Így használd energiatakarékosan a konyhád!

Az alábbi pontok betartásával tudsz energiát spórolni és még a főzési idő is lerövidül. Ha ezeket betartod, energiatakarékossá válik a konyha.

Teljesen olvaszd ki a fagyasztott termékeket

Ne tedd fel a levest fagyasztott hússal és a rántásra se dobd rá a tömbbé fagyott spenótot, hanem gondolkodj előre, és előző éjszaka vedd ki az alapanyagokat a fagyasztóból.

Szeletelj vékonyra és darálj

Egy gyaluval felszeletelt burgonya sokkal hamarabb megfő, mintha egészben dobálod a vízbe. 

A burgerek és fasírtok a lassan elkészülő részekből, mint a lapocka, vagy a nyak is hamar átsülnek.

Ne főzz mindent rommá

Egy zöldséglevest, gombalevest, szószokat nem kell órákig rotyogtatni, amint elkészülnek, ne főzd tovább a zöldségeket. A halak, és a húsok, belsőségek egy része is gyorsan elkészül.

Hosszú főzési időt igénylő alapanyagok általában azok a sokszor inas részek, amelyeket az állat sokat használt életében, és az öreg baromfik:

  • lábszár
  • nyak
  • hasalja
  • pofa
  • lapocka
  • köröm
  • csülök
  • oldalas
  • tüdő
  • szív
  • öreg tyúk, kakas
  • vadmadarak

Ha több fogás készül a sütőben, told be ezeket egyszerre

Zárd el időben a hőforrást

A rizst például elég 10 percig főzni, majd elzárni a gázt és fedő alatt pont elkészül. 

Az edény mérete feleljen meg a platninak/gázégőnek

Ha nagyobb az edénynél a hőforrás, a levegőt melegíted, ha túl kicsi, nem leszel hatékony. 

Ne béleld ki a sütőt alufóliával

A lecsöpögő zsír miatt sokan csinálják ezt, ne tedd, elvesz a hőből. 

Nem kell mindig előmelegíteni a sütőt

Vannak receptek, amelyek esetében muszáj, például a linzertészta, piskóta, kelt tészták nem tűrik a hideg sütőbe tolást, de a húsok, zöldségek igen, sőt, így energiát takarítasz meg.

A hüvelyeseket áztasd be egy éjszakára, és válaszd inkább a lencsét bab helyett

Hosszabb áztatási idővel sokkal gyorsabban megfőnek a hüvelyesek, vagyis kevesebb áramot, gázt használsz. Közöttük a lencse készül el leggyorsabban.

Használd megfelelően az eszközöket

  • Használj jól illeszkedő fedőt!
  • Ne forralj üresben vizet, ne rotyogtasd vég nélkül a kész ételt!
  • A lábas vagy serpenyő alja mindig pár centivel nagyobb legyen, mint a gázrózsa, vagy illeszkedjen pontosan a villanytűzhely lapméretére.

Készíts rövid főzési időt igénylő fogásokat

Minden tészta, vagy rizsétel ilyen.

Válassz gyorsan elkészülő húsrészeket, és ezeket is vágd legfeljebb ujjnyi vastagra!

Az alábbi húsokat egy tűzforró serpenyőben pár perc alatt készre sütheted, nem kell órákig működtetni a sütőt:

  • mell (kacsa, pulyka, csirke, liba is)
  • sertéstarja
  • sertéskaraj
  • máj (csirke, kacsa, sertés)

Ne rakj forró/meleg ételt a hűtőszekrénybe/fagyasztóba

Ne a hűtőszekrény/fagyasztó mellé kerüljön a sütő/tűzhely

Ne tárolj jéghegyeket a fagyasztóban

Rendszeresen olvaszd le a fagyasztót, rengeteg fölösleges energiát felemészt a jégtömbök hűtése, tárolása. 

Napi Spúrtipp
Hóvége Ügyfélszolgálat

Elképesztően megdrágult a koporsós temetkezés: 500.000 forint alatt nincs méltó búcsú

2 év távlatában már közel 80%-os emelkedéssel számolhatunk - de mit fizetünk pontosan?

Nincs egy Frontin nálad? De van! Kérsz egyet?

Ez valami csodaszer? Nem éppen.

Ki lehet közös képviselő?  Ilyen egyszerű papíron a dolog

Bár papíron egyszerűnek tűnik, a valóságban ez egy felelősségteljes feladat.

Ennyi gázt spórol meg, ha 1 fokkal lejjebb veszi a fűtést – Rengeteget számít a fűtési szezonban

Egyetlen fok csökkentése akár 6 százalékos energiamegtakarítást eredményezhet.

Ezért sárgul a zebralevél levele: hiába öntözöd, mégis kínlódik? – Amit sokan elrontanak a téli ápolásnál

A száraz levegő, a csökkent fényviszonyok és a hőmérséklet-ingadozások mind megviselhetik ezt a trópusi növényt.