívül mutatunk még 3 videót:

Kapcsolódó

Legfrissebb

Szülő jogai a kórházban: 5 dolog, amit a legtöbben nem ismernek

Akár váratlan (betegség, műtét), akár természetszerű (szülés, születés) ok miatt kerültök te vagy gyermeked huzamosabb ideig kórházba, jó, ha tisztában vagy jogaitokkal. Milyen jogok...

Jószomszédi iszony, avagy szomszédjogi szabályok: ki újítsa fel a kerítést?

Egy jó szomszéd örök áldás lehet, egy problémás szomszéd azonban megkeseríti a mindennapokat. Sok esetben a szakemberek is azt javasolják, hogy először próbáljunk meg...

Olcsó receptek 2000 forint alatt: paradicsomos káposztafőzelék gombafasírttal

2000 forintból ebéd vagy vacsora 4 főre? Nem lehetetlen: sorozatunkban olyan recepteteket mutatunk, amelyek ennyiből (vagy akár kevesebből) kijönnek. Íme, az ‘olcsó receptek 2000...