Egy kültéri konyha ötvözi a benti konyha funkcionalitását, szuper összejövetelek számára és igazi közösségi helyként funkcionál. Segítünk, hogy igényeidnek és lehetőségeidnek megfelelően a legtökéletesebb konyhát tudd kialakítani – vagy akár saját kezűleg megépíteni. Mutatunk néhány inspiráló ötletet és konkrét tippet, hogy mire érdemes figyelni.

Milyen típusú kültéri konyhákból választhatunk?

  1. A mediterrán típusú konyha alapja, hogy tágas és a hatalmas asztal van a középpontban, amit egy nagy társaság is körbe tud ülni. Kőburkolat adja a mediterrán hangulatot, a pult és a grillező fűszernövényekkel van körbeültetve, hogy kéznél legyenek a főzésnél és távol tartsák a rovarokat. Csodás érzés főzés közben a saját fűszereinket használni, amelyek délies hangulatot és isteni illatot adnak az estének.
  1. A vidéki kerti konyhát a rusztikus stílus ihlette. Ennek központi eleme a búbos kemence, amely kialakítása még a régi időkre nyúlik vissza, ahol a praktikum és az élelmiszerek feldolgozása volt a középpontban. Ma már ez a konyhatípus is a társasági életet szolgálja. A kemence előnye, hogy bármit süthetünk benne, az omlós sülttől kezdve a pizzáig. Ha saját kezűleg építenél búbos kemencét itt találsz segítséget hozzá.
  1. A modern kerti konyha letisztult és egyszerű, igazából egy beltéri konyhát tükröz. Attól függetlenül, hogy kültéri a konyha, a grillezőt vagy főzőlapot és a tárolókat a konyha fölé épített tetővel meg kell védenünk az időjárás viszontagságaitól.
  1. Egyszerű, épített kültéri konyha. Tetővel, egy pulttal és egy kis grillezővel. Kis kertbe tökéletesen megfelel, elég mellé egy asztal négy székkel. A kivitelezést lépésenként itt megtekintheted.
  1. Szabadon álló, nem épített konyha. Ez egy egyszerűbb megoldás, ha nem szeretnénk épített konyhát. Ehhez elegendő egy hordozható grillező, esetleg főzőlap, ahol készítjük az ételeinket, de nincs hozzá kiépített tűzrakó hely. Egy nagy asztal kerti bútorokkal, tárolóval és egy felülettel, amin elő tudjuk készíteni az ételeket. Ráadásul a különálló kerti grillezőt elég, ha csak kerti bútorokkal körbevesszük és körbe üljük, ehhez nem szükséges téglából épített konyha. 

Mire figyelj a kültéri konyha építésénél?

  1. A megfelelő hely. Amikor a kerti konyha kialakítását tervezzük, a kert adottságain túl azt is vegyük figyelembe, hogy melyik részt mekkora távolságra tudjuk elhelyezni. Ahova tervezzük a konyhát, az nem zavaró esetleg a szomszédok számára a felszálló füst miatt? A kényelmünket az szolgálja, ha a sütő, és az előkészítő-pakoló felületek is közel vannak egymáshoz. Az a jó, ha az étkezőasztal is a közelben van, mert így a társaság is együtt tud lenni főzés közben.
  2. Vegyük figyelembe, hogy milyen ételeket szeretnénk készíteni. Elég egy nyársalóhely, ahol bográcsban tudunk főzni vagy esetleg többszintes grillezőt képzelünk el többféle étel számára? Ha szeretnénk, hogy körbe lehessen ülni a grillezőt, akkor tervezzük központi helyre. Ha hagyományos nyársalásra is használnánk, akkor érdemes alacsonyra építeni, míg az álló grillezőt helyezzük magasra és az egyik oldala legyen nyitott. Érdemes köré tárolókat is tervezni, hogy minden kéznél legyen. A fűszernövényeket is ültethetjük a konyha köré.
  3. Alapozás. A kerti sütőnek készítenünk kell betonból egy alapot. Általában ez egy 20-40 cm mély gödör a talaj adottságaitól és a grillező méretétől függően. A kiásott gödröt feltöltjük betonnal, és síkhálót, vagy betonacélt is elhelyezhetünk benne. Legalább egy hetet várjunk a száradással.
  4. Tűztér kialakítása. Ez egy nagyjából 50-70 cm oldalú beton négyzet. A grillező tűztere fából készül és körülbelül 30-35 cm magasságban kell elhelyezni. A tűztér közepén kell lennie egy vasrácsnak.
  5. A grillező falát leggyakrabban téglából rakják ki, hagyni kell rajta egy kis szellőzőnyílást. Ha nyársalásra és bográcsozásra szeretnénk használni, akkor a gillező falát építsük 50 cm magasra. Ha konyhapult nagyságú grillezőben gondolkodunk, akkor építsük 80 cm magasra. Többszintes grillezőt is kialakíthatunk, hogy egyszerre több ételt készíthessünk. Arra figyeljünk, hogy kenjük ki hőálló anyaggal a grillező tűzterét.

Ha az alapokal elkészültünk, akkor már csak a személyes vágyaink és lehetőségeink határozzák meg, hogy milyen kültéri konyhát szeretnénk építeni, amely a kerti összejöveteleken szolgál majd bennünket. Készen is kaphatunk mobil kültéri konyhákat, különféle méretekben és különböző anyagokból készítve. Ha nem szeretnénk téglából kiépíteni egy grillezőt és falat, akkor akár 70.000 Ft-ból is tudunk vásárolni egy kültéri konyha vázat, amit lehetőségeinkhez mérten kiegészíthetünk. De teljesen felszerelt, több elemből álló kész kültéri konyhát is vásárolhatunk.

Kapcsolódó

Legfrissebb

Hogyan ellenőrizhetjük az adószámlánkat? Mutatjuk lépésről lépésre

Tartozásunk van? Esetleg túlfizetésünk? Ha nem vagyunk benne biztosak, érdemes minél hamarabb lekérdezni az adószámlánkat, nehogy később meglepetés érjen. A túlfizetés még a jobbik...

Otthonfelújítási támogatás kinek jár? 6 millió forintot is kaphatsz

Az Otthonfelújítási támogatás várhatóan 2024 júniusától pályázható lesz. A kormány a 108 milliárdos programot a RePower nevű uniós forrásból fedezi. A támogatás az 1990...

Önkormányzati segély nyugdíjasoknak: így kérhetnek segítséget az idősek, ha kevés a havi ellátás

Jó, ha tudjuk, hogy bizonyos élethelyzetekben vagy ha rendkívüli segítségre van szükségünk nyugdíjasként, akkor támogatásért fordulhatunk az önkormányzathoz is. Nem elég a nyugdíj és...